Vught, De Heun, realiseren/instellen van een zestal parkeervoorzieningen voor het opladen van elektrische auto’s ter hoogte van de Heun 1, 26 en 56

Logo Vught

[VKB 2019-21D]

Burgemeester en wethouders van Vught, 

Overwegende dat:

 Wetgeving:

Van toepassing zijn:

De Wegenverkeerswet 1994, hierna te noemen WVW 1994, en

Het Besluit Administratie­ve Bepa­lingen inzake het Weg­ver­keer, hierna te noemen BABW, en

De Algemene wet bestuursrecht, hierna te noemen Awb. 

Bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 18 WVW 1994 lid 1 sub d. het college van Burgemeester en Wethouders bevoegd is tot het vaststel­len van ver­keersbe­sluiten in de gemeente Vught,

Overeenkomstig de mandaatregeling van de gemeente Vught het afdelingshoofd van de afdeling Dienstverlening is gemandateerd tot het nemen van verkeersbesluiten.

 Openbaarheid en eigendom

De volgende voor het verkeer open­staande weg niet in be­heer is bij het Rijk, een provin­cie of een water­schap:- De Heun

Gemeente Vught is beheerder van deze weg,

Gemeente Vught is eigenaar van deze weg. 

Doelstelling van het verkeersbesluit

Overeenkomstig artikel 21 BABW op de bovengenoemde wegen maatregelen worden genomen met als doel:

Het verzekeren van de veiligheid op de weg,

Het beschermen van weggebruikers en passagiers,

Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede degevolgen voor het milieu bedoeld in de Wet Milieubeheer

Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

 Bovengenoemde doelstellingen worden nagestreefd door:

Het realiseren van een zestal gereserveerde parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen aan De Heun op de parkeerplaatsen gelegen ter hoogte van huisnummer 1, 26 en 56.

        Overleg

Overeenkomstig artikel 24 BABW overleg is gepleegd met vertegenwoordigers van de politie regio Brabant-Noord, team Meierij.

Door de betreffende vertegenwoordigers met de voor­gestelde maatregelen is inge­stemd.

  Overwegingen

Duurzaamheid is een belangrijk actiepunt met een breed draagvlak binnen de gemeente.

Elektrisch rijden is goed voor het milieu.

De verwachting is dat het aantal elektrische voertuigen in Nederland de komende jaren toeneemt.

De vraag naar laadmogelijkheden, anders dan de eigen laadvoorziening thuis, neemt daarmee ook toe.

Voor het stimuleren van elektrische mobiliteit is het belangrijk dat er een (netwerk van) elektrische laadpunt(en) beschikbaar is.

De gemeente Vught zet in haar vigerende parkeerbeleid daarom in op het aanbieden van voldoende laadvoorzieningen voor elektrische voertuigen op logische dan wel strategische locaties in Vught. Aanvullend op het parkeerbeleid is in het bestuursakkoord 2018-2020/21 aangegeven dat het college proactief het netwerk van openbare laadvoorzieningen wenst uit te breiden.

Deze bestuurlijke wens wordt momenteel uitgewerkt in nieuw beleid omtrent laadvoorzieningen.

Op de locatie de Heun is reeds een bestaande laadvoorziening gesitueerd.

Het verbruik van deze laadvoorziening dusdanig hoog is, dat strategische uitbreiding van het netwerk in deze omgeving wenselijk/noodzakelijk is.

Dit sluit aan bij de in samenwerking met de provincie Noord Brabant opgestelde plankaart voor het strategisch uitbreiden van het openbare netwerk van laadvoorzieningen.

Deze plankaart geeft voor de gemeente Vught de behoefte in 2025 aan.

De plankaart voorziet in de Heun in een laadplein (meerdere laadvoorzieningen aaneengesloten op een locatie) ter hoogte van de reeds bestaande locatie met laadvoorziening.

Met Allego als leverancier van de laadvoorzieningen is overlegd over de realisatie van een laadplein.

Uitkomst van dit overleg is dat afgeweken wordt van het concept laadplein.

In plaats daarvan is gekozen voor uitbreiding met drie laadvoorzieningen en deze te spreiden over de gehele Heun.

Voordeel van de spreiding is dat met de drie nieuw te plaatsen laadvoorzieningen een groter gebied wordt bediend waarmee de gebruikers op kortere loopafstanden een laadvoorziening treffen. Tevens wordt met deze spreiding een lopende aanvraag van de bewoner Taalstraat 54 gelijktijdig ingevuld.

Door de spreiding van de laadvoorzieningen vindt dit voor deze bewoner op een kortere loopafstand ten opzichte van de beoogde laadplein locatie.

Een laadvoorziening wordt vanwege toezicht/sociale veiligheid tussen andere auto´s en in het zicht en bij voorkeur in de directe nabijheid van woningen/voorzieningen gesitueerd.

Op basis van het overleg zoals hierboven vermeld realiseren wij, in samenwerking met ALLEGO in De Heun een drietal nieuwe laadvoorzieningen met dubbele laadcapaciteit (d.w.z. een laadvoorziening met twee oplaadpunten t.b.v. het gelijktijdig laden van twee elektrische voertuigen).

Bij de feitelijke uitvoering van het verkeersbesluit wordt in de basis per laadvoorziening slechts één parkeerplaats daadwerkelijk bestemd voor het laden van elektrische voertuigen.

De tweede parkeerplaats blijft een vrij toegankelijke parkeerplaats.

De tweede parkeerplaats wordt bij een jaarlijks gebruik van >2000 kWh alsnog aangeduid en daarmee gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen.

De afname van openbare parkeerplaatsen kan over het algemeen gevoelig liggen in de directe omgeving.

De parkeerdruk in de Heun op basis van een recent gehouden parkeeronderzoek geen parkeerdruk laat zien die bij afname van openbare parkeervoorzieningen leidt tot een te hoge parkeerdruk. Ongeacht een eventuele toename van de parkeerdruk vindt de gemeente het faciliteren van laadvoorzieningen in de openbare ruimte dusdanig belangrijk dat op deze locatie een tweetal parkeerplaatsen worden aangewezen tenbehoeve van het laden van elektrische voertuigen.

Ondanks een eventuele toename van de parkeerdruk worden de weg en de parkeerplaatsen in stand gehouden en de bruikbaarheid ervan blijft gewaarborgd.

De realisatie van een zestal gereserveerde parkeerplaatsen doet verder geen afbreuk aan de veiligheid van de weg en weggebruikers blijven ongewijzigd beschermd.

Met de doelstellingen van het verkeersbesluit wordt het algemeen belang niet geschaad.   

Besluiten:

Overeenkomstig artikel 15 WVW 1994, en

Overeenkomstig de artikelen 12 en 18 BABW,

Tot het nemen van de navolgende verkeersmaatregelen:

 Het realiseren/instellen van een zestal gereserveerde parkeerplaatsen uitsluitend bedoeld voor het opladen van een elektrische voertuig middels het bord E04 zoals omschreven in bijlage I bij het RVV 1990 en het onderbord met de tekst “uitsluitend opladen elektrische voertuigen”, zoals is weergegeven op de bij dit besluit toegevoegde tekening (kenmerk: VKB-2019-21D MBee).

 En voorts:

De verkeersmaatregelen tevens vast te hebben gelegd op tekening VKB-2019-21D MBee. Deze tekening als bijlage bij dit besluit zijn gewaarmerkt,

Overeenkomstig artikel 26 BABW dit besluit te publiceren,

Overeenkomstig artikel 6:4 Awb tegen dit besluit bezwaar kan worden aangetekend,

Overeenkomstig artikel 27 BABW dit besluit in werking treedt met ingang van de dag nadat een termijn van zes weken is verstreken na de dag waarop dit besluit is gepubliceerd.

 Aldus besloten te Vught, 8 november 2019

Namens burgemeester en wethouders van Vught,

Manager van de afdeling Dienstverlening,

P.W de Greef.

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vught, Postbus 10100, 5260 GA Vught. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, de gronden van het bezwaar. Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als er sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij: Voorzieningenrechter van de Rechtbank ’s-Hertogenbosch, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

 

 

Naar boven