Kennisgeving Wet milieubeheer

Kennisgeving mer beoordelingsbesluit inzake de sloop van een cyclotron en cyclotronbunkers op de locatie van Stichting VU te Amsterdam

Besluit mer-beoordeling

Stichting VU is voornemens om, op de locatie aan de De Boelelaan 1077 t/m 1111 en de Van der Boechorststraat 1 t/m 13 te Amsterdam, radioactieve afvalstoffen die ontstaan bij sloop te behandelen en tijdelijk op te slaan. Op grond van artikel 7.17 van de Wet milieubeheer (Wm) heeft ANVS besloten dat er geen milieueffectrapport (MER) noodzakelijk is. Er is geen sprake van belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu die reden geven voor het opstellen van een MER als bedoeld in hoofdstuk 7 van de Wm.

Achtergrond van de aanvraag

De ANVS heeft op 23 juli 2019 een aanmeldingsnotitie mer-beoordelingsplicht, als bedoeld in artikel 7.16, eerste lid van de Wm, ontvangen van Stichting VU te Amsterdam. De aanmeldingsnotitie heeft betrekking op de sloop van een cyclotron en cyclotronbunkers op de locatie aan de De Boelelaan 1077 t/m 1111 en de Van der Boechorststraat 1 t/m 13 te Amsterdam. Bij het gebruik van cyclotrons kunnen er radioactieve materialen ontstaan door activering. Deze radioactieve materialen bevinden zich in het cyclotron en in de omringende materialen. Bij de sloop worden deze materialen verwijderd. De vrijkomende radioactieve afvalstoffen worden op de locatie opgeslagen in afwachting van vervoer naar een erkende verwerker.

Het initiatief heeft deels betrekking op de activiteiten genoemd in de bijlage behorende bij het Besluit milieueffectrapportage (mer) onderdeel D, categorie 23.2: de oprichting, wijziging of uitbreiding van één of meer met elkaar samenhangende installaties voor de behandeling en de opslag van radioactief afval, anders dan bedoeld in D 23.1.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Wet milieubeheer het bevoegd gezag.

Procedure

Titel 4.1 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing op de voorbereiding van deze beschikking.

De mer is wettelijk verankerd in hoofdstuk 7 van de Wm. Ingevolge artikel 7.17, eerste lid, van de Wm moet het bevoegd gezag bij voorgenomen activiteiten genoemd in onderdeel D van het Besluit mer bepalen of voor het project, gelet op de belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu die het project mogelijk heeft, een MER moet worden gemaakt. Het gaat om de gevolgen voor het milieu als bedoeld in artikel 7.1 van de Wm.

Waar kunt u het mer-beoordelingsbesluit inzien?

Het besluit, inclusief daarbij behorende documenten, kunt u vanaf 15 november 2019 tot en met 27 december 2019 inzien op de volgende locatie:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Uitsluitend na telefonische afspraak: 088 – 489 05 00.

Geen bezwaar mogelijk

Gelet op het bepaalde in artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht is dit besluit op de aanmeldingsnotitie een beslissing in de procedure ter voorbereiding van een Kernenergiewetvergunning. Tegen een dergelijke voorbereidingsbeslissing kan geen bezwaar worden gemaakt. In een later stadium kunnen wel zienswijzen worden ingediend over het ontwerpbesluit op de aanvraag om een Kernenergiewetvergunning. Daarbij kunt u uw eventuele bezwaren tegen deze voorbereidingsbeslissing aangeven. Deze zullen bij de beoordeling van de zienswijzen worden betrokken.

Naar boven