Verkeersbesluit tijdelijke verkeersmaatregelen viaduct Burgemeester Rijnderslaan-Beneluxbaan

Logo Amstelveen

Zaaknummer: Z19-066464

Burgemeester en wethouders van Amstelveen besluiten in verband met de werkzaamheden voor de aanpassing van het viaduct in de Burgemeester Rijnderslaan over de Beneluxbaan voor de duur van de werkzaamheden een verkeersbesluit te nemen voor:

Het afsluiten van de volgende fiets/bromfietsenpaden:

  • Langs de westkant van de rijbaan van de Beneluxbaan vanaf de Mr. G. Groen van Prinstererlaan tot aan het fiets/bromfietspad dat bij de oprit van de Burgemeester Rijnderslaan naar de Beneluxbaan naar de Johannes Calvijnlaan loopt;

  • Langs de oostkant van de rijbaan van de Beneluxbaan tussen de verbinding naar Ouverture tot aan het fiets/bromfietspad dat bij de afrit van de Beneluxbaan naar de Laan van Langerhuize naar de Laan van de Helende Meesters loopt;

  • Langs de noordkant van de Meander vanaf de Van Heuven Goedhartlaan tot aan het fiets/bromfietspad aan de westkant van de Beneluxbaan.

Gedurende de werkzaamheden geldt er op en bij de aansluitingen naar het viaduct een maximum snelheid van 30 km/uur en op de Beneluxbaan ter hoogte van het viaduct een maximumsnelheid van 50 km/uur.

Dit gebeurt door het plaatsen van borden A1, C1, C15 en F2 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), ondersteund met fysieke afsluitingen.

Wettelijke grondslag

Het besluit is gebaseerd op:

  • de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • het Besluit administratieve bepalingen betreffende het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 tot:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b);

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

 

Het besluit wordt als volgt gemotiveerd:

In het kader van de aanpassing van de Amstelveenlijn wordt bij de sneltramhalte Ouderkerkerlaan het viaduct in de Burgemeester Rijnderslaan over de Beneluxbaan aangepast. De ingrijpende werkzaamheden duren naar de huidige inzichten tot medio 2020. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren zijn de fiets/bromfietspaden langs de Beneluxbaan ter hoogte van het viaduct afgesloten en worden fietsers en bromfietsers omgeleid. De fiets/bromfietspaden langs de Beneluxbaan ter hoogte van het viaduct maken deel uit van het werkterrein. De tijdelijke bouwplaatsen zijn alleen toegankelijk voor werkverkeer en bereikbaar vanaf de Beneluxbaan. Er zijn omleidingsroutes aangegeven.

 

Voor het bereiken van de woningen Meander 959-1111 is voor fietsers het inrijden vanaf de kruising met de Van Heuven Goedhartlaan toegestaan. Zij kunnen de rijbaan gebruiken. Bromfietsen gebruiken hier eveneens de rijbaan en vervolgen daarna hun route via de Keerpuntweg.

 

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren is het noodzakelijk om de maximumsnelheid op het viaduct tijdens deze werkzaamheden te verlagen van 50 km/uur naar 30 km/uur. Op de Beneluxbaan wordt ter plaatse de maximumsnelheid verlaagd van 70 km/uur naar 50 km/uur en is inhalen niet toegestaan. Het verlagen van de maximumsnelheid is in overeenstemming met de richtlijnen van het Handboek wegafzettingen werk in uitvoering van het CROW.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (artikel 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders is van toepassing. Er is ondermandaat verleend aan de juridisch adviseur verkeer van de gemeente.

 

Het besluit is overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer om advies voorgelegd aan de gemandateerde specialist van het team verkeersadvisering namens de korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland.

 

De genoemde wegen liggen binnen de bebouwde kom en zijn in beheer bij de gemeente Amstelveen.

Amstelveen, 6 november 2019

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,

namens dezen,

mr. J.C.M. Otten

juridisch adviseur verkeer

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent.

Het bezwaarschrift richt u aan het College van burgemeester en wethouders van Amstelveen, t.a.v. Juridische zaken, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.amstelveen.nl/bezwaarschrift. Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

 

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt, geldt de beslissing nog wel. Wilt u dat het gemeentelijke besluit tijdens uw bezwaarprocedure tijdelijk wordt opgeschort? Dien dan een verzoek om voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Als de voorzieningenrechter uw verzoek toekent, is het besluit opgeschort.

Een verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Naar boven