Besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 5 november 2019, nr. 2019-0000586031, houdende tijdelijke verlening van mandaat, volmacht en machtiging op het terrein van versterking van gebouwen en het toekomstbestendig maken van Groningen (Tijdelijk besluit mandaat, volmacht en machtiging versterking gebouwen Groningen)

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Besluit

Artikel 1

Mandaten, ondermandaten, volmachten en machtigingen die op 16 oktober 2019 van kracht waren ten behoeve van functionarissen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ten aanzien van de aangelegenheden op het terrein van de zorg voor de versterking van gebouwen in Groningen en het bieden van toekomstperspectief voor de regio, worden, voor zover het de bevoegdheid van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties betreft, aangemerkt als mandaten, volmachten en machtigingen die zijn verleend door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan:

  • a. de secretaris-generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

  • b. de directeur-generaal Directoraat-Generaal Bestuur, Ruimte en Wonen;

  • c. de programmadirecteur van de programmadirectie Groningen, Versterken en Perspectief;

  • d. de directeur Nationaal Coördinator Groningen;

  • e. de functionarissen aan wie door of namens de directeur Nationaal Coördinator Groningen of de programmadirecteur Groningen, Versterken en Perspectief ondermandaat, volmacht of machtiging is verleend;

ten aanzien van de aangelegenheden die hun dienstonderdelen betreffen.

Artikel 2

  • a. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 16 oktober 2019.

  • b. Besluiten of handelingen waar dit besluit betrekking op heeft en die zijn genomen of verricht door of namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat in de periode van 16 oktober 2019 tot aan inwerkingtreding van dit besluit worden na inwerkingtreding van dit besluit aangemerkt als besluiten of handelingen door of namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijk besluit mandaat, volmacht en machtiging versterking gebouwen Groningen.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

TOELICHTING

Dit besluit voorziet in het toekennen van tijdelijk mandaat, volmacht en machtiging in verband met de overgang per 16 oktober 2019 van de versterkingsoperatie van gebouwen in Groningen die als gevolg van de bodembeweging door gaswinning uit het Groningenveld en de gasopslag bij Norg noodzakelijk is en waar de Minister van Economische Zaken en Klimaat, op grond van artikel 52g, derde lid, van de Mijnbouwwet voor verantwoordelijk was. Tevens ziet dit besluit op de overgang per 16 oktober 2019 van de verantwoordelijkheid voor het bieden van een toekomstperspectief voor de regio, waarvoor het Nationaal programma Groningen is ingericht.1

In verband met deze departementale herindeling zullen de mandaat- en organisatiebesluiten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op korte termijn dienovereenkomstig worden aangepast. In de tussentijd moet een voorziening worden getroffen die strekt tot het vermijden van bevoegdheidsgebreken. Daartoe dient dit tijdelijke besluit op grond waarvan de door de Minister van Economische Zaken en Klimaat verleende mandaten, volmachten en machtigingen worden aangemerkt als met ingang van 16 oktober 2019 te zijn verleend door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor zover die bevoegdheid is overgegaan. Deze aanpak geeft meer tijd om het Organisatiebesluit BZK en het Mandaatbesluit BZK aan te passen, rekening houdend met de uitkomst van het overleg tussen de betrokken ministers omtrent organisatorische, personele en rechtspositionele aspecten van de overgang van de verantwoordelijkheden op voornoemde beleidsterrein.

Met dit besluit is duidelijk dat het handelen van de hier bedoelde functionarissen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (de functionarissen bedoeld onder e.) vanaf voornoemde datum onder gezag en de verantwoordelijkheid van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties plaatsvindt. De functionarissen onder a, b, c en d zijn belast met de ambtelijke leiding van genoemde portefeuille.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops


X Noot
1

Besluit van 31 oktober 2019 houdende departementale herindeling met betrekking tot versterking gebouwen en toekomstbestendig maken van Groningen (Stcrt. 2019, 61402).

Naar boven