Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, nr. MC/19223951, tot wijziging van het Aanwijzingsbesluit beheerder bel-me-niet-register 2017–2019 in verband met een verlenging met twee jaar van de aanwijzing van Stichting Infofilter als beheerder van het bel-me-niet-register

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 11.7, zesde lid, van de Telecommunicatiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Aanwijzingsbesluit beheerder bel-me-niet-register 2017–2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘Minister van Economische Zaken’ vervangen door ‘Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

B

In artikel 2, eerste lid, wordt ‘voor een periode van drie jaar’ vervangen door ‘voor een periode van vijf jaar’.

C

In artikel 16 wordt ‘Aanwijzingsbesluit beheerder bel-me-niet-register 2017–2019’ vervangen door ‘Aanwijzingsbesluit beheerder bel-me-niet-register 2017–2021’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen 6 weken na de dag van dagtekening van deze Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK, ’s-Gravenhage.

TOELICHTING

Met dit besluit is de aanwijzing van Stichting Infofilter als beheerder van het wettelijk geregeld bel-me-niet-register met twee jaar verlengd.

Op 1 oktober 2009 is het bel-me-niet-register ingesteld. In het register kunnen abonnees die natuurlijke personen zijn, zoals bedoeld in artikel 11.6 van de Telecommunicatiewet, zich voor onbepaalde tijd inschrijven als zij geen ongevraagde (verkoop)telefoontjes meer willen ontvangen. Voor het beheer van dit register wijst de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat een beheerder aan.

Van 1 oktober 2009 tot en met 31 december 2016 was Stichting Infofilter aangewezen als beheerder. Om een beheerder aan te wijzen voor de periode 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019 is een openbare gunningsprocedure gevolgd, zodat ook andere partijen een kans hebben gekregen het beheer op zich te nemen. Door middel van Tenderned zijn op een transparante wijze de criteria waaraan een beheerder moet voldoen beschikbaar gesteld. Na een zorgvuldige afweging kwam de offerte van Stichting Infofilter als beste naar voren. De besluiten over de gunningsprocedure zijn op 25 maart 2016 aan de deelnemende partijen verzonden.

Gelet op het voornemen om te komen tot een wetsvoorstel waarmee het huidige opt-out systeem wordt vervangen door een opt-in-systeem, zal het bel-me-niet-register naar verwachting op termijn worden uitgefaseerd1

De aan deze verlenging voorafgaande aanwijzing liep af op 31 december 2019. Gelet op de voorgenomen uitfasering van het bel-me-niet-register, en het feit dat er bij de gunning in 2016 al een verlenging was voorzien, is ervoor gekozen om geen nieuwe openbare gunningsprocedure te organiseren, maar de huidige aanwijzing van Stichting Infofilter te verlengen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


X Noot
1

Kamerstukken II 2018/19, 27 879, nr. 64.

Naar boven