Vergunning luchtvaartvertoning First Aircraft Arrival F-35

29 oktober 2019

Nr. MLA/172/2019

De Minister van Defensie,

Gelezen het verzoek van de commandant vliegbasis Leeuwarden van 28 oktober 2019;

Gelet op artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Aan de Commandant van de vliegbasis Leeuwarden wordt vergunning verleend om een luchtvaartvertoning te houden in het kader van de ‘First Aircraft Arrival F-35’ op donderdag 31 oktober 2019 binnen het plaatselijk luchtverkeersleidingsgebied Leeuwarden.

  • 2. De vergunning, bedoeld in het eerste lid, is van kracht op donderdag 31 oktober 2019 van 14:00 uur tot 17:00 uur lokale tijd.

Artikel 2

Aan de vergunning zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • a. de gezagvoerders van de deelnemende militaire luchtvaartuigen dienen bij de voorbereiding en de uitvoering van het vliegprogramma strikt de hand te houden aan de voorwaarden en bepalingen vervat in MAR-OPS 2.447 (Fighter Operations, Issue 3.0, van 20 juli 2017 (Demonstration Flights));

  • b. de gezagvoerders van de deelnemende burgerluchtvaartuigen dienen zich bij de voorbereiding en de uitvoering van de demonstratievlucht te houden aan de artikelen 32 tot en met 36 van de Regeling luchtvaartvertoningen;

  • c. de minimum scheidingsafstanden tussen de vertoningslijn en de publiekslijn zijn afhankelijk van de maximum snelheid;

  • d. tijdens het voorvliegen mogen uitsluitend personen in het deelnemende luchtvaartuig aanwezig zijn die direct noodzakelijk zijn voor de besturing van het luchtvaartuig of het uitvoeren van de demonstratie;

  • e. de minimum vlieghoogte voor langsvluchten is 500 voet AMSL;

  • f. het overvliegen van het publiek is niet toegestaan.

Artikel 3

  • 1. Gedurende de vertoning behoren de gezagvoerders zich voorts te houden aan devoorwaarden en bepalingen vervat in STANAG 3533, Edition nr. 9, van 28 oktober 2013 (Flying and Static Displays).

  • 2. Tijdens de demonstratievluchten zal de gezagvoerder van de F-35, Luitenant-Kolonel Knight, optreden als flying display director ten aanzien van de uitvoering van de vluchten.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van donderdag 31 oktober 2019 en vervalt met ingang van vrijdag 1 november 2019.

Deze beschikking wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze, De Plaatsvervangend Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, A.L. Vergroesen, KTZ (TD)

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Ter gelegenheid van de First Aircraft Arrival van de F-35 zal er een luchtvaartvertoning worden gehouden op de vliegbasis Leeuwarden op 31 oktober 2019.

Tijdens deze dag stelt de commandant van vliegbasis Leeuwarden de poorten open voor genodigden. Het programma van deze vertoning staat in het teken van een langsvlucht met diverse deelnemers zowel militair als civiel.

Een gedeelte van het vliegprogramma draagt het karakter van een luchtvaartvertoning waar een vergunning voor benodigd is.

Naar boven