Kennisgeving in het kader van de sloop van opstallen ViA15, Rijkswaterstaat

Ontwerpbesluit ontheffing verbodsbepalingen Wet natuurbescherming

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 24 februari 2017 het Tracébesluit A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15) vastgesteld. Dit Tracébesluit voorziet in het doortrekken van de A15 als 2x2 autosnelweg vanaf knooppunt Ressen tot de A12 tussen Duiven en Zevenaar. De A15 kruist het Pannerdensch Kanaal met een brug en wordt (half)verdiept aangelegd vanaf Groessen tot aan de A12. Er worden twee aansluitingen gerealiseerd ter hoogte van de N839 in de gemeente Lingewaard en de N810 in de gemeente Duiven. De huidige A15 wordt verbreed naar 2x3 tussen knooppunt Valburg en knooppunt Ressen. De A12 krijgt tussen Westervoort en knooppunt Oud-Dijk extra rijstroken. Op de A12 komt de huidige aansluiting ‘29 Zevenaar’ te vervallen en wordt een nieuwe aansluiting gerealiseerd bij Zevenaar-Oost. Op 18 februari 2018 heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat de wijziging van voornoemd Tracébesluit vastgesteld.

Op grond van artikel 20 van de Tracéwet bevordert de Minister van Infrastructuur en Waterstaat een gecoördineerde voorbereiding van de besluiten op de aanvragen om vergunningen, ontheffingen en van de overige ambtshalve te nemen besluiten met het oog op de uitvoering van een Tracébesluit. Op deze besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

In het kader van deze coördinatie geeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat kennis van het feit dat het volgende ontwerpbesluit is genomen.

Welk ontwerpbesluit is genomen en ligt ter inzage?

Voor de uitvoering van het tracébesluit ViA15 is onderstaand ontwerpbesluit genomen, overeenkomstig de procedure van artikel 20, lid 4, van de Tracéwet in samenhang met afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het betreft een aanvraag van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat Oost-Nederland, om een ontheffing van de verbodsbepalingen zoals genoemd in de Wet natuurbescherming voor het slopen van opstallen ten behoeve van het project ViA15.

Het ontwerpbesluit (kenmerk WNB/2019/013.toek.) is namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en betreft een ontheffing van de verbodsbepalingen genoemd in:

  • artikel 3.1, lid 2 van de Wet natuurbescherming voor zover dit betreft het opzettelijk beschadigen of vernielen van nesten of rustplaatsen van de huismus, gierzwaluw en steenuil;

  • artikel 3.5, lid 4 van de Wet natuurbescherming voor zover dit betreft het beschadigen of vernielen van de voortplantings- of rustplaatsen van de gewone dwergvleermuis en de laatvlieger;

  • artikel 3.10, lid 1 sub b van de Wet natuurbescherming voor zover dit betreft het opzettelijk beschadigen of vernielen van vaste voortplantings- of rustplaatsen van de steenmarter.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

Het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 7 november 2019 tot en met woensdag 18 december 2019 tijdens reguliere openingstijden ter inzage bij:

  • Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem;

  • gemeente Duiven, Koningin Wilhelminaplein 1, 69021 ES Duiven;

  • gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6, 6681 Bemmel;

  • gemeente Montferland, Bergvredestraat 10, 6942 GK Didam.

Hoe kunnen zienswijzen naar voren worden gebracht?

Van donderdag 7 november 2019 tot en met woensdag 18 december 2019 kan eenieder tegen het ontwerpbesluit schriftelijk of mondeling gemotiveerde zienswijzen kenbaar maken.

Een schriftelijke zienswijze kan worden gericht aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, p/a Rijkswaterstaat, Corporate Dienst, Afdeling BJV Projectadvisering, t.a.v. mevrouw J. Hoitz, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht onder vermelding van ‘zienswijze ontheffing Wet natuurbescherming tracébesluit ViA15’.

Voor het mondeling naar voren brengen van een zienswijze kunt u bellen via telefoonnummer 088 – 042 42 42.

Gewezen wordt op het feit dat alleen belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit of aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dat zij geen zienswijzen hebben ingebracht op het ontwerpbesluit, te zijner tijd beroep kunnen instellen tegen het definitieve besluit.

Meer informatie?

Voor nadere informatie over het ontwerpbesluit kunt u bellen via telefoonnummer 088 – 042 42 42.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, het hoofd van de afdeling BJV-Projectadvisering bij de Corporate Dienst van Rijkswaterstaat, W. Warmerdam

Naar boven