Kennisgeving ontwerpbesluiten voor Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) fase twee, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 1 november tot en met donderdag 12 december 2019 liggen voor het ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ de ontwerpbesluiten ter inzage. Iedereen kan gedurende deze termijn op de ontwerpbesluiten reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT TSO B.V. is van plan een ondergrondse hoogspanningsverbinding te realiseren vanaf de windenergiegebieden Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) op zee naar het bestaande 380 kV-hoogspanningsstation Beverwijk, inclusief een nieuw transformatorstation aan de Zeestraat in Beverwijk. Dit voornemen wordt hierna aangeduid als het project ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’. Het project wordt in de gemeenten: Beverwijk, Heemskerk en Velsen gerealiseerd. De laatste ontwikkelingen in de realisatie van dit project hebben ertoe geleid dat voor een aantal reeds verleende vergunnigen een wijziging of aanpassing nodig is. De ontwerpbesluiten voor deze nieuwe vergunningen gaan nu ter inzage (fase 2).

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, kolen en aardgas warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aardwarmte. Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. Daarom legt overheidsbedrijf TenneT een hoogspanningsverbinding aan tussen windparken op de Noordzee en de kust van Noord-Holland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bepaalt waar het tracé van dit net mag komen en waar het net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over het ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het tracé en de locatie van het transformatorstation worden vastgelegd in een inpassingsplan (een ruimtelijk besluit van het Rijk, vergelijkbaar met een bestemmingsplan). De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben dit inpassingsplan door middel van een besluit vastgesteld. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, zijn voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan, een milieueffectenrapport en de andere besluiten in fase 1 hebben van 10 mei tot en met 21 juni 2019 ter inzage gelegen. Er is beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State zal hier te zijner tijd uitspraak over doen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de ontwerpbesluiten en andere onderliggende stukken van 1 november tot en met 12 december 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op locatie:

  • Gemeente Beverwijk, Stationsplein 48, 1948 LC Beverwijk.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de ontwerpbesluiten. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van de ontwerpbesluiten of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Voor belanghebbenden kan het indienen van een zienswijze belangrijk zijn voor mogelijke vervolgstappen: alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 1 november tot en met 12 december 2019. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’. U krijgt dan per brief een ontvangstbevestiging. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) fase 2’

    Postbus 248

    2250 AE Voorschoten

Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig. U vindt meer informatie over het privacybeleid op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het opstellen van de definitieve besluiten.

De definitieve besluiten worden vervolgens ter inzage gelegd. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Op dat moment start de beroepstermijn.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Naar boven