Verkeersbesluit Opheffen bushaltepaar “Vlijtlaan” te Zevenhoven

Logo Nieuwkoop

kenmerk 19.20927

Burgemeester en wethouders van de gemeente Nieuwkoop,

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels enVerkeerstekens 1990 (RW 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake hetWegverkeer (BABW);

Overwegende dat:

In artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat het plaatsen en/of verwijderen van verkeerstekens en onderborden, waardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd moet worden vastgesteld in een verkeersbesluit.Een verkeersbesluit moet worden genomen:

- voor de plaatsing en/of verwijdering van de verkeerstekens die worden genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

- voor maatregel(en) tot wijziging van de inrichting van de weg die worden genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

De weg waarover in dit besluit wordt besloten, is in beheer bij de gemeente Nieuwkoop.

Motivering:

Door de Dorpsstraat in de kern Zevenhoven loopt een openbaar vervoerslijn 147 (Alphen aan den Rijn – Uithoorn vice versa) welke wordt uitgevoerd door Vervoersmaatschappij “Arriva”.

Langs de Dorpsstraat tussen huisnummers 105 en 115 wordt een woningbouwplan ontwikkeld. De te bouwen woningen krijgen een eigen ontsluiting aan de Dorpsstraat. Bij een van de woningen ligt de aan te leggen ontsluiting bij een bestaande bushalte “Vlijtlaan” richting Alphen aan den Rijn.

De bushaltes “Vlijtlaan” bevinden zich aan de rand van de bebouwde kom van de kern Zevenhoven met weinig woonbebouwing en bedrijfsbebouwing. De haltes worden daardoor weinig gebruikt. Er bestaan ook geen plannen voor ontwikkelingen die het gebruik van de haltes toe zouden laten nemen.

Gezien het feit dat de bushaltes “Vlijtlaan” door de buspassagiers weinig gebruikt worden en de bushalte op een plek ligt waar een ontsluiting van een nieuw te bouwen woning is geprojecteerd, is het wenselijk om dit bushaltepaar “Vlijtlaan” op te heffen. De dichtstbijzijnde bushalte bevindt zich ten zuiden van de halte “Vlijtlaan” op een afstand van 200 meter. Deze halte, genaamd halte “S. van Drielstraat”, bevindt zich meer centraal in de kern Zevenhoven.

Vanaf de bushalte “S. van Drielstraat” liggen vrijwel alle woningen in de kern Zevenhoven binnen een straal van 350 meter en alle woningen binnen een straat van 500 meter.

Hiermee vervalt het volgens de RVV 1990 met een bushalte gemoeide verboden tot laden en lossen (met uitzondering van het in - en uit laten stappen van passagiers), parkeren alsmede het gebod tot het geven van voorrang aan bussen binnen de bebouwde kom die een bushalte willen verlaten en daartoe richting aangeven.

Vervoersmaatschappij Arriva is op de hoogte van deze wijziging en zal deze doorvoeren in haar reisinformatie. Het bushaltepaar zal per 15 december 2019 worden opgeheven. De gemeente Nieuwkoop neemt het verkeersbesluit tot het verwijderen van de bushaltepaar “Vlijtlaan”.

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseurvan politie. De politie heeft positief geadviseerd over het voorliggende besluit.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

1. door het verwijderen van borden L3 (bushalte) van het RVV 1990 en de aanwezige zwart-witte blokmarkeringen langs de Dorpsstraat ter hoogte van huisnummer 115, de bushaltes ”Vlijtlaan” in de kern Zevenhoven op te heffen;

2. Bovengenoemde maatregel uit te voeren overeenkomstig bij dit besluit behorende situatieschets;

3. Dit verkeersbesluit in werking te laten treden een dag na dagtekening van dit besluit.

Nieuwkoop 30 oktober 2019

Namens het college van burgemeester en wethouders,

Sjoerd Dijkstra

Afdelingsmanager Beheer Openbare Ruimte

Mededelingen

Bezwaar

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u wel de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook bezwaar hebt gemaakt.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten;

- de naam en het adres van de indiener,

- de dagtekening,

- een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en

- de gronden van het bezwaar.

Naar boven