Bekendmaking projectplan Waterwet ‘Selectieve Onttrekking’, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft het projectplan waterwet ‘Selectieve Onttrekking’ vastgesteld op 24 oktober 2019. Van vrijdag 8 november tot en met donderdag 19 december 2019 kunt u in beroep gaan tegen het projectplan waterwet ‘Selectieve Onttrekking’.

In het projectplan waterwet ‘Selectieve Onttrekking’ is op grond van artikel 5.4 van de Waterwet het besluit opgenomen tot realisatie van de Selectieve Onttrekking. Om te beoordelen of er sprake is van significante milieueffecten is een m.e.r.-beoordeling uitgevoerd. Op basis hiervan is geconcludeerd dat er geen milieueffectrapport hoeft te worden opgesteld.

De Selectieve Onttrekking is een maatregel die de toename van zout water in het Noordzeekanaal als gevolg van de aanleg van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden moet terugdringen. Een toename van zout water in het Noordzeekanaal kan schadelijke effecten hebben op natuur, landbouw en op het toepassen van het water als koelwater en drinkwater.

De Selectieve Onttrekking is een vast (doorvaarbaar) kunstwerk dat komt te liggen in het Binnenspuikanaal ten noorden van de zeesluizen. De werking van de Selectieve Onttrekking is gebaseerd op het feit dat zout water naar de bodem zakt. Middels een opening onder in het kunstwerk wordt het zoute water via het Binnensluiskanaal naar het gemaal afgevoerd en blijft het zoete water achter in het Noordzeekanaal.

Meer informatie over het projectplan kunt u vinden op www.platformparticipatie.nl/selectieve-onttrekking.

IN BEROEP GAAN

Heeft u een zienswijze ingediend over het ontwerpprojectplan waterwet en de m.e.r.-beoordeling ‘Selectieve Onttrekking’? Dan kunt u in beroep gaan tegen het projectplan. Dit geldt ook voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht. Dit doet u bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

of via het Digitaal Loket: https://digitaalloket.raadvanstate.nl/.

Actuele informatie over in beroep gaan, vindt u op: https://www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak/.

Crisis- en herstelwet

Op het projectplan waterwet ‘Selectieve Onttrekking’ is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat:

  • a. de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • b. het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend, en

  • c. deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

STUKKEN BEKIJKEN

Alle documenten staan vanaf 8 november 2019 op: www.platformparticipatie.nl/selectieve-onttrekking. Op papier kunt u de stukken van vrijdag 8 november tot en met donderdag 19 december 2019 tijdens reguliere openingstijden inzien op de volgende adressen:

  • Rijkswaterstaat, Toekanweg 7, 2035 LC Haarlem.

  • Gemeentehuis Velsen, Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden.

  • Omgevingsdienst IJmond, Stationsplein 48b, 1948 LC Beverwijk

INFORMATIE

Meer informatie op www.platformparticipatie.nl/selectieve-onttrekking en www.rijkswaterstaat.nl/selectieve-onttrekking.

Voor vragen over het project kunt u ook contact opnemen met de heer J. Rienstra, e-mail: jan.rienstra@rws.nl. Voor vragen over deze bekendmaking kunt u contact opnemen met directie Participatie, telefoon 070 456 89 99.

Naar boven