Besluit verkeersmaatregel Groninger Forum

Logo Groningen

7729624

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Adviezen

Conform artikel 24 BABW hebben wij advies gevraagd aan de politie eenheid noord Nederland district Groningen afdeling verkeersondersteuning over de handhaafbaarheid van de maatregelen en plaatsing. Het advies van de politie eenheid noord Nederland district Groningen afdeling verkeersondersteuning is als bijlage bijgevoegd.

 

Motivering

In de binnenstad van Groningen wordt het pand van het Groninger Forum gebouwd. Het Groninger Forum is een multifunctioneel gebouw aan de oostzijde van de Grote Markt. Dit gebouw en de omliggende omgeving wordt een ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers. Met de bouw van het Groninger Forum ontstaat een nieuw plein, de Nieuwe Markt. Onder het Groninger Forum en het plein wordt een parkeergarage gebouwd die plaatst biedt aan 380 auto’s en 1250 (snor)fietsen.

 

Om het verblijfskarakter van het plein de Nieuwe Markt te waarborgen wordt het plein aangewezen als voetgangersgebied. De verschillende functies die het gebied heeft vraagt een plek voor voetgangers, (snor)fietsers en gemotoriseerd verkeer. Daarom kunnen (snor)fietsers en gemotoriseerd verkeer parkeren onder de Nieuwe Markt en het Groninger Forum. Hierdoor staan (snor)fietsen en voertuigen niet meer op straat, maar in parkeergarages waardoor een aantrekkelijk verblijfsgebied ontstaat.

 

1. Overwegingen Nieuwe Markt.

De gehele Nieuwe Markt wordt aangewezen als een voetgangersgebied. De zone wordt aangeduid door middel van het plaatsen van verkeersbord G7 (begin en einde) van bijlage 1 van het RVV 1990 met daarboven zone. Om de bereikbaarheid van de stalling van (snor)fietsers (onder maaiveldniveau) op de Nieuwe Markt te waarborgen wordt (snor)fietsverkeer toegestaan op de twee wegen die de stalling ontsluiten, dit betreft beide wegen van de Popkenstraat. (Snor)Fietsverkeer wordt toegestaan door middel van het plaatsen van een onderbord onder de verkeersborden G7 van bijlage 1 van het RVV 1990.  

2. Overwegingen Schoolstraat.

Op de Schoolstraat wordt een voetgangerszone gerealiseerd na de ingang van de parkeergarage onder het Groninger Forum zodat een sluitend gebied ontstaat met de Nieuwe Markt en de Poelestraat. De zone wordt aangeduid door middel van het plaatsen van verkeersbord G7 (begin en einde) van bijlage 1 van het RVV 1990 met daarboven zone. Om het Groninger Forum bereikbaar te houden voor bevoorrading wordt op de Schoolstraat bevoorradend verkeer dagelijks toegestaan tussen 5.00 en 12.00 uur. Dit wordt op straat aangeduid door middel van een onderbord onder de verkeersborden G7 van bijlage 1 van het RVV 1990. 

 

De hiervoor genoemde verkeersmaatregelen strekken, gelet op artikel 2 van de WVW 1994, tot het verzekeren van de veiligheid op de weg en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan. Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer is in het geding, maar wordt van ondergeschikt belang geacht gelet op de genoemde argumentatie in voorliggend verkeersbesluit. 

Besluit 

Wij besluiten op grond van bovenvermelde overwegingen: 

1. Maatregelen plein Nieuwe Markt

a) Door middel van het plaatsen van verkeersborden G7 (begin en einde) van bijlage 1 van het RVV 1990 met de tekst ‘zone’ van bijlage 1 van het RVV 1990 een voetgangerszone in te stellen op de gehele Nieuwe Markt.

 

b) Door middel van het realiseren van onderborden met de tekst ‘(symbool fiets) toegestaan’ het (snor)fietsverkeer op de Nieuwe Markt toe te staan op de wegen (Popkenstraat) die de (snor)fietsenstalling onder de Nieuwe Markt ontsluiten. 

2. Maatregelen wegvak Schoolstraat

 

a) Door middel van het plaatsen van verkeersborden G7 (begin en einde) van bijlage 1 van het RVV 1990 met de tekst ‘zone’ van bijlage 1 van het RVV 1990 lossymbool een voetgangerszone in te stellen op de Schoolstraat na de ingang van de parkeergarage zodat een sluitende zone ontstaat met de Nieuwe Markt en de Poelestraat.

 

b) Door middel van het realiseren van een onderbord met de tekst ‘bevoorradend verkeer toegestaan tussen 5 – 12 h’ het bevoorradend verkeer op de Schoolstraat dagelijks toe te staan tussen 5.00 en 12.00 uur. 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op gemeente.groningen.nl/bezwaar-maken. Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling Juridische Zaken, telefoon 050 367 74 83.

 

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval:

- uw naam, adres en telefoonnummer;

- de datum waarop u het bezwaar indient;

- het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee);

- waarom u het niet eens bent met het besluit;

- uw handtekening. 

 

Let op: het bezwaarschrift moet u indienen binnen zes weken na de dagtekening van dit besluit. Dat is de datum die u bovenaan dit besluit vindt.

 

Stuur uw bezwaarschrift naar:

college van burgemeester en wethouders

Postbus 30026

9700 RM Groningen  

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Groningen,

namens hen,

concerndirecteur Groningen,

namens dezen,       

 

E.A. Tollenaar

teamleider, Stadsontwikkeling

 

Naar boven