N361 - Wehe-den Hoorn - Verkeerbesluit - Aanleg rotonde - 2019

Logo Groningen

 

 

Provincie Groningen, 7 november 2019

Zaaknummer: K18211

 

 

Inleiding

 

In vergelijking tot andere provinciale wegen in de provincie Groningen, is het noordelijk deel van de N361 relatief onveilig. Uit de analyse van de verkeersveiligheid in de periode van 2005 t/m 2013 kwam onder andere naar voren dat op kruispunten veel ongevallen plaatsvinden waar slachtoffers vallen, waarbij de volgende kruisingen in het bijzonder: de Breekweg in Leens, de Warfhuisterweg in Wehe-den Hoorn, de Breweelsterweg richting Hornhuizen en de kruising met de Borgweersterweg richting Wehe-den Hoorn. Om de verkeersveiligheid op deze kruisingen te verbeteren, worden rotondes gerealiseerd op de huidige kruising met de Warfhuisterweg in Wehe-den Hoorn en op de huidige kruising met de Breekweg bij Leens.

 

In dit verkeersbesluit reguleren we de verkeerstekens die een gevolg zijn van de realisatie van een rotonde op de kruising met de Warfhuisterweg in Wehe-den Hoorn. De verkeerstekens van de rotonde bij Leens wordt in een in afzonderlijk verkeersbesluit opgenomen.

 

Het primaire doel van de maatregelen is het verbeteren van de verkeersveiligheid en zo het aantal ongevallen terug te dringen. De oplossingen zijn met name op de kruisingen gericht omdat daar de meeste slachtofferongevallen plaatsvinden.

 

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is de gedeputeerde staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Groningen.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit:

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing en verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Belangenafweging

Met de aanleg van de rotonde wordt de verkeersveiligheid verhoogd doordat het gemotoriseerde verkeer op de N361 snelheid moet minderen omdat het verkeer op de rotonde voorrang heeft. Het doorgaande verkeer op de N361 behoudt de voorrang op de kruisende weg (Warfhuisterweg). Op alle aansluitingen van de rotonde, worden middengeleiders aangebracht om de scheiding van de rijrichtingen te accentueren. Daarnaast hebben middengeleiders een snelheid remmend effect.

Voor fietsers en bromfietsers wordt er aan de westelijke zijde van de Warfhuisterweg en de rotonde een tweezijdig bereden (brom)fietspad aangelegd die de N361 kruist. Oversteken wordt veiliger doordat de hoofdrijbaan wordt voorzien van middengeleiders. Met de aanleg van dit (brom)fietspad is het voor (brom)fietsers en gehandicaptenvoertuigen verboden om vanaf de Warfhuisterweg de rotonde op te rijden. (Brom)fietsers moeten vanaf het (brom)fietspad voorrang verlenen aan het verkeer op de N361.  

Intrekken besluiten

De provincie heeft bij het besluit van 5 maart 2015, nr. 2005-01184 maatregelen genomen die (de impact van) mogelijke ongevallen op de wegkruisingen moeten verminderen. Door het aanbrengen van de rotonde en de gunstige impact om bovengenoemde doelstelling te bereiken, kunnen een aantal verkeertekens die nog betrekking hebben op het kruispunt, worden ingetrokken.

- Door het instellen van de verplichte rijrichting op de rotonde kan de geslotenverklaring (eenrichtingsverkeer) voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, ter plaatse van de kruising van de N361 met de Warfhuisterweg, voor zowel in noordwestelijke als zuidoostelijke richting, worden ingetrokken.

- Door het instellen van een geslotenverklaring voor fietsers, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen op de N361 voor zover gelegen tussen de aansluiting met de Warfhuisterweg en de Borgweersterweg/Dijkstilsterweg te Wehe-den Hoorn is het gewenst om de geslotenverklaring voor ruiters, vee, wagens en motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/u en brommobiel-en alsmede fietsen, genomen bij het provinciaal besluit van 29 september 1964, nr. 17203, 1e afdeling en de uitzondering voor tractoren, genomen bij het besluit van 16 mei 2013, nr. 2013-12425 in te trekken.

Overleg

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de Politie Noord-Nederland, DROS Infra/Verkeersadvies, die bij de brief van 3 oktober 2019, kenmerk #7256-20190910000665 heeft bericht geen bezwaar tegen het toepassen van de voorgenomen verkeerstekens.

 

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is de gedeputeerde staten van de provincie tot het besluit gekomen de navolgende verkeerstekens te plaatsen overeenkomstig de bij dit besluit behorende tekening ' DO-1434-201'. Namelijk:

  • Zeven borden B6, verlenen van voorrang aan de bestuurders op de kruisende weg;

  • Drie borden C15, gesloten voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen;

  • Vier borden D01-bb12r, verplichte rijrichting rotonde;

  • Vier borden D02, voor alle bestuurders het bord voorbij te gaan (passeren) aan de zijde die de pijlen aangeven;

  • Twee borden G12a, een verplicht fiets/bromfietspad;

  • Haaientanden, om de voorrang op de aansluitende weg en het (brom)fietspad de reguleren.

 

Intrekken/verwijderen verkeerstekens:

  • Twee borden C02, eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee;

  • Eén bord C09, gesloten voor ruiters, vee, wagens, motorvoertuigen die

    niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h en brommobiel- en alsmede fietsen;

  • Eén onderbord OB55, uitgezonderd voor tractoren.

De verkeerstekens worden geplaatst overeenkomstig de voorschriften van het Uitvoeringsbesluit BABW / RVV 1990.

 

Openbare bekendmakingen

Dit besluit bekend te maken in de Staatscourant (zie www.officielebekendmakingen.nl/Staatscourant/Op Rubriek/Verkeersbesluiten) en in het gemeentelijke huis-aan-huisblad de Ommelander Courant. Het besluit en de bekendmaking zijn ook in te zien op www.provinciegroningen.nl/actueel/bekendmakingen.

 

 

Groningen, 7 november 2019

Namens Gedeputeerde Staten van Groningen:

R. Bosma

Hoofd van de afdeling Beheer en Onderhoud

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Als u het niet eens bent met dit besluit bestaat de mogelijkheid om binnen zes weken na verzenddatum van deze brief een bezwaarschrift in te dienen. Meer informatie daarover vindt u in de digitale brochure "Bezwaar maken tegen een besluit", die u kunt vinden op de website van de provincie Groningen (www.provinciegroningen.nl).

Als u overweegt een bezwaarschrift in te dienen, zouden wij het op prijs stellen als u eerst contact met ons opneemt. Wellicht kunnen uw bezwaren door een toelichting van ons worden weggenomen.

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. U kunt daarvoor een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Meer informatie over het vragen van een voorlopige voorziening vindt u op www.rechtspraak.nl.

Naar boven