Kennisgeving Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Nijmegen, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat maakt het voornemen bekend om een milieueffectrapport (MER) op te stellen voor het project Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Nijmegen. Van 11 januari tot en met 21 februari 2019 kunt u een zienswijze indienen op het voornemen een MER op te stellen.

Waarom dit voornemen?

Het aantal reizigers en goederen over het spoor neemt toe. Het landelijke Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) zorgt op drukke trajecten voor voldoende ruimte voor reizigers (met elke 10 minuten een trein) en goederenvervoer. Een van die trajecten is de lijn Schiphol – Utrecht – Nijmegen. Om een betrouwbare dienstregeling te kunnen rijden op deze lijn zijn ook aanpassingen nodig in Nijmegen.

Beschrijving project

We vergroten de spoorcapaciteit in Nijmegen door sporen en wissels aan te passen om sneller te kunnen rijden en we bouwen een derde perron op station Nijmegen. Ook verbeteren we de transfer op het station door de tunnel aan te passen en liften en trappen uit te breiden. Deze ontwikkelingen bieden de kans om aan de westzijde van het station een nieuwe volwaardige toegang te maken. Dit doen we mede in opdracht van de gemeente Nijmegen. Tevens zorgen we in Nijmegen voor meer capaciteit voor het opstellen en behandelen (van binnen schoonmaken en klein onderhoud) van treinen.

Wat willen we graag van u weten?

Tussen 11 januari en 21 februari 2019 ligt de Notitie Reikwijdte en Detailniveau van PHS Nijmegen ter inzage. In dit startdocument van de MER-procedure staat beschreven welke directe en indirecte milieueffecten van de maatregelen kunnen optreden. U kunt uw zienswijze op het voornemen een MER op te stellen geven. Wij zijn met name geïnteresseerd in beantwoording van de volgende vragen:

  • Wat mag volgens u niet worden vergeten in het verdere onderzoek?

  • Welke aandachtspunten heeft u voor het verdere proces?

  • Wat moet volgens u ten behoeve van het milieueffectrapport worden onderzocht?

  • Op welke wijze wilt u bij de ontwikkeling van het ontwerptracébesluit, waaronder ook het MER, worden betrokken?

Wij stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten.

Meer informatie over het doel van het project, wat er gaat gebeuren en waar het project precies uit bestaat, vindt u op platformparticipatie.nl/phsnijmegen.

Uw zienswijze is welkom

Een zienswijze indienen kan op 3 manieren. U ontvangt altijd een ontvangstbevestiging.

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via platformparticipatie.nl/phsnijmegen.

Mondeling

Telefonisch tijdens kantooruren 070 456 89 99.

Post

Directie Participatie

t.a.v. PHS Nijmegen

Postbus 30316, 2500 GH Den Haag

Stukken bekijken

Alle documenten staan op: www.platformparticipatie.nl/phsnijmegen.

Op papier kunt u de stukken van vrijdag 11 januari tot en met 21 februari 2019 tijdens reguliere openingstijden bekijken:

  • Ministerie Infrastructuur en Waterstaat

    Rijnstraat 8, Den Haag (alleen op afspraak: telefoon 070 456 89 99).

  • gemeente Nijmegen, de Stadswinkel

    Mariënburg 30, Nijmegen.

  • Provincie Gelderland, Huis der Provincie

    Markt 1, Arnhem.

Informatiebijeenkomst

Voor meer uitleg over het proces van de notitie reikwijdte en detailniveau voor het project PHS Nijmegen en een toelichting op de plannen kunt u terecht op:

24 januari 2019 van 18.00 uur tot 21.00 uur in wijkcentrum Titus Brandsma, Tweede Oude Heselaan 386, 6542 VJ Nijmegen

Vervolg

Als u reageert op dit voornemen, dan wordt u schriftelijk geïnformeerd over de uitkomsten en wat er met uw reactie wordt gedaan.

Meer informatie

Op platformparticipatie.nl/phsnijmegen.

Vragen over de procedure? Telefoon 070 456 89 99.

Vragen over het project? www.prorail.nl/projecten/nijmegen of neem contact op met de afdeling Publiekscontacten van ProRail via telefoonnummer 0800 776 72 45 (gratis).

Naar boven