Verkeersbesluit Vergroten Parkeerschijf-zone Centrum Genemuiden

Logo Zwartewaterland

Join.nr. Interne stukken - 9021

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De Middenstands Vereniging Genemuiden (MVG) geeft aan dat de langparkeerders, die voorheen in het gebied tussen 't Olde Staduus, Readshop en de Hema terecht konden, nu parkeren in de Kruisstraat, Markt en Langestraat (tussen de Kruisstraat en de Simondsstraat) en op de Westerkaai langs het Havenplein. De frustratie wordt met name veroorzaakt door: mensen die op vakantie gaan en de auto een paar weken laten staan, busjes die pal voor etalages staan en auto’s met buitenlandse kentekens. Winkelend publiek kan hierdoor minder gemakkelijk of niet een korte stop maken voor een boodschap, omdat al deze parkeerplaatsen door langparkeerders bezet gehouden worden. De MVG is van mening dat zij hierdoor inkomsten mislopen.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. De in het besluit genoemde borden vallen allen onder dit artikel.

Motivering

In 2014 is het aantal parkeerplaatsen in het gebied tussen 't Olde Staduus, Readshop en de Hema verminderd van 50 naar 28 parkeerplaatsen. In het kader van het doelmatig gebruik van deze 28 parkeerplaatsen was het noodzakelijk een parkeermaatregel te treffen waarmee langparkeerders worden geweerd en de parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor bezoekers van het centrum. De parkeerduurbeperking geldt van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 een maximale parkeertijd geldt van anderhalf uur. Destijds was het grote parkeerterrein (77 plaatsen) aan de Koppel nog niet gereed. Deze zat al wel in de planning en was ook bedoeld om het verlies aan parkeerplaatsen in het centrum te compenseren.

Uit onderzoek blijkt dat de blauwe zone goed bezet tot vol is. Ook valt op dat er in het hele centrumgebied meer kortparkeerders staan dan er in de blauwe zone passen. Op zaterdag ligt de piek rond 11.00 uur en door de week rond 14.00 uur. Ongeveer 65% parkeert langer dan 4 uur. Het parkeerterrein aan de Koppel is nagenoeg leeg. Voor langparkeerders is er op acceptabele loopafstand (250 tot 400 meter) dus voldoende parkeergelegenheid. Uitbreiding van de blauwe zone geeft meer ruimte aan de behoefte van de kortparkeerders.

De volgende van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de WVW genoemde belangen liggen aan dit verkeersbesluit ten grondslag:

I. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

II. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

Advies

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is het voorgenomen besluit voorgelegd aan de politie. De politie adviseert positief over de maatregel.  

Belangenafweging

Het vergroten van de parkeerschijf-zone in het centrum van Genemuiden heeft tot gevolg dat op alle parkeerplaatsen in het gebied tussen 't Olde Staduus, Readshop en de Hema met daarbij de Kruisstraat, Markt en Langestraat (tussen de Kruisstraat en de Simondsstraat) een parkeerduurbeperking van kracht wordt. Voor omwonenden en ondernemers in het gebied zal dat merkbare gevolgen hebben. Uit het onderzoek blijkt echter dat er in de directe omgeving nog voldoende vrije parkeerruimte beschikbaar is binnen acceptabele loopafstanden, waaronder het parkeerterrein aan de Koppel en het Havenplein. In de overweging wordt daarbij meegenomen dat de parkeerbeperkingen zijn gekoppeld aan de winkeltijden. ’s Avonds, ’s nachts en zondags zijn er geen parkeerbeperkingen. De beperkende werking van dit verkeersbesluit wordt daarom als acceptabel beoordeeld. Het algemeen belang van leefbaar, aantrekkelijk en vitaal centrumgebied heeft de voorkeur boven het persoonlijk belang van bewoners en ondernemers om een auto vrij te kunnen parkeren op korte afstand van woning of bedrijf.  Op 7 november 2018 is het voorgenomen besluit besproken in de gemeentelijke verkeerscommissie. De verkeerscommissie heeft met instemming op het voornemen gereageerd.

 

BESLUIT

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland,

Besluiten

  • I.

    Tot vergroting van de parkeerschijf-zone in het centrum van Genemuiden zodat deze het hele gebied tussen 't Olde Staduus, Readshop en de Hema omvat met daarbij de Kruisstraat, Markt en Langestraat (tussen de Kruisstraat en de Simondsstraat);

 

  • II.

    Op verzoek van en in overleg met de ondernemers de tijden van zowel de huidige blauwe zone als de uitbreiding aan te passen van ma t/m za. 09.00 – 18.00h naar ma t/m za. 10.00 – 18.00h. De maximale parkeerduur van 1,5 uur blijft gehandhaafd;

 

  • III.

    Dienovereenkomstig over te gaan tot (ver)plaatsing van de borden E10 en E11 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 zoals weergegeven op het bordenplan;

     

     

Hasselt, 30-10-2019

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland,

Namens deze,

M.P.M. Exterkate

Eenheidsmanager Externe Dienstverlening

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Publicatie

De bekendmaking van dit besluit geschiedt overeenkomstig het bepaalde in artikel 26 van het

BABW. Het verkeersbesluit ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis, Telvorenstraat 2 te Hasselt. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? Bel of mail eerst!

Bezwaar? Neem dan eerst contact op met het team Ruimtelijke Ontwikkeling. We nemen dan samen met u het besluit door. Dat kan voorkomen dat u bezwaar moet maken. Wanneer na het gesprek een bezwaarprocedure in uw ogen nodig lijkt, kunt u alsnog een bezwaarschrift indienen. U kunt ook direct een bezwaarschrift indienen. Een bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend. Een mondeling bezwaar of een bezwaar via de e-mail is niet mogelijk.

U stuurt het bezwaarschrift naar:

College van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland

t.a.v. de secretaris van de bezwaarschriftencommissie

Postbus 23

8060 AA Hasselt

In uw bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit. Of met het niet nemen van het besluit.

Verder moet u in ieder geval vermelden:

  • 1.

    uw naam, adres en telefoonnummer

  • 2.

    de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt. U kunt ook een kopie meesturen, of het referentienummer van het besluit doorgeven.

  • 4.

    de reden voor uw bezwaar

  • 5.

    uw handtekening

Het bezwaarschrift moet u binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit indienen. Wanneer wij uw bezwaar te laat ontvangen, kunnen we het niet meer in behandeling nemen.

Wat gebeurt er met uw bezwaarschrift?

Na de ontvangst van het bezwaarschrift nemen wij contact met u op. Dit is bedoeld om te bekijken of er nog onduidelijkheden zijn, of er nog andere relevante informatie is en of er misschien een andere oplossing mogelijk is die uw bezwaren wegneemt. Soms blijkt een bezwaarprocedure achteraf helemaal niet nodig.

Hoorzitting

Als het bezwaarschrift aan alle eisen voldoet wordt het voor advies voorgelegd aan de Commissie Bezwaarschriften van de gemeente Zwartewaterland. Deze Commissie brengt, nadat met u een hoorzitting is gehouden, advies uit aan het orgaan dat het door u bestreden besluit heeft genomen. Daarna neemt het orgaan een nieuw besluit.

Uitstel van de gevolgen van het besluit waartegen u bezwaar maakt

Als u bezwaar maakt tegen een besluit betekent dit meestal niet dat dit besluit ook automatisch wordt uitgesteld. Een bezwaarprocedure kost tamelijk veel tijd. Als u wilt voorkomen dat door de uitvoering van het besluit onomkeerbare gevolgen ontstaan, kunt u een ’voorlopige voorziening’ vragen bij de rechtbank. Bij een voorlopige voorziening neemt de rechter een voorlopige beslissing over het besluit waartegen u bezwaar heeft gemaakt. De rechter kan dan bijvoorbeeld een bouwstop opleggen of u een tijdelijke uitkering toekennen.

Afschriften

De volgende partijen hebben een afschrift ontvangen van dit verkeersbesluit:

- Politie Oost Nederland;

- Eenheid Beheer, team Buitendienst gemeente Zwartewaterland.

 

Naar boven