Kennisgeving ontwerp-instemmingsbesluit winningsplan Nieuwehorne, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van 1 november 2019 tot en met 12 december 2019 ligt het ontwerp-instemmingsbesluit voor het winningsplan Nieuwehorne voor gaswinning ter inzage. Iedereen kan reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit met een zienswijze. In deze kennisgeving staat onder andere hoe u een zienswijze kunt indienen.

Gaswinning uit de kleine velden

In Nederland zijn er ongeveer 240 kleine gasvelden waarvan de helft op land ligt. De helft van het geproduceerde gas in Nederland komt uit de kleine velden. De jaarlijkse hoeveelheid gas dat wordt gewonnen uit alle kleine velden neemt af omdat verschillende gasvelden uitgeput raken. En ook al is Nederland voor de energietransitie begonnen met het afbouwen van het gebruik, gas blijft de komende decennia voor de leveringszekerheid en de energievoorziening nog steeds nodig. Het gebruik van gas uit eigen land leidt tot een lagere uitstoot dan geïmporteerd gas. De risico’s en impact van gaswinning uit kleine velden zijn niet vergelijkbaar met die van gaswinning uit het Groningenveld. Waar het gas uit kleine velden veilig gewonnen kan worden, zoals het veld bij Nieuwehorne, is het mogelijk dat een winningsvergunnig wordt verleend.

Wat staat er in het winningsplan Nieuwehorne?

Vermilion Energy Netherlands B.V. (hierna: Vermilion) heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan Nieuwehorne ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het winningsplan betreft het gasveld Nieuwehorne gelegen binnen het gebied van de winningsvergunning Gorredijk. Geografisch gezien ligt het gasveld in de provincie Friesland, in de gemeente Heerenveen en in het verzorgingsgebied van het Wetterskip Fryslân.

Het Nieuwehorne gasveld is in 2011 aangeboord door Vermilion met de put NWH-01. De aanvraag omvat het gasveld Nieuwehorne, met deelvoorkomens Nieuwehorne-01 en Nieuwehorne-02. De aanleiding voor de indiening van het winningsplan voor het Nieuwehorne gasveld was het plan een tweede boring te doen vanaf de Nieuwehorne 1-locatie naar een deelvoorkomen dat niet door de bestaande put aangesproken werd, en om daarna de in beide deelvoorkomens aanwezige koolwaterstoffen te winnen. Inmiddels heeft de tweede boring vanuit het gasveld Nieuwehorne plaatsgevonden en wil Vermilion door middel van dit winningsplan winning vanuit beide deelvoorkomens realiseren. Vermilion geeft in het winningsplan een verwachte einddatum van productie tot en met 31 december 2029 aan.

Ontwerp-instemmingsbesluit en onderliggende stukken

Het winningsplan Nieuwehorne is, zoals voorgeschreven in de Mijnbouwwet, ook voorgelegd voor advies aan de betrokken decentrale overheden. Daarnaast zijn Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. Alle uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in het ontwerp-instemmingsbesluit en zitten bij de onderliggende stukken die ter inzage liggen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 1 november 2019 tot en met 12 december 2019 het ontwerp-instemmingsbesluit en de onderliggende stukken inzien op http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage en tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Heerenveen, Crackstraat 2, 8441 ES Heerenveen.

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag.

Reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit?

U kunt van 1 november 2019 tot en met 12 december 2019 reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit met het winningsplan en de onderliggende stukken. In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerp-instemmingsbesluit met het winningsplan en de onderliggende stukken. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

U dient in uw zienswijze duidelijk aan te geven op welke onderdelen van het ontwerp-instemmingsbesluit u reageert en uw zienswijze te onderbouwen met argumenten.

Het is goed om te weten dat alleen personen of instanties die op het ontwerp-instemmingsbesluit een zienswijze hebben ingebracht en belanghebbende in de zin van de wet zijn, later tegen het instemmingsbesluit beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe kunt u reageren?

U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt winningsplan Nieuwehorne

Postbus 248

2250 AE Voorschoten

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet in behandeling genomen.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij het definitieve instemmingsbesluit. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve instemmingsbesluit zijn verwerkt. Hierop staat beroep open. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen. Tevens krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het Ministerie ter kennisgeving van de publicatie van het definitieve besluit.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.hoewerktgaswinnen.nl voor meer informatie hoe gas gewonnen wordt en op www.nlog.nl. Voor nadere informatie en mondeling inspreken kunt u op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag, tijdens kantooruren, contact opnemen met mevrouw C. Sayginer, telefoon 070 – 379 86 10.

Naar boven