Gemeente Uithoorn - Verkeersbesluit geslotenverklaring dorpscentrum Uithoorn i.v.m. incidentele markten 2019

Logo Uithoorn

Uithoorn, kenmerk: 2019-005296/005299/005304

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Uithoorn;

Formeel kader

Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op alle gemeentelijke wegen.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Advisering

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de politiechef politieregio Amsterdam, gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering over dit verkeersbesluit.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Motivering

In 2019 worden 3 incidentele markten/braderiën gehouden in het dorpscentrum van gemeente Uithoorn, te weten de voorjaarsmarkt in april, de zomermarkt in augustus en de kadomarkt in november 2019. Voor deze evenementen zijn door de burgemeester van Uithoorn vergunningen verleend onder nummers 2018-070443 (voorjaarsmarkt), 2018-070489 (zomermarkt) en 2018-070423 (kadomarkt).

Uit het oogpunt om zoveel mogelijk de veiligheid op de weg te waarborgen (art 2, lid 1 a Wegenverkeerswet 1994) is het gewenst om de betreffende wegen waar de markten plaatsvinden (hoek Schans t/m Amstelplein, Prinses Irenelaan vanaf parkeergarage Coop, Dorpsstraat, Marktplein, Koningin Julianalaan - vanaf de Prins Clausstraat - richting Marktplein en Wilhelminakade tot aan de Stationsstraat) gesloten te verklaren voor alle bestuurders door middel van het plaatsen van het bord C1 van bijlage 1 van het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990. Parkeren op genoemde straten is dan tevens niet toegestaan.

De afsluiting van de Prinses Irenelaan dient zo te geschieden, dat de parkeerkelder in de Prinses Irenelaan nog met de auto te bereiken is.

Belangenafweging

De geslotenverklaring van de betreffende straten is van tijdelijke aard. Bij het nemen van het verkeersbesluit dient het belang van het waarborgen van de verkeersveiligheid te worden afgewogen tegen het belang van verminderde bereikbaarheid van bedrijven en woningen die langs de genoemde straten gevestigd zijn. Door het verlenen van de vergunning voor de markten, resteert er in het kader van de verkeersveiligheid, gezien het aantal bezoekers aan de markten en de plaatsing van de marktkramen, waarbij van de rijbaan gebruik zal worden gemaakt, geen andere mogelijkheid dan de straten voor alle verkeer af te sluiten zodat de verkeersveiligheid gewaarborgd kan worden. Dit belang weegt zwaarder dan het belang van de tijdelijk verminderde bereikbaarheid van bedrijven en woningen. De bereikbaarheid voor nooddiensten blijft gegarandeerd.

Doel

De markten zullen veel bezoekers aantrekken. De verkoop tijdens de markten zal plaatsvinden zowel op de trottoirs als op de rijbaan van de genoemde straten. In verband met de noodzakelijke opbouw/afbouw ten behoeve van de markten zal de geslotenverklaring gelden van 06.00 tot 20.00 uur op zaterdag en van 06.00 tot 21.00 uur op zondagen. Door het instellen van een tijdelijke geslotenverklaring op de genoemde straten wordt de veiligheid van bezoekers aan de markten gewaarborgd. Op last van de brandweer worden de betreffende kruisingen binnen het afgezette gebied vrijgehouden.

 

BESLUIT

Door het plaatsen van borden C1 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 het Amstelplein - vanaf de hoek met de Schans - , de Dorpsstraat, de Prinses Irenelaan - vanaf de ingang van de parkeergarage, het Marktplein, de Koningin Julianalaan - vanaf de aansluiting met de Prins Clausstraat - , de Willem-Alexanderpoort ter hoogte van de Wilhelminakade en de Wilhelminakade tot aan de Stationsstraat, op zaterdag 6 april, zaterdag 3 augustus en zaterdag 9 november 2019 van 06.00 tot 20.00 uur en op zondag 7 april, zondag 4 augustus en zondag 10 november 2019 van 06.00-21.00 uur gesloten te verklaren in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, conform de bij dit besluit behorende tekeningen.

Uithoorn, 30 januari 2019

namens dezen,

M.R. Kooymans

Afdelingshoofd, afdeling Buurt, Uitvoeringsorganisatie Duo+

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Een bezwaarschrift tegen dit besluit kan door belanghebbenden worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (Postbus 8, 1420 AA Uithoorn) binnen zes weken na bekendmaking van het besluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • 1.

    naam en adres,

  • 2.

    datum bezwaarschrift,

  • 3.

    omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt,

  • 4.

    de reden(en) waarom u bezwaar maakt,

  • 5.

    schrijft u het bezwaarschrift in een vreemde taal, dan zorgt u voor een vertaling,

  • 6.

    (bij voorkeur) een kopie van het besluit waartegen u bezwaar wilt maken.

Naar boven