Verkeersbesluit (brom)fietspad N482

Logo Zuid-Holland

PZH-2019-698480158 / DOS-2019-0005166

Inleiding

Het verbeteren van de doorstroming op het kruispunt N482-Sportlaan te Sliedrecht is nodig om de betrouwbaarheid van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) op de corridor Rotterdam Kralingse Zoom – Sliedrecht – N214 – Utrecht te borgen en te verbeteren. Om dit mogelijk te maken, is een aanpassing aan het kruispunt N482-Sportlaan gedaan. Er is een verkeersregelinstallatie geplaatst en komende vanaf de N482 in de richting van Sliedrecht Station is een rechtsafvak gerealiseerd, zodat linksafslaand en rechtsafslaand verkeer afzonderlijk kunnen opstellen. Daarnaast is de regeling voorzien van prioriteit voor HOV.

 

Om de aanpassing aan het kruispunt te realiseren, is het noodzakelijk om het fietspad aan westzijde van de N482 te verwijderen tussen de Kweldamweg (hectometer 9,5) en de Sportlaan (hectometer 9,8 bij de komgrens van Sliedrecht) en aan de oostzijde van de N482 een tweerichtingenfietspad te realiseren met een breedte van 3,5 meter. Daarnaast dient de oversteek bij de rotonde, over de Kweldamweg, in twee richtingen berijdbaar te zijn. Dit voor (brom)fietsverkeer komend vanaf de Kweldamweg richting Sliedrecht. Voor het aanwijzen van een (brom)fietspad in twee richtingen en het wijzigen van de (brom)fietsoversteek met bijbehorende voorrangssituatie is een verkeersbesluit benodigd.

Bevoegdheid

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de bevoegdheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub b van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) verkeersbesluiten te nemen voor wegen die bij haar in beheer zijn. Krachtens het ambtelijk mandaatbesluit voor de provinciale organisatie 2019, het ondermandaatbesluit secretaris 2019 en het ondermandaatbesluit directeur Dienst Beheer Infrastructuur 2019, is deze bevoegdheid door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gemandateerd aan het hoofd van de eenheid Advies Beheer Assets.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Krachtens artikel 15 , eerste lid,van de WVW dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Daarnaast moet een verkeersbesluit worden genomen krachtens artikel 15, tweede lid, van de WVW voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering

Uit het oogpunt van:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het instandhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

is het gewenst om het (brom)fietspad langs de N482 tussen de Kweldamweg (hectometer 9,5) en de Sportlaan (hectometer 9,8) aan te wijzen als (brom)fietspad dat in twee richtingen mag worden bereden. Dit inclusief de (brom)fietsoversteek over de Kweldamweg, waarbij de voorrangssituatie op deze (brom)fietsoversteek zodanig wordt ingericht dat (brom)fietsverkeer vanaf de Kweldamweg richting Sliedrecht voorrang moet verlenen aan het kruisende gemotoriseerde verkeer.

De gemeente Sliedrecht neemt tevens een verkeersbesluit voor het instellen van een in twee richtingen bereden (brom)fietspad vanaf het kruispunt Sportlaan – N482 tot aan de komgrens bij hectometer 9,8 van de N482, zodat een sluitend beeld ontstaat..

Belangenafweging

Door de kruispuntaanpassing bij de Sportlaan – N482 binnen de bebouwde kom van Sliedrecht, vervalt het in één richting bereden (brom)fietspad aan de westzijde van de N482 tussen de Kweldamweg en het genoemde kruispunt. Voor een veilige en goede afwikkeling van het (brom)fietsverkeer tussen de Kweldamweg en de kruising N482-Sportlaan is aan de oostzijde een in twee richtingen bereden (brom)fietspad voorzien. Hiervoor is het bestaande in één richting bereden (brom)fietspad verbreed van 2,0 meter naar 3,5 meter.

 

Door het fietsverkeer naar één zijde van de N482 te brengen, zijn er minder conflictpunten op het kruispunt Sportlaan-N482 (van drie geregelde voorrangssituaties) naar een met verkeerslichten geregelde oversteek. Op de rotonde Kweldamweg neemt anderzijds het aantal overstekende fietsers toe. Een rotonde kent een lagere conflictsnelheid dan een (geregeld) voorrangskruispunt. Door de aanpassingen wordt zowel de doorstroming voor het verkeer en openbaar vervoer verbeterd en ontstaat een verkeersveiligere situatie.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is er overleg gepleegd met de korpschef. Deze heeft ingestemd met de maatregelen.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, gelet op het voorgaande, en overeenkomstig bijgaande tekening met kenmerk PZH-VKB-N482-MW001, besluiten:

  • 1.

    Alle eerder genomen verkeersbesluiten in te trekken die strijdig of gelijk zijn met de hieronder beschreven verkeersmaatregelen die betrekking hebben op het instellen c.q. aanwijzen van verkeersmaatregelen aan desbetreffende wegen of weggedeelten opgenomen in dit besluit;

  • 2.

    Voor het in de gemeente Sliedrecht buiten de bebouwde kom gelegen gedeelte van de provinciale weg N482 de volgende verkeersmaatregelen vast te stellen:

    • a.

      Door plaatsing van het bord B6 uit bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) en het aanbrengen van haaientanden (brom)fietsers parallel aan N482 voorrang te laten verlenen aan het verkeer van/naar de Kweldamweg van/naar de rotonde N482;

    • b.

      Door plaatsing van verkeersbord G12a uit bijlage I van het RVV het naast de hoofdrijbaan gelegen vrijliggende pad aan te wijzen als verplicht (brom-)fietspad voor twee richtingen;

  • 3.

    Te bepalen dat dit besluit in werking treedt met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant;

  • 4.

    Dit besluit te publiceren in de Staatscourant.

Bezwaar en beroep

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bij ons een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet binnen zes weken na de dag van verzending van dit besluit worden toegezonden, onder vermelding van “Awb-Bezwaar” in de linkerbovenhoek van enveloppe en bezwaarschrift. Het bezwaar moet worden gericht aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. het Awb-secretariaat, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

 

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

  • naam en adres van de indiener;

  • dagtekening;

  • omschrijving van het besluit waar tegen het bezwaar is gericht;

  • gronden van het bezwaar.

 

Krachtens artikel 6:16 van de Awb schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan – als tegen dit besluit bezwaar wordt aangetekend – ingevolge artikel 8:81 van de Awb bij de Voorzieningen rechter van de Rechtbank ’s-Gravenhage, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag (bezoekadres: Prins Clauslaan 60 te Den Haag), een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

 

Wij verzoeken u een kopie van dit verzoek om een voorlopige voorziening toe te zenden aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

Naar boven