Kennisgeving procedure Nationaal Water Programma 2022–2027, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Van vrijdag 1 november tot en met donderdag 28 november 2019 kan iedereen een zienswijze naar voren brengen over het voornemen een Nationaal Water Programma 2022–2027 (opvolger Nationaal Waterplan 2016–2021 en Beheer- en ontwikkelplan voor de rijkswateren 2016–2021) op te stellen en over het voornemen hiervoor een milieueffectrapport (PlanMER) op te stellen. Ook kunt u een reactie geven op het voorgenomen participatieproces. In deze kennisgeving leest u hoe u dat kunt doen.

Het Nationaal Water Programma 2022–2027

Nederland is een waterland. We leven met, naast, op, en in het water. De rijksoverheid moet iedere zes jaar een Nationaal Waterplan en Beheer- en ontwikkelplan voor de rijkswateren opstellen. Voor de periode 2022–2027 worden deze twee plannen samengebracht in één programma. In dit Nationaal Water Programma 2022–2027 schrijft de rijksoverheid op wat de hoofdlijnen, de principes en de richting zijn van het nationale waterbeleid en het beheer van de rijkswateren. Dit doen de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gezamenlijk. Zodat wij nu en in de toekomst het hoofd kunnen bieden aan diverse uitdagingen zoals droogte of juist stormen en hevige regenbuien en uitdagingen die te maken hebben met de kwaliteit van ons water en onze veiligheid, inclusief cybersecurity.

PlanMER en Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Er wordt een PlanMER inclusief passende beoordeling opgesteld ter ondersteuning van de besluitvorming van het Nationaal Water Programma 2022–2027. Het PlanMER is een rapport dat de gevolgen van het Nationaal Water Programma 2022–2027 voor onze leefomgeving en het milieu beschrijft. Ter voorbereiding van het PlanMER wordt nu in de NRD beschreven welke onderwerpen (reikwijdte) in het PlanMER onderzocht zullen worden en met welke diepgang (detailniveau).

Participatieproces

Het vormgeven van het Nationaal Water Programma 2022–2027 kunnen en doen de ministeries niet alleen. Zij werken samen met verschillende overheden en andere betrokken organisaties. Er zijn naast de terinzagelegging van de voornemens nog andere momenten waarop burgers en partijen die bij het waterbeleid en beheer betrokken zijn, worden geraadpleegd. De wijze waarop dat gebeurt, staat in het participatieplan.

Uw zienswijze is welkom

Een zienswijze indienen kan op 3 manieren. U ontvangt altijd een ontvangstbevestiging.

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via www.platformparticipatie.nl/nationaalwaterprogramma

Mondeling

Telefonisch tijdens kantooruren via telefoonnummer 070 456 89 99

Post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Directie Participatie

T.a.v. Nationaal Water Programma

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag

Stukken bekijken

Alle documenten staan vanaf 1 november 2019 op: www.platformparticipatie.nl/nationaalwaterprogramma

Op papier kunt u de stukken van 1 november tot en met 28 november 2019 tijdens reguliere openingstijden bekijken:

  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

    Rijnstraat 8, Den Haag (alleen op afspraak, telefoon 070 456 89 99)

  • Rijkswaterstaat

    Griffioenlaan 2, Utrecht

Daarnaast zijn de stukken op alle provinciehuizen in Nederland in te zien.

Vervolg

De ministeries vragen aan de Commissie voor de milieueffectrapportage (Cie m.e.r.) advies over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Na sluiting van de zienswijzentermijn bekijken de ministeries alle binnen­gekomen zienswijzen zorgvuldig. De ministers betrekken uw zienswijzen en het advies van de Cie m.e.r. bij het opstellen van het PlanMER en het Nationaal Water Programma 2022–2027. Ook worden uw reacties op het participatieplan bekeken. Er wordt een reactienota opgesteld en deze nota wordt op www.platformparticipatie.nl geplaatst. De indieners van zienswijzen worden hierover geïnformeerd.

Meer informatie

Op www.platformparticipatie.nl/nationaalwaterprogramma en www.helpdeskwater.nl/nwp

Vragen over de procedure? Telefoon 070 456 89 99 Vragen over het programma? E-mail: PostbusNationaalWaterProgramma@minienw.nl.

Naar boven