Verkeersbesluit reserveren 2 parkeerplaatsen voor laden elektrische voertuigen - Van Speyklaan nabij Doormanlaan 72

Logo Son en Breugel

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel bevoegd om verkeersbesluiten te nemen. Deze bevoegdheid is door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan het afdelingshoofd van de afdeling Ruimte en Samenleving.

 

Vereiste ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

1. De plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of

verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Overwegingen

Elektrisch vervoer is in Nederland in opkomst. Voor het opladen van een elektrisch voertuig is een verbinding met een laadpaal middels een snoer noodzakelijk. Om elektrisch vervoer tot een succes te kunnen maken, is de beschikbaarheid van voldoende oplaadpunten belangrijk.

De gemeente Son en Breugel verleent momenteel in samenwerking met de provincie Noord-Brabant medewerking aan de plaatsing van een aantal oplaadpunten in de openbare ruimte nabij woningen. Dit wordt specifiek gedaan voor mensen die tot aanschaf van een elektrisch voertuig over (willen) gaan, maar niet beschikken over parkeergelegenheid op eigen terrein.

Een voordeel van deze aanpak is dat de laadmogelijkheid door iedereen met een elektrisch voertuig kan worden benut, in plaats van slechts één vaste gebruiker. Om de bruikbaarheid van de laadpaal te kunnen garanderen, is het noodzakelijk om de bijbehorende parkeerplaats te reserveren voor het opladen van elektrische voertuigen. Dit is mogelijk met het bord E4 uit het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, voorzien van een onderbord met opschrift “alleen opladen elektrische voertuigen”.

Aan een laadpaal kunnen twee voertuigen worden gekoppeld. Dit besluit heeft dus betrekking op twee parkeerplaatsen.

Belangenafweging

Weliswaar gaan door de maatregel twee vrij te gebruiken openbare parkeerplaatsen verloren. Omdat de parkeerplaats niet wordt uitgegeven op naam en/of kenteken, en de laadpaal door een ieder met een elektrisch voertuig en een voor dit doeleinde ontwikkelde en uitgegeven pas kan worden gebruikt, wordt voorkomen dat een openbare parkeerplaats voor één individu wordt gereserveerd. Ook leidt het reserveren van twee plaatsen voor elektrische voertuigen niet tot noemenswaardige toename van de parkeerdruk, te meer omdat het gros van de elektrische voertuigen een regulier voertuig vervangt dat op fossiele brandstof rijdt.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is over het besluit overleg geweest met de politie.

Doelstelling

Dit besluit draagt bij aan de doelstelling zoals verwoord in de Wegenverkeerswet 1994, artikel 2, lid 2 en 3:

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik;

BESLUIT

Op grond van voorgaande motivering komt de gemeente tot het besluit om twee parkeerplaatsen in de Van Speyklaan nabij Doormanlaan 72 te reserveren voor het opladen van elektrische voertuigen, door middel van plaatsing van bord E04 uit het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, voorzien van een onderbord met opschrift “alleen opladen elektrtische voertuigen”,  met onderbord “opladen elektrische voertuigen”.

Son en Breugel, 21 oktober 2019.

Namens deze,

dhr. S. Megens

afdeling Ruimte en Samenleving

Mededelingen

Bezwaar en beroep

Belanghebbenden kunnen conform de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Son en Breugel, Postbus 8, 5690 AA Son en Breugel. In dit bezwaarschrift moet de naam en het adres van degene die bezwaar maakt vermeld worden, evenals de datum waarop het bezwaarschrift is opgesteld. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en aangeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en om welke reden(en). Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 90.125, 5200 MA te 's-Hertogenbosch. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

 

Naar boven