Bestemmingsplan ‘Het Broek 20’ (NL.IMRO.0858.BPhetbroek20-VA01) Gewijzigd en geamendeerd vastgesteld

Logo Valkenswaard

Bekendmaking artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 3:12 van de Algemene Wet Bestuursrecht:

Burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard maken bekend dat met ingang van 24 oktober 2019 gedurende zes weken het op 26 september 2019 door de gemeenteraad gewijzigd en geamendeerd vastgestelde bestemmingsplan ‘Het Broek 20’ (NL.IMRO.0858.BPhetbroek20-VA01) ter inzage ligt.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan ‘Het Broek 20’ betreft een planologisch herstelbesluit waarmee de eerdere aanwendingsmogelijkheden van het perceel met het adres Het Broek 20 worden hersteld (bestemmingswijziging van een deel van de gronden van ‘Natuur’ naar ‘Agrarisch met waarden’) en waarmee de bestaande rechten worden geëerbiedigd (op basis van een verleende vergunning voor de realisatie van een agrarische bedrijfswoning en veldschuur).

Wijzigingen

Voor de concrete planwijzigingen wordt verwezen naar bijlage 1 (Nota van zienswijzen) behorende bij de toelichting van het bestemmingsplan. In hoofdlijnen zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • 1.

    de planregeling is op verzoek van de provincie (in beperkte mate) aangescherpt door enkele (indirecte) bepalingen (die toezien op de realisatie van bebouwing buiten het bouwvlak) te schrappen. Bepaalde typen teeltondersteunende voorzieningen en erfafscheidingen blijven – omwille van het faciliteren van een agrarische bedrijfsvoering – wel toegestaan;

  • 2.

    zowel de planregeling, als de toelichting zijn op verzoek van het waterschap (in beperkte mate) aangescherpt teneinde de waterhuishoudkundige belangen, alsmede de belangen van de perceeleigenaar op basis van de meest recente inzichten verder te borgen;

  • 3.

    de doeleindenomschrijving van de bestemming ‘Agrarisch met waarden’ is enigszins verruimd, waardoor het onder meer mogelijk is om onverharde paden (voor de ontsluiting van de veldschuur), water, waterhuishoudkundige en nutsvoorzieningen ook buiten het bouwvlak mogelijk te kunnen realiseren;

  • 4.

    het oprichten van een paardenhouderij wordt uitgesloten door ‘paardenhouderij’ op te nemen als strijdig gebruik. Uitgangspunt is immers om enkel bestaand recht te herstellen. Volledigheidshalve is tevens een begripsbepaling van ‘paardenhouderij’ opgenomen.

 

Amendement

De amendering ziet toe op:

  • 1.

    het vervangen van de tekst van hoofdstuk 5 van de toelichting door de navolgende passage: ‘Binnen onderhavig plangebied is op grond van de verleende bouwvergunning een agrarische bedrijfswoning en bijbehorende veldschuur voorzien. Figuur 10 biedt inzicht in de situering van de bebouwing’.

 

TerinzageleggingDe digitale versie is vanaf 24 oktober 2019 te raadplegen via de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl/ruimtelijkeplannen en via www.ruimtelijkeplannen.nl.

U kunt deze plannen gedurende openstellingstijden gedurende zes weken ook inzien:

  • 1.

    op de digitale schermen in de hal van het gemeentehuis van Valkenswaard aan De Hofnar 15;

  • 2.

    bij de bibliotheek aan De Hofnar 12 in Valkenswaard en bij ontmoetingscentrum De Belleman aan Het Bruninckxdal 2 in Dommelen;

  • 3.

    bij het Dorpshuis aan de Dorpsstraat 55 in Borkel en Schaft via de digitale informatiezuil in de hal.

 

Beroep

Op grond van artikel 8.2, eerste lid, onder a van de Wet ruimtelijke ordening kan een belanghebbende met ingang van 24 oktober 2019 gedurende zes weken (tot en met 4 december 2019) tegen het besluit omtrent vaststelling van het bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet voorzien zijn van naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is ingesteld, de gronden (motivering) van het beroep en tot slot de handtekening van indiener.

 

De mogelijkheid om beroep in te stellen bestaat voor:

  • 1.

    degenen die tijdig hun zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • 2.

    iedereen die bezwaar heeft tegen de aangebrachte aanpassingen en doorgevoerde wijzigingen;

  • 3.

    belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten, dat zij niet tijdig zienswijzen over het ontwerp bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht.

 

Gelijktijdig met het instellen van beroep kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

  

Valkenswaard, 23 oktober 2019

Burgemeester en wethouders voornoemd,

  

de secretaris, de burge­meester,

drs. R.F.W. van Eijck drs. A.B.A.M. Ederveen

 

Naar boven