Kennisgeving Kernenergiewet, ontwerpbeschikking Koninklijke Mosa B.V., Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Vanaf 23 oktober 2019 tot en met 3 december 2019 ligt de ontwerpvergunning aan Koninklijke Mosa B.V. ter inzage. Tot en met 3 december 2019 kan eenieder zienswijzen over de ontwerpvergunning indienen.

Achtergrond van de beschikking

De Koninklijke Mosa B.V. heeft een vergunning aangevraagd voor een toestel voor kwaliteitsmetingen en materialen met van nature voorkomende radionucliden voor haar vloertegelproductie.

Mosa produceert keramische tegels in haar vloertegelfabriek in Maastricht. Om deze vloertegels te produceren heeft Mosa grondstoffen op voorraad, die van nature een klein beetje radioactiviteit bevatten (zie onderstaande uitleg). De grondstoffen hebben pigment in zich, daarom gebruikt Mosa deze stof om de vloertegels te kleuren. Ook maakt Mosa gebruik van een toestel voor kwaliteitsmetingen dat gebruikmaakt van ioniserende straling (lees: röntgenstraling). Het toestel heeft tot doel om de dichtheid- en diktemetingen te doen van de vloertegels. Met dit toestel kan Mosa de tegels onderzoeken zonder deze te beschadigen. Zowel de straling afkomstig van de radioactieve grondstoffen als de straling afkomstig van het röntgentoestel, is gering.

Mosa voert deze handelingen al jarenlang uit op basis van een meldingsplicht aan de overheid; dit wil zeggen dat zij ook al jaren de juiste beschermingsmaatregelen nemen om bloot­stelling aan straling voor mens en milieu tot een minimum te beperken. Als gevolg van een wijziging in de regelgeving zijn de handelingen, die zij doen, inmiddels vergunningplichtig geworden.

Radionucliden en wetgeving

Bij het ontstaan van de aarde waren er stabiele, maar ook radioactieve deeltjes aanwezig. Van sommige radioactieve deeltjes (radionucliden) zijn er nog steeds kleine hoeveelheden in de aardkorst aanwezig. De hoeveelheid verschilt per bodemsoort. In rivierklei zoals in de Betuwe en Limburg zit meer radioactief materiaal dan in zandgrond zoals op de Veluwe. Zolang het materiaal in de bodem aanwezig is, kan het weinig kwaad. Maar als er bewerkingen met de radioactieve grondstoffen plaatsvinden, is het belangrijk om te controleren wat het potentiële risico voor bijvoorbeeld werknemers, omwonenden en planten en dieren in het milieu zou kunnen zijn.

Vanuit de wetgeving is bepaald dat ondernemers die met radio­actieve stoffen en/of röntgenstraling werken een gedegen analyse dienen te maken om de risico’s voor mens en milieu te kunnen inschatten. De ANVS toetst deze analyse, maar heeft ook oog voor de rechtvaardiging van de toepassing, de optimalisatie van de blootstelling aan straling en toetst of de vereiste deskundigheid binnen het bedrijf aanwezig is. Dit proces heet registratie of vergunningverlening.

Voor voornoemde gezamenlijke handelingen bij de Koninklijke Mosa B.V. is een vergunning vereist.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Koninklijke Mosa B.V. heeft op 6 september 2019 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpbeschikking en van de mogelijkheid tot inspraak.

Ontwerpvergunning

In de ontwerpvergunning is met de aangevraagde handelingen ten behoeve van kwaliteitscontrole en diktemeting van vloertegels met ioniserende straling uitzendende toestellen en handelingen ten behoeve van ontladen, opslag en mengen van zirkoonhoudende grondstoffen met van nature voorkomende radio­nucliden voor de productie van vloertegels, binnen de locatie van de vloertegelfabriek van Koninklijke Mosa B.V., gelegen aan de Bersebastraat 11 te Maastricht, onder voorwaarden ingestemd. De vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 29 en 34 van de Kernenergiewet en artikel 3.4, vierde lid van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

Waar kunt u de ontwerpvergunning inzien?

De ontwerpvergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 23 oktober 2019 tot en met 3 december 2019 inzien op de volgende locatie:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag.

Uitsluitend na telefonische afspraak via telefoonnummer 088 – 489 05 00.

Hoe kunt u op de ontwerpvergunning reageren?

Eenieder kan tot en met 3 december 2019 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpvergunning naar voren brengen. Zienswijzen kunnen schriftelijk, per e-mail of mondeling worden ingediend:

  • Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij de ANVS, o.v.v. Zienswijze Koninklijke Mosa B.V., Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

  • Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl, o.v.v. Zienswijze Koninklijke Mosa B.V.

  • Mondelinge zienswijzen kunnen tijdens kantooruren worden ingediend bij het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.

Wie zienswijzen indient, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpvergunning wordt de definitieve vergunning opgesteld. In de definitieve vergunning wordt op de naar aanleiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijzen gereageerd.

Ook van de definitieve vergunning wordt openbaar kennisgegeven.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewet­vergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.

Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via: https://www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze Koninklijke Mosa B.V.’.

Naar boven