Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 oktober, nr. 2019-0000057079, tot wijziging van de Regeling energieprestatie gebouwen in verband met de tijdelijke verlenging van de geldigheid van het bewijs van vakbekwaamheid erkende energielabeldeskundige woningbouw

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 3.1 van het Besluit energieprestatie gebouwen;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Regeling energieprestatie gebouwen wordt na artikel 6 een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 6a

  • 1. In afwijking van artikel 5e, tweede lid, is een bewijs van vakbekwaamheid erkende energielabeldeskundige woningbouw, dat verloopt na 1 november 2019, geldig tot het Besluit houdende wijziging van het Bouwbesluit 2012 en van enkele andere besluiten inzake bijna energie-neutrale nieuwbouw in werking treedt.

  • 2. In afwijking van artikel 6, vijfde lid, worden de gegevens over de registratie van het bewijs van vakbekwaamheid, bedoeld in het eerste lid, bewaard gedurende de geldigheid ervan.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

In de Regeling energieprestatie gebouwen zijn de taken en de vakbekwaamheidseisen geregeld van diegenen die energielabels kunnen vaststellen. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden tussen het energielabel op basis van de energie-index en het vereenvoudigd energielabel. De energie-index wordt opgenomen door een energieprestatieadviseur voor woningen (EPA-W), die het label vaststelt door in het gebouw de gebouweigenschappen op te nemen en door te rekenen. Het vereenvoudigd energielabel komt tot stand op basis van gegevens die door een bewoner zelf opgenomen worden, en op afstand digitaal gecontroleerd worden door een erkend energielabeldeskundige. Deze erkende deskundigen moeten om deze taak uit te voeren beschikken over een bewijs van vakbekwaamheid, dat in beginsel vijf jaar geldig is.

Op 28 juni 2019 heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over een aanpassing in de systematiek van het energielabel1. De toekomstige energielabelsystematiek vereist een nauwkeurige opname van de energetische kenmerken van het gebouw, waardoor er in alle gevallen een energieprestatieadviseur in het gebouw zal moeten komen om de gebouweigenschappen op te nemen. De methode van het vereenvoudigd energielabel voor woningen is dan niet meer bruikbaar en zal vervallen. De overgang naar de nieuwe systematiek van het energielabel hangt samen met de introductie van de herziene methodiek voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen (NTA 8800), die is opgenomen in het Besluit houdende wijziging van het Bouwbesluit 2012 en van enkele andere besluiten inzake bijna energie-neutrale nieuwbouw (Besluit BENG)2. De methodiek wordt via het Besluit BENG van toepassing op het bepalen van de energieprestatie van nieuwbouw, maar zal ook doorwerken naar de energieprestatie die wordt genoemd op energielabels. Het Besluit BENG (en daarmee de nieuwe methodiek) treedt naar verwachting in werking op 1 juli 2020. De inrichting van het nieuwe systeem van energielabels is vanwege de omvang van de wijziging onderwerp van een afzonderlijke wijziging van regelgeving.

Als de nieuwe systematiek van energielabels in werking treedt en het vereenvoudigd energielabel vervalt, verdwijnt daarmee de rol van de erkende energielabeldeskundigen. Circa 245 erkende energielabeldeskundigen hebben een bewijs van vakbekwaamheid behaald door het afleggen van het examen energielabeldeskundige. Van 128 erkende energielabeldeskundigen verloopt het bewijs van vakbekwaamheid voor 1 juli 2020. Om onnodige lasten te voorkomen voor energielabeldeskundigen van wie de vakbekwaamheid verloopt in de aanloop naar de overgang naar de nieuwe systematiek, wordt met deze regeling de geldigheid van de vakbekwaamheidsbewijzen verlengd tot aan het moment waarop de nieuwe systematiek van kracht wordt. Het gaat dus om een tijdelijke verlenging van de geldigheid van de bewijzen tot de inwerkingtreding van de nieuwe methodiek op 1 juli 2020.

Door onderhavige regeling kunnen energielabeldeskundigen deze laatste periode hun werk blijven uitvoeren, zonder opnieuw examen te moeten doen. Het belang van een nieuw examen doen weegt niet op tegen de uitvoeringslasten die de energielabeldeskundigen zouden hebben. Deelname aan het examen kost € 181,50 en vereist van de deskundige dat deze het examen voorbereidt en aflegt. Het gaat hier om een uitzondering voor een korte periode en de kennis van energielabeldeskundigen is voldoende gewaarborgd, omdat deze de afgelopen jaren op peil gehouden is door middel van opfrisbijeenkomsten. Ook informeert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland energielabeldeskundigen via het platform Energieslag en via e-mailberichten over relevante ontwikkelingen in het vakgebied. Tot slot voert de Inspectie Leefomgeving en Transport controles uit op de werkzaamheden van de energielabeldeskundigen.

Deze regeling brengt geen lasten met zich mee voor burgers of bedrijven. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft om die reden geen formeel advies uitgebracht. Naar verwachting treedt deze regeling in werking rond 1 oktober 2019, waarmee zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de vaste verandermomenten.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren


X Noot
1

Kamerstukken II 2018-19, 30 196, nr. 667.

X Noot
2

Kamerstukken II 2018-19, 30 196, nr. 651 (bijlage).

Naar boven