Besluit van de Minister voor Medische Zorg, van 9 oktober 2019, kenmerk 1592219-196933-CZ, houdende wijziging van het Besluit vaststelling beleidskader subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional en van het Besluit vaststelling beleidsregels subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional fase 2 in verband met het aanpassen van de deadlines voor de modules A2, A3 en B2

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 1.3 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

Het besluit vaststelling beleidskader subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘vervalt met ingang van 1 januari 2020’ vervangen door ‘vervalt met ingang van 1 april 2020’.

B

In de bijlage worden in hoofdstuk 2, onderdeel A, de zinsnede ‘uiterlijk 31 december 2019’ telkens vervangen door ‘uiterlijk 31 maart 2020’.

C

In de bijlage wordt in hoofdstuk 2, onderdeel B, de zinsnede ‘uiterlijk 31 december 2019’ vervangen door ‘uiterlijk 31 maart 2020’.

D

In de bijlage wordt in hoofdstuk 8 de zinsnede ‘en vervalt met ingang van 1 januari 2020’ vervangen door ‘en vervalt met ingang van 1 april 2020’.

ARTIKEL II

Het besluit vaststelling beleidskader subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional fase 2 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3, tweede lid, wordt ‘vervalt met ingang van 1 januari 2020’ vervangen door ‘vervalt met ingang van 1 april 2020’.

B

In de bijlage worden in hoofdstuk 2, onderdeel A, de zinsnede ‘uiterlijk 31 december 2019’ telkens vervangen door ‘uiterlijk 31 maart 2020’.

C

In de bijlage wordt in hoofdstuk 2, onderdeel B, de zinsnede ‘uiterlijk 31 december 2019’ vervangen door ‘uiterlijk 31 maart 2020’.

D

In de bijlage wordt in hoofdstuk 7 de zinsnede ‘en vervalt met ingang van 1 januari 2020’ vervangen door ‘en vervalt met ingang van 1 april 2020’.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

Op grond van het besluit vaststelling beleidskader subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional en het besluit vaststelling beleidsregels subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional fase 2 hebben ziekenhuizen en overige instellingen voor medisch specialistische zorg (met uitzondering van academische ziekenhuizen en de gespecialiseerde ggz) subsidie kunnen aanvragen om op een gestandaardiseerde en veilige manier informatie digitaal te kunnen uitwisselen met de patiënt, waaronder actuele medicatiegegevens op basis van de standaard medicatieproces.

Met het onderhavige wijzigingsbesluit zijn de bovengenoemde beleidskaders op enkele punten aangepast.

Zowel het Programma patiënt en informatie als het Programma patiënt en medicatie kent verschillende modules. Per module is vastgelegd wanneer uiterlijk welke resultaatsverplichting moet zijn gehaald. Indien blijkt dat het gewenste resultaat op de in de beleidsregels genoemde deadline niet behaald is, vervalt het recht op subsidie voor die betreffende module, wordt deze op nihil vastgesteld en teruggevorderd. Of het resultaat is behaald, wordt getoetst aan de hand van een onafhankelijke toetsing door een IT-auditor die ingeschreven staat in het register van gekwalificeerde IT-auditors (het Register EDP-Auditor, dat beheerd wordt door NOREA).

Artikel I: Aanpassing enkele deadlines beleidskader VIPP

De afgelopen periode is, uit signalen van ziekenhuizen en de NVZ, gebleken dat een beperkt aantal ziekenhuizen niet in staat is uiterlijk per 31 december 2019 de module A2, A3 of B2 te halen. Dit veelal vanwege problemen met ICT-leveranciers of de overgang naar een ander EPD. Ook is gebleken dat een gedeelte van deze ziekenhuizen heel ver op weg is om beoogde resultaten voor de betreffende module te halen. Bij vasthouden aan de bestaande deadline van de betreffende modules zou dit betekenen dat bij deze ziekenhuizen de volledige subsidie voor die betreffende module op nihil moet worden vastgesteld en dus moet worden teruggevorderd. Dit terwijl bij een beperkte verlenging van de bewuste deadlines met drie maanden door deze ziekenhuizen het beoogde resultaat alsnog tijdig kan worden behaald. Met drie maanden verlenging kan ongeveer de helft van het aantal ziekenhuizen dat niet in staat is vóór 31 december 2019 de resultaten van de betreffende module te halen, alsnog de beoogde resultaten behalen. Gelet op de wenselijkheid dat zoveel mogelijk ziekenhuizen de bedoelde modules alsnog afronden met het doel om gestandaardiseerde gegevensuitwisseling versneld te implementeren, is besloten tot een laatste aanpassing van de deadlines voor de beoogde resultaten van de modules A2, A3 en B2. Uiterlijk 31 maart 2020 moeten deze modules alsnog zijn behaald. Gelet hierop is daarnaast ook de vervaldatum van dit beleidskader aangepast naar 31 maart 2020.

Artikel II: Aanpassing enkele deadlines beleidsregels VIPP fase 2

Naar aanleiding van signalen van overige instellingen voor medische zorg, de NVZ en ZKN, is gebleken dat de deadlines voor de modules A2, A3 en B2 te strak gesteld zijn. Een beperkt aantal instellingen is niet in staat om uiterlijk per 31 december 2019 de module A2, A3 of B2 te halen, veelal vanwege problemen met ICT-leveranciers. Gebleken is verder dat een gedeelte van deze instellingen heel ver op weg is om de beoogde resultaten van de betreffende module(s) te behalen. Een beperkte verlenging van de deadline met drie maanden betekent dat deze instellingen alsnog het beoogde resultaat kunnen halen. Om die reden is besloten tot een laatste aanpassing van de deadlines voor de modules A2, A3 en B2. Uiterlijk 31 maart 2020 moeten deze modules alsnog zijn behaald. Gelet hierop is daarnaast ook de vervaldatum van dit beleidskader aangepast naar 31 maart 2020.

Artikel III

In afwijking van de vaste verandermomenten bij regelgeving (VMM) treedt dit besluit in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Hiervoor is gekozen om de aangepaste deadlines zo spoedig mogelijk bekend te maken.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

Naar boven