Landelijke richtlijn bouw- en sloopveiligheid (versie 1.2 augustus 2018)

Logo Kerkrade

Burgemeester en wethouders van Kerkrade maken bekend dat zij de Landelijke Richtlijn bouw- en sloopveiligheid (versie 1.2 augustus 2018) op 1 oktober 2019 hebben vastgesteld als toetsingskader voor aanvragen voor een omgevingsvergunning, activiteit bouwen en sloop(meldingen).

Waarom stellen we deze richtlijn vast?

Er wordt steeds meer gebouwd en de bestaande omgeving wordt drukker en complexer. Hierdoor wordt de uitdaging om dit op een veilige en verantwoorde wijze te kunnen doen groter. De Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland heeft een landelijke richtlijn ontwikkeld die gemeenten, opdrachtgevers en uitvoerende partijen ondersteunt in het veilig kunnen bouwen en slopen.

Bij de recente wijziging van het Bouwbesluit 2012 die per 1 juli 2019 in werking is getreden, zijn de in de richtlijn genoemde veiligheidsafstanden en bouwveiligheidszone (hoofdstuk 6.2 van de richtlijn) aangewezen als prestatie-eis. Sinds deze wijziging in het Bouwbesluit 2012 in werking is getreden, is het onderdeel veiligheidsafstand uit de richtlijn, bindende regelgeving waarop dient te worden getoetst en gehandhaafd door gemeenten. De overige onderdelen van de richtlijn worden niet in wetgeving geborgd aangezien dit decentrale beleidsregels betreffen die door het bevoegd gezag zelf dienen te worden vastgesteld. De gemeente Kerkrade wil de overige onderdelen van de richtlijn eveneens gebruiken als officieel afwegingskader bij de verlening van omgevingsvergunningen waarbij een bouwveiligheidsplan benodigd is. Het college heeft daarom de richtlijn vastgesteld als beleidsregel.

Ter inzage

Vanaf 17 oktober 2019 ligt de Landelijke Richtlijn bouw- en sloopveiligheid gedurende zes weken ter inzage bij de informatiebalie in het gemeentehuis. U kunt de stukken ook digitaal inzien op de website www.overheid.nl.

Kerkrade, 16 oktober 2019.

Burgemeester en wethouders van Kerkrade.

 

Naar boven