60 km/uur -zone Rijksweg Terschuur

Logo Barneveld

namens burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld;

Verkeersmaatregelen:

1. Er wordt een maximumsnelheid van 60 km/uur ingesteld door het verwijderen van borden A1-60-ZB van het RVV 1990 op de Rijksweg tussen de Leemweg en Zelderseweg.Bovengenoemde maatregelen worden vastgesteld overeenkomstig de bij dit verkeersbesluit behorende tekening 60 km-uur Rijksweg Terschuur.

Dit verkeersbesluit is gebaseerd op de volgende wet en regelgeving:a. Artikel 15, eerste lid WVW 1994. Hierin staat vermeld dat een verkeersbesluit moet worden genomen door de plaatsing van aangewezen verkeerstekens voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat. In artikel 12 BABW staat voor welke verkeerstekens dit geldt.

b. Artikel 18, eerste lid WVW 1994. Hieruit wordt afgeleid dat het gemeentebestuur bevoegd is tot het nemen van dit besluit.

c. Artikel 24 BABW. Hieruit wordt afgeleid dat er overleg moet plaatsvinden met de korpschef van de desbetreffende politieregio.

De onderstaande belangen uit artikel 2 WW 1994 zijn de basis voor het verkeersbesluit:

* het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1, sub a)

*het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1 sub b)

*het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (lid 1 sub c)

Barneveld, 9 oktober 2019

Namens het college van burgemeester en wethouders,

S.J.P. Van Ee-Looijmans

Hoofd afdeling Vastgoed en Infrastructuur

Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit:

1. Het betreffende gedeelte van de Rijksweg in Terschuur is in het Gemeentelijk Verkeers-en Vervoerplan (GVVP) aangewezen als erftoegangsweg. Op deze weg geldt momenteel nog deels een maximumsnelheid van 80 km/uur.2. Het is gewenst om (ook) een weggedeelte aan te wijzen als 60 km/uur -zone, wat een passende snelheid is voor wegen met een dergelijke functie. De erf onsluitingsfunctie wordt benadrukt door de aanzienlijke hoeveelheid percelen die op de weg ontsluiten. In het kader van verkeersveiligheid en leefbaarheid is het gewenst dat de snelheid van motorvoertuigen die van deze weg gebruik maken worden beperkt.3. De inrichting van het weggedeelte wordt zodanig aangepast dat de maximunsnelheid van 60 km/uur redelijkerwijs zal voortvloeien uit de aard en de inrichting van de weg. Hiervoor zal de markering worden aangepast en wordt er een verkeersplateau gerealiseerd.4. Het instellen van een 60 km/uur zone op het betreffende weggedeelte sluit aan bij de ambitie om doorgaand (sluip) verkeer door de kern Terschuur te beperken.5. De aanwonenden van dit weggedeelte zijn per brief geinformeerd over de geplande verkeersmaatregelen en hebben in het voortraject de gelegenheid gekregen om op de voorgenomen snelheidsverlaging te reageren.6. Er is overleg gevoerd met de politie. 7. De weg is in eigendom en beheer bij de gemeente Barneveld.8. Het besluit moet worden gepubliceerd in de Staatscourant waarbij belanghebbenden op de burgemeester en wethouders van Barneveld in te dienen.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met een verkeersbesluit kunnen binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouds van Barneveld, Postbus 63, 3770 AB Barneveld. U dient te vermelden tegen welk besluit u bezwaar maakt. Belanghebbenden die een bezwaarschrift hebben ingediend, kunnen tevens de Voorzieningsrechter van de Rechtbank Arhem verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed dit vereist. Dit verzoek dient gericht te worden aan de rechtbank Arnhem, Sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Naar boven