Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 27 september 2019, nr. MBO/16574371, houdende wijziging van het subsidieplafond van de Regeling subsidie zij-instroom voor het kalenderjaar 2019

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies en artikel 1.3 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluiten:

ARTIKEL I

Artikel 4, eerste lid, van de Regeling subsidie zij-instroom komt te luiden:

  • 1. Voor het kalenderjaar 2019 zijn voor het verstrekken van subsidie ten hoogste de volgende bedragen beschikbaar:

    • a. voor zij-instromers in het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs: € 8.108.000,–;

    • b. voor zij-instromers in het voortgezet onderwijs (inclusief TIO): € 2.920.000,–;

    • c. voor zij-instromers in het middelbaar beroepsonderwijs: € 10.460.000,–;

    • d. voor zij-instromers in het middelbaar beroepsonderwijs die werkzaam zijn in een opleiding die is opgenomen in bijlage I bij deze regeling: € 4.000.000,–.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

De aanleiding voor deze wijziging is dat de subsidieplafonds voor het primair onderwijs (po) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) van de Regeling subsidie zij-instroom zijn bereikt, terwijl nog niet alle aanvragen zijn toegekend vanwege onvoldoende budget. Het lerarentekort is een beleidsprioriteit en omdat via de route van de zij-instroom wordt bijgedragen aan het terugdringen van dit tekort, worden de subsidieplafonds voor het po en mbo met deze wijziging verhoogd. Zo kunnen aanvragen uit het po en mbo die wel aan de voorwaarden voldoen, maar eerder niet konden worden toegekend vanwege onvoldoende budget, nu alsnog worden toegekend.

Het subsidieplafond voor het voortgezet onderwijs wordt met deze wijziging verlaagd. De reden hiervan is dat dit plafond nog lang niet is uitgeput. Ook met de verlaging van het subsidieplafond is nog ruim voldoende budget om nog binnenkomende aanvragen in 2019 te honoreren.

Na 15 oktober 2019, de sluitingsdatum van de aanvraagtermijn, zal opnieuw worden bezien of er sprake is van onderuitputting bij een van de sectoren en of een verschuiving van budgetten tussen de sectoren mogelijk is.

Een concept van deze regeling is voorgelegd aan de DUO. DUO heeft aangegeven dat de regeling uitvoerbaar is.

De administratieve lasten zullen niet veranderen door deze wijziging.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven