Inspraakbesluit De Noordenveldse Kwaliteitsgids

Logo Noordenveld

 

Inspraakbesluit voor het voornemen "De Noordenveldse Kwaliteitsgids" voor het gehele grondgebied van Noordenveld vast te stellen.

Inleiding

In 2017 is voor het gehele grondgebied van Noordenveld de Omgevingsvisie Noordenveld 2030 vastgesteld. In de Omgevingsvisie staat omschreven hoe wij denken over wat onze gemeente in het jaar 2030 uniek maakt in het sociale en fysieke domein. Ook beschrijft de Omgevingsvisie op hoofdlijnen de Noordenveldse ruimtelijke en cultuurhistorische karakteristieken.

Zo staat in de Omgevingsvisie vermeld dat Noordenveld bestaat uit een kleinschalig esdorpenlandschap, veenkoloniën en laagveenontginningen en dat dit samen met de Koloniën van Weldadigheid hét visitekaartje van onze gemeente vormt. Het cultuurhistorisch erfgoed is bepalend voor het karakter en de identiteit van Noordenveld. Daarnaast wordt aangegeven dat het landschap en haar cultuurhistorisch en archeologisch erfgoed het casco vormt voor ruimtelijke ontwikkelingen en dat de verschillende functies in het landschap, zoals wonen, recreatie, landbouw en natuur, in evenwicht zijn.

De Omgevingswet verplicht ons om in de omgevingsvisie een beschrijving te geven van de (structuurbepalende) karakteristieken van de verschillende plekken binnen het grondgebied van Noordenveld. Deze (structuurbepalende) karakteristieken hebben wij beschreven in De Noordenveldse Kwaliteitsgids, die we als een aanvulling en uitwerking van de Omgevingsvisie willen vaststellen. Tevens is De Noordenveldse Kwaliteitsgids bedoeld om de kaders te geven voor de Regionale Energiestrategie (RES).

De kwaliteitsgids is een document met basisinformatie. Per landschapstype en per kern zijn een aantal overzichtelijke gidsprincipes geformuleerd. Deze gidsprincipes geven aan hoe bij ontwikkelingen omgegaan kan worden met de aanwezige karakteristieken. Zij zijn open en kwalitatief geformuleerd, zodat er ruimte is voor afweging en verschillende uitkomsten mogelijk zijn. Een flexibele en op maatwerk gerichte aanpak is vereist om tot een afweging en ontwikkeling te komen.

Beleidsvoornemen waarop inspraak wordt verleend

Het beleidsvoornemen waarop inspraak wordt verleend betreft ‘De Noordenveldse Kwaliteitsgids’ zoals aangegeven in het raadsbesluit van 11 september 2019, zaaknummer 480729.

Aan wie wordt inspraak verleend

De gemeenteraad verleent inspraak aan ingezetenen en natuurlijke personen en rechtspersonen die in de gemeente Noordenveld een belang hebben.

De wijze waarop deelnemers aan de inspraakprocedure in staat worden gesteld hun

zienswijzen over het beleidsvoornemen kenbaar te maken

De Noordenveldse Kwaliteitsgids ligt met ingang van donderdag 17 oktober 2019 gedurende 6 (zes) weken ter inzage in het gemeentehuis te Roden. Daarnaast wordt een link naar het voorstel gepubliceerd op de website van de gemeente Noordenveld.

Gedurende de hiervoor genoemde termijn van 6 (zes) weken bestaat de gelegenheid om mondeling of schriftelijk zienswijzen kenbaar te maken ten aanzien van De Noordelijke Kwaliteitsgids. Uw schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordenveld, Postbus 109, 9300 AC Roden. Degenen die over een internetaansluiting beschikken kunnen hun zienswijze, als zij dit wensen, eveneens via e-mail gedurende de hiervoor genoemde termijn van 6 (zes) weken kenbaar maken. Het e-mailadres van de gemeente Noordenveld is postbus@noordenveld.nl. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met W. Sprokholt, bereikbaar op telefoonnummer 050-5027222.

Overeenkomstig het bepaalde in de Inspraakverordening gemeente Noordenveld 2012 wordt de uitvoering van de inspraak opgedragen aan het college.

Op donderdag 17 oktober 2019 zal een informatiebijeenkomst worden gehouden over De Noordenveldse Kwaliteitsgids.

Rapportage

Ter afronding van de inspraakprocedure wordt door het college een eindverslag gemaakt en vastgesteld. Dit verslag bevat een weergave van de zienswijzen die tijdens de inspraakperiode zowel schriftelijk als mondeling naar voren zijn gebracht. Tevens bevat het eindverslag een reactie

op de zienswijzen, waarbij ten aanzien van de tijdig naar voren gebrachte zienswijzen met redenen omkleed wordt aangegeven op welke punten door de raad al dan niet tot aanpassing van het beleidsvoornemen zou kunnen worden overgegaan.

Het eindverslag wordt vervolgens door de gemeenteraad betrokken bij het besluit omtrent het al dan niet vaststellen van De Noordenveldse Kwaliteitsgids. Het eindverslag maakt na dit raadsbesluit eveneens deel uit van De Noordenveldse Kwaliteitsgids. Degenen die een zienswijze kenbaar hebben gemaakt worden na het besluit over de vaststelling van het eindverslag op de hoogte gebracht van de standpuntbepaling van de gemeente ten aanzien van hun zienswijze.

 

Naar boven