Kennisgeving voorbereidingsbesluit nieuwe hoogspanningsverbinding Zuid-West 380kV Oost Rilland – Tilburg, Ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Voorbereidingsbesluit

De Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bereiden een inpassingsplan voor waarin het tracé van de nieuwe hoogspanningsverbinding Zuid-West 380 kV Oost van het 380 kV-station Rilland naar het nieuw te bouwen 380 kV-station Tilburg wordt vastgelegd. In een inpassingsplan legt het Rijk de bestemming van de grond vast en de regels voor het gebruik ervan.

De ministers hebben voor Zuid-West 380 kV Oost een nieuw voorbereidingsbesluit genomen. Dit betekent dat is bepaald voor welk gebied het inpassingsplan wordt voorbereid.

Wat gaat er gebeuren?

Het plangebied van het voorbereidingsbesluit omvat globaal het voorgenomen plangebied van het vast te stellen inpassingsplan.

Als gemeenten een aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning voor het bouwen of voor het uitvoeren van overige werken en werkzaamheden in dit gebied, dan moet rekening worden gehouden met dit voorbereidingsbesluit. Dat kan betekenen dat de aanvraag wordt aangehouden. Om te voorkomen dat het gebied minder geschikt wordt voor de nieuwe hoogspanningsverbinding Zuid-West 380 kV Oost zijn nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen niet toegestaan, tenzij daar een specifieke omgevingsvergunning voor wordt verleend. Het gebied waarvoor deze beperking geldt, is aangegeven op de kaart bij het voorbereidingsbesluit. Deze kaart is te vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Waarom is project 'Zuid-West 380kV Oost' nodig?

Om klaar te zijn voor de toekomst met meer energie uit schone energiebronnen is het noodzakelijk dat we ons elektriciteitsnet continu verbeteren. Het huidige hoogspanningsnet in Zeeland en West-Brabant wordt op dit moment maximaal belast. Dit levert risico's op bij het transport van elektriciteit.

Om de leveringszekerheid nu en in de toekomst te kunnen garanderen zijn er een nieuwe verbinding en een nieuw hoogspanningsstation nodig.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat draagt er samen met bedrijven, gemeenten en provincies aan bij dat dit op een betrouwbare, betaalbare en veilige manier gebeurt.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het besluit en de bijbehorende kaart liggen met ingang van vrijdag 11 oktober 2019 tot en met donderdag 21 november 2019 tijdens reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • Gemeente Reimerswaal, Oude Plein 1, 4416 AK Kruiningen

  • Gemeente Woensdrecht, Huijbergseweg 3, 4631 GC Hoogerheide

  • Gemeente Bergen op Zoom, Jacob Obrechtlaan 4, 4611 AR Bergen op Zoom

  • Gemeente Steenbergen, Buiten de Veste 1, 4652 GA Steenbergen

  • Gemeente Roosendaal, Stadserf 1, 4701 NK Roosendaal

  • Gemeente Moerdijk, Pastoor van Kessellaan 15, 4761 BJ Zevenbergen

  • Gemeente Halderberge, Parklaan 15, 4731 GJ Oudenbosch

  • Gemeente Drimmelen, Park 1, 4921 BV Made

  • Gemeente Geertruidenberg, Vrijheidstraat 2, 4941 DX Raamsdonksveer

  • Gemeente Waalwijk, Taxandriaweg 6, 5141 PA Waalwijk

  • Gemeente Dongen, Hoge Ham 62, 5104 JJ Dongen

  • Gemeente Oosterhout, Slotjesveld 1, 4902 ZP Oosterhout

  • Gemeente Loon op Zand, Anton Pieckplein 1, 5171 CV Kaatsheuvel

  • Gemeente Tilburg, Stadskantoor 6, Spoorlaan 181, 5038 CB Tilburg

Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op 12 oktober 2019. Het voorbereidingsbesluit is ook gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl en www.bureau-energieprojecten.nl onder Zuid-West 380kV Oost. Het is niet mogelijk om tegen het voorbereidingsbesluit bezwaar te maken of beroep in te stellen. Dit volgt uit artikel 8:5, eerste lid, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid, en artikel 1 van bijlage 2 bij de Algemene wet bestuursrecht.

Wilt u meer weten?

Meer informatie vindt u op www.bureau-energieproiecten.nl.

Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten: 070 – 379 89 79.

Naar boven