VERKEERSBESLUIT reserveren 2 parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen aan de Ereprijs/ Zonnedauw thv 76

Logo Tiel

Reserveren parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen thv Ereprijs/ Zonnedauw 76

Nr. VB2019032

Gelet op

Artikel 18, eerst lid, onder d. van de Wegenverkeerswet 1994;

Het besluit van 7 april 2015 van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Tiel waarin de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd is aan de

manager van Team Werkvoorbereiding en Uitvoering.

Aanleiding voor het verkeersbesluit

In Nederland worden steeds meer elektrische voertuigen verkocht. Dit is ook in de gemeente Tiel zichtbaar. Om het elektrisch rijden te stimuleren en te faciliteren worden er parkeerplaatsen in de openbare ruimte gereserveerd voor het opladen van deze voertuigen. De oplaadpunten in de openbare ruimte komen tot stand in samenwerking met gemeenten, Provincie Gelderland en de concessiehouder openbaarladen Allego.

Per openbare locatie kunnen twee elektrische voertuigen opgeladen worden. De locatie van de laadpaal en gereserveerde parkeerplekken is Zonnedauw ter hoogte van huisnummer 76.

Elektrische voertuigen dringen het gebruik van fossiele brandstoffen terug wat een positieve invloed heeft op de luchtkwaliteit en het klimaat. Voor de gemeente is dit reden om op de bovenstaande locaties twee parkeervakken voor openbaar elektrisch opladen in te stellen. Hiermee wil de gemeente maatschappelijk een voorbeeld stellen. Om ervoor te zorgen dat het parkeervak bij de oplaadpunten daadwerkelijk gebruikt kunnen worden voor het opladen van elektrische auto’s, is het noodzakelijk om op deze parkeervakken alleen elektrische voertuigen toe te staan. Per oplaadpaal worden er twee parkeervakken aangewezen voor het opladen van een elektrisch voertuig door hierbij het verkeersbord E4 en de onderborden OB20 en OB504 te plaatsen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Uit het oogpunt van het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan; het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer; het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer; is het gewenst om tot dit verkeerbesluit te komen.

Type wegen

Het gaat om de weg Ereprijs te Tiel. Deze weg heeft een snelheidsregime van 30 km/uur.

De weg is in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente Tiel.

Het verkeersbesluit wordt genomen overwegende:

  • -

    de wenselijkheid dat de parkeerplaatsen daadwerkelijk kan worden gebruikt voor het opladen van een elektrische auto op kenteken.

  • -

    de handhaafbaarheid op het misbruiken van deze speciaal voor het opladen van elektrische voertuigen aangewezen parkeerplaatsen.

  • -

    het feit dat er geen noemenswaardige extra parkeerdruk ontstaat voor bewoners en gebruikers, omdat er gekozen is voor een parkeerplaatsen die al als zodanig bestemd is voor parkeren.

  • -

    het feit dat er voldoende alternatieve parkeervoorzieningen zijn rondom de aangewezen locaties om de mogelijke extra parkeerdruk op te vangen.

  • -

    De gemeente een maatschappelijk voorbeeld wil stellen.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) heeft op 19 maart 2019 overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost Nederland. Hierin is afgesproken dat de verkeersadviseur van de politie standaard een positief advies geeft ten aanzien van reservering parkeerplaatsen ten behoeve van opladen elektrische voertuigen. Indien voornoemde maatregelen worden uitgevoerd conform de wettelijke bepalingen uit het BABW, zijn er voor de politie geen bezwaren in verband met de juridische handhaafbaarheid.

Besluit:

  • 1.

    Tot het aanwijzen van een parkeerplaats waar alleen geparkeerd mag worden ten behoeve van het opladen van een elektrische voertuigen van bewoners en bezoekers aan de Ereprijs thv Zonnedauw 76. Dit door middel van plaatsing van de borden volgens het model E4 en de onderborden OB20 en OB504 van bijlage 1, behorende bij het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)

  • 2.

    Een en ander zoals aangegeven op de bijgevoegde ontwerptekening ontwerptekening verkeersbesluit VB2019032.

Tiel, 7 oktober 2019

burgemeester en wethouders,

namens hen,

B.Uffing

teammanager Werkvoorbereiding en Uitvoering

Bezwaarmogelijkheid

Bent u het niet eens met ons besluit? Neem dan contact met ons op. Dan leggen we het besluit uit. Bent u het na onze uitleg nog steeds niet met het besluit eens? Dan kunt u bezwaar maken.

Hoe maakt u bezwaar?

U maakt bezwaar met een brief. Zet in de brief:

  • -

    uw naam en adres

  • -

    de datum

  • -

    een omschrijving van het besluit waar u het niet mee eens bent

  • -

    waarom u het niet eens bent met het besluit

  • -

    uw handtekening

Stuur uw bezwaar naar: Burgemeester en wethouders gemeente Tiel

T.a.v. Juridische Zaken

Postbus 6325

4000 HH Tiel

Zes weken na de verzenddatum moet uw bezwaar bij ons binnen zijn.

Afschriften

  • Politie-eenheid Oost Nederland, D.R.O.S., Infrastructuur, Verkeer, t.a.v. de heer R. van Westerop. Postbus 9109, 6500 HL Nijmegen;

  • Team Werkvoorbereiding en Uitvoering, t.a.v. de heer Speet;

  • Team Communicatie, t.a.v. mevrouw K. El Idrissi - El Amrani (voor ter inzagelegging);

  • AVRI (Teamleider BOR) t.a.v. de heer N.Brik;

  • AVRI (Team Handhaving), t.a.v. de heer R. de Jong;

  • Archief (origineel).*

* Afschrift door middel van schriftelijke stukken

Naar boven