Ontwerpbestemmingsplan verbrede reikwijdte ‘Maanwijk’, beeldkwaliteitsplan ‘Maanwijk’, m.e.r.-beoordelingsbesluit

Logo Leusden

Burgemeester en wethouders maken bekend dat vanaf 8 oktober 2019 tot en met 18 november 2019, het ontwerpbestemmingsplan verbrede reikwijdte Maanwijk, het bijbehorende beeldkwaliteitsplan Maanwijk en het bijbehorende m.e.r.-beoordelingsbesluit ter inzage liggen.

 

Ontwerpbestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan verbrede reikwijdte Maanwijk voorziet in de realisatie van de nieuwe woonwijk Maanwijk te Leusden. Met de komst van dit bestemmingsplan komt de geldende agrarische bestemming te vervallen.

Beeldkwaliteitsplan

Tegelijkertijd worden welstandscriteria vastgesteld voor Maanwijk, als aanvulling op de gemeentelijke ‘Welstandsnota 2018’. In hoofdstuk 1 van de welstandsnota staat onder het kopje ‘Nieuwe projecten’ vermeld dat waar het gaat om ontwikkelingsprojecten, de welstandsnota aanvulling behoeft met op het project toegesneden – op concrete stedenbouwkundige planvorming geënte – welstandscriteria: “De Welstandsnota bevat geen welstandscriteria voor (her-)ontwikkelingsprojecten die de bestaande ruimtelijke structuur en karakteristiek doorbreken en waarvoor het ter plaatse geldende bestemmingsplan ook geen ruimte laat. Dergelijke welstandscriteria kunnen namelijk niet worden opgesteld, zonder dat er een concreet stedenbouwkundig plan aan ten grondslag ligt. Voor deze projecten wordt een apart beeldkwaliteitsplan opgesteld, die na oplevering van het project aan de Welstandsnota wordt toegevoegd.”

M.e.r.-beoordelingsbesluit

Burgemeester en wethouders hebben in verband met bovengenoemd bestemmingsplan een aanmeldnotitie vormvrije m.e.r.-beoordeling ontvangen. De bijlagen van de plantoelichting bevat een vormvrije aanmeldnotitie. Hieruit blijkt dat uitgesloten kan worden dat de activiteit belangrijke nadelige gevolgen heeft voor het milieu, en dat er geen aanleiding is voor het opstellen van een milieu-effectrapportage (m.e.r.). Het m.e.r.-beoordelingsbesluit ligt voor een ieder gedurende bovengenoemde periode ter inzage in het Huis van Leusden. Maak hiervoor een afspraak via https://www.leusden.nl/afspraakmaken met het omgevingsloket.

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbeslissing voor het opstellen van een bestemmingsplan. Op grond van artikel 6.3. van de Algemene wet bestuursrecht staat tegen dit besluit geen bezwaar of beroep open, tenzij het de belanghebbende rechtstreeks in zijn belang treft. Eventuele bezwaren tegen dit m.e.r.-beoordelingsbesluit kunt u inbrengen als zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan.

Ter inzage legging

Het ontwerpbestemmingsplan verbrede reikwijdte, het beeldkwaliteitsplan en het m.e.r.-beoordelingsbesluit liggen met ingang van 8 oktober 2019 tot en met 18 november 2019 ter inzage in het gemeentehuis. Om de stukken in te zien kunt u hiervoor een afspraak maken met het omgevingsloket.

Het ontwerpbestemmingsplan is ook in te zien op de landelijke website:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0327.227-0301

Gedurende de genoemde termijn kan iedereen bij de gemeenteraad van Leusden naar keuze mondeling of schriftelijk zienswijzen omtrent het ontwerpbestemmingsplan verbrede reikwijdte (inclusief het m.e.r.-beoordelingsbesluit) en het beeldkwaliteitsplan kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden toegestuurd aan de gemeente Leusden, afdeling Beleid, Postbus 150, 3830 AD Leusden. Voor het mondeling overbrengen van zienswijzen kan, tot drie werkdagen vóór afloop van de termijn van de terinzagelegging, telefonisch via nummer 14033 een afspraak worden gemaakt met de afdeling Beleid.

U kunt uw schriftelijke zienswijzen ook mailen naar gemeente@leusden.nl o.v.v. ‘Zienswijze ontwerpbestemmingsplan verbrede reikwijdte Maanwijk’. Vergeet daarbij niet uw naam en adresgegevens te vermelden. Deze hebben wij nodig om de zienswijzennota toe te sturen. Een per mail ontvangen zienswijze wordt op dezelfde manier behandeld als een per post ontvangen zienswijze. De afhandeltermijn is daardoor langer dan gebruikelijk voor een e-mailbericht.

Crisis- en herstelwet van toepassing

Op het besluit van het ontwerpbestemmingsplan Maanwijk is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is van toepassing. Dat betekent dat de belanghebbende die te zijner tijd een beroepschrift wil indienen, daarin moet aangeven welke beroepsgronden hij of zij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de beroepstermijn kunnen de gronden niet meer worden aangevuld, geen nieuwe gronden meer worden ingediend. Ook moet in het beroepschrift worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Naar boven