Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid, van 27 september 2019, nr. 2697528 houdende wijziging van de Regeling wapens en munitie in verband met het stellen van een voorwaarde aan de aanvraag van een ontheffing

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 6a, vierde lid van de Wet wapens en munitie;

Besluit:

ARTIKEL I

In paragraaf 19. Aanvraag- en bevoegdheidsdocumenten van de Regeling wapens en munitie wordt, voor artikel 48, een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 47a

De aanvrager van een ontheffing op grond van artikel 4 van de wet, meldt zich onverwijld na het indienen van de aanvraag in persoon bij de korpschef van de politie, onder overlegging van een geldig identiteitsbewijs en een schriftelijke kopie van de aanvraag.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 oktober 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 27 september 2019

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

In artikel 6a, eerste lid van de Wet wapens en munitie (Wwm) is bepaald dat ontheffingen op grond van artikel 4, erkenningen op grond van artikel 9 en verloven op grond van de artikelen 28, 29 en 32 slechts worden verleend indien de aanvraag door de aanvrager in persoon is gedaan, onder overlegging van een geldig identiteitsbewijs. In het vierde lid van artikel 6a Wwm is bepaald dat bij ministeriële regeling regels kunnen worden gegeven hierover.

Erkenningen en verloven worden bij de korpschef van de politie aangevraagd. Deze aanvragen worden in persoon gedaan bij een van de afdelingen Korpscheftaken van de politie, die geografisch over het land verspreid zijn. In tegenstelling tot deze bevoegdheidsdocumenten, wordt de aanvraag van een ontheffing op grond van artikel 4 van de Wwm bij de Minister van Justitie en Veiligheid ingediend (Dienst Justis). De Minister houdt zetel in Den Haag. Om te voorkomen dat elke aanvrager van een ontheffing zich in persoon in Den Haag moet melden, wordt voorgeschreven dat de aanvrager zich onverwijld na indiening van zijn aanvraag bij de Minister, onder overlegging van een geldig identiteitsbewijs en een schriftelijke kopie van de aanvraag van de ontheffing, in persoon meldt bij de korpschef. In de praktijk betekent dit dat de aanvrager zich meldt bij een afdeling Korpscheftaken van de eenheid van de politie in of in de buurt van zijn woonplaats.

’s-Gravenhage, 27 september 2019

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven