Call for proposals NWO Open Competitie SGW 2020, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek

Sociale en Geesteswetenschappen 2020

Inhoud

1

Inleiding

1

 

1.1

Achtergrond

1

 

1.2

Beschikbaar budget

1

 

1.3

Geldigheidsduur call for proposals

1

2

Doel

2

 

2.1

Algemeen

2

 

2.2

Doelgroep

2

3

Richtlijnen voor aanvragers

2

 

3.1

Wie kan aanvragen

2

 

3.2

Wat kan aangevraagd worden

3

 

3.3

Wanneer kan aangevraagd worden

8

 

3.4

Het opstellen van de aanvraag

8

 

3.5

Subsidievoorwaarden

8

 

3.6

Het indienen van een aanvraag

10

4

Beoordelingsprocedure

10

 

4.1

Procedure

10

 

4.2

Criteria

11

5

Contact en overige informatie

12

 

5.1

Contact

12

   

5.1.1

Inhoudelijke vragen

12

   

5.1.2

Technische vragen over het elektronisch aanvraagsysteem ISAAC

13

1 Inleiding

1.1 Achtergrond

NWO bevordert excellent, nieuwsgierigheidsgedreven disciplinair, interdisciplinair en multidisciplinair onderzoek. NWO richt zich daarbij op alle wetenschappelijke disciplines en op de hele kennisketen. Vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek is onderzoek dat geen thematische beperking kent en in beginsel iedere vorm van subsidie zonder enige beperking toelaat.

Vanaf 2018 kunnen onderzoeksvoorstellen voor vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek op het gebied van de sociale en geesteswetenschappen worden ingediend in één instrument: de Open Competitie van het NWO domein Sociale en Geesteswetenschappen (SGW)

In deze call for proposals vindt u informatie over het indienen van onderzoeksvoorstellen in de NWO Open Competitie – SGW. Dit financieringsinstrument staat open voor onderzoeksvoorstellen met een vraagstelling en/of probleemstelling op het (grens)gebied van de sociale en geesteswetenschappen.

1.2 Beschikbaar budget

Voor de financieringsronde 2020 bedraagt het totaal beschikbare budget voor de toekenning van subsidies 22.686.687 euro. Het budget wordt naar verhouding van het aantal ontvankelijke vooraanmeldingen verdeeld over acht disciplinaire panels (zie ook paragraaf 4.1).

1.3 Geldigheidsduur call for proposals

De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 16 januari 2020, om 14:00 uur CE(S)T.

De deadline voor het indienen van aanvragen is 9 juli 2020, om 14:00 uur CE(S)T.

2 Doel

2.1 Algemeen

Het financieringsinstrument NWO Open Competitie – SGW voor vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek richt zich op onderzoeksprojecten met een primair sociaal en/of geesteswetenschappelijke onderzoeksvraag. Ook voorstellen met een interdisciplinair of domeinoverstijgend karakter kunnen bij dit instrument worden ingediend. Voor de beoordeling hiervan zal zo nodig expertise vanuit andere disciplines en domeinen worden betrokken.

De NWO Open Competitie – SGW geeft onderzoekers nadrukkelijk de mogelijkheid om financiering voor verschillende soorten projecten en kostenposten aan te vragen. Dit kunnen zowel kleine als grotere projecten zijn.

Er kan financiering worden aangevraagd voor projecten met of zonder wetenschappelijk personeel (zoals promovendi en postdocs). Projecten met wetenschappelijk personeel kunnen bestaan uit een enkele uitvoerder en materiaalbudget of uit een samenhangend programma met meerdere deelprojecten en uitvoerders alsmede materieelbudget. Naast financiering voor verschillende soorten personele kosten biedt dit instrument ook de mogelijkheid om specifiek financiering voor investeringen in apparatuur of databases en/of (inter)nationale samenwerking aan te vragen.

Het domeinbestuur nodigt onderzoekers nadrukkelijk uit om de verschillende mogelijkheden die dit financieringsinstrument biedt zo goed mogelijk te benutten.

Het is aan de onderzoekers zelf om te bepalen welke financiering het beste aansluit bij hun onderzoeksambities.

2.2 Doelgroep

De NWO Open Competitie – SGW doelgroep bestaat uit ervaren onderzoekers met een grote fascinatie voor het doen van uitdagend en grensverleggend onderzoek. De focus ligt daarbij op nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek.

Gezien het doel van het programma is het evident dat onderzoekers in staat moeten zijn zelfstandig een onderzoek te formuleren en te begeleiden.

3 Richtlijnen voor aanvragers

3.1 Wie kan aanvragen

Hoogleraren, universitair (hoofd)docenten en andere onderzoekers met een vergelijkbare aanstelling kunnen een aanvraag indienen als zij:

  • in dienst zijn (i.e. een bezoldigde aanstelling hebben) bij één van de onderstaande organisaties:

    • Universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

    • Universitaire medische centra;

    • KNAW- en NWO-instituten;

    • het Nederlands Kanker Instituut;

    • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;

    • de Dubble-bundellijn bij de ESRF te Grenoble;

    • NCB Naturalis;

    • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);

    • Prinses Máxima Centrum.

  • én een dienstverband (aanstellingsduur) bij deze organisatie hebben voor ten minste de looptijd van het onderzoek waarvoor de subsidie wordt aangevraagd. Personeel met een 0-uren aanstelling is uitgesloten van indiening.

Aanvullende voorwaarden1:

  • Aanvragers mogen slechts indienen als zij volgens de formele ontvankelijkheidsregels niet meer bij de Vernieuwingsimpuls kunnen indienen2;

  • Aanvragers mogen slechts één keer per kalenderjaar een aanvraag indienen in de Vrije Onderzoeksruimte3;

  • Aanvragers mogen niet in opeenvolgende rondes indienen in de NWO Open Competitie – SGW;

  • Aanvragers mogen maximaal één jaar voor de geplande einddatum (= einddatum laatste aanstelling) van hun langstlopende NWO project, waarbij zij aanvrager/projectleider zijn, een nieuwe aanvraag indienen4.

3.2 Wat kan aangevraagd worden

Er kan per aanvraag maximaal 750.000 euro aan financiering worden aangevraagd. Er is geen minimumbedrag. De maximale financieringstermijn is zes jaar voor het gehele project.

Het instrument geeft nadrukkelijk de gelegenheid om verschillende typen aanvragen in te dienen. Het domeinbestuur nodigt onderzoekers uit van de verschillende mogelijkheden gebruik te maken. Aanvragers dienen alleen datgene aan te vragen wat essentieel is om het onderzoek uit te voeren, en dit te motiveren in hun onderzoeksvoorstel.

De budgetmodules (inclusief de maximum bedragen) die binnen deze call for proposals beschikbaar zijn staan vermeld in de tabel hieronder. Let op: in de tabel worden de maximale bedragen per module weergegeven. In deze call kunnen een aantal modules meerdere keren worden ingezet. Zie voor een toelichting hieronder.

Budgetmodule

Maximaal bedrag

Promovendus

3 posities, volgens VSNU-tarieven of NFU-tarieven1

Professional Doctorate in engineering (PDeng)

3 posities, in combinatie met promovendi en/of postdoc(s), volgens VSNU-tarieven of NFU-tarieven1

Postdoc

3 posities, volgens VSNU-tarieven of NFU-tarieven1

Niet-wetenschappelijk personeel (NWP) bij universiteiten

€ 100.000, volgens VSNU-tarieven of NFU-tarieven1, in combinatie met promovendi en/of postdoc(s)

Overig wetenschappelijk personeel (OWP)

bij universiteiten

€ 100.000, in combinatie met promovendus en/of postdoc

Vervanging

5 maanden, 1fte, volgens VSNU-tarieven of NFU-tarieven1

Voor de vervanging van hoofd- en/of medeaanvragers kan per aanvrager eenmaal 5 maanden, 1fte vervanging worden aangevraagd, tot een maximum van 3 vervangingssubsidies per aanvraag.

Materiële kosten

€ 15.000 per jaar per fte wetenschappelijke positie

Investeringen (t/m € 150.000)

Maximaal € 150.000

Investeringen (€ 150.000 t/m € 500.000)

groter of gelijk aan € 150.000 en kleiner of gelijk aan € 500.000

Kennisbenutting

€ 25.000

Internationalisering

€ 25.000

Money follows Cooperation

minder dan 50% van het totale aangevraagde budget

X Noot
1

Voor personeel in het buitenland worden de lokale tarieven vergoed tot maximaal de VSNU-tarieven.

Toelichting op budgetmodules voor Personeel

Voor personeel dat een substantiële bijdrage levert aan het onderzoek kan subsidie voor de salariskosten worden aangevraagd. Subsidiëring van deze salariskosten is afhankelijk van het type aanstelling en de organisatie waar het personeel is/wordt aangesteld.

De tarieven voor alle budgetmodules zijn verwerkt in het begrotingsformat bij het aanvraagformulier. Voor de budgetmodules ‘Promovendus’, ‘PDEng’ en ‘Postdoc’ komt bovenop de salariskosten een eenmalige persoonsgebonden benchfee van € 5.000 ter stimulering van de wetenschappelijke carrière van de door NWO gefinancierde projectmedewerker. Vergoedingen voor promotiestudenten/beursalen aan een Nederlandse universiteit komen niet in aanmerking voor subsidie van NWO.

Hieronder volgt een toelichting op de beschikbare budgetmodules.

Promovendus (inclusief MD-PhD)

Deze module mag maximaal 3 keer worden ingezet. Er kan in deze call dus financiering voor maximaal 3 promovendi worden aangevraagd. Per positie gelden de volgende voorwaarden:

Een promovendus wordt 48 maanden voor 1,0 fte aangesteld. Het equivalent van 48 voltijdsmaanden, bijvoorbeeld een aanstelling van 60 maanden voor 0,8 fte, is ook mogelijk. Indien voor de uitvoering van het voorgestelde onderzoek een afwijkende aanstellingsduur noodzakelijk wordt geacht, kan, mits goed gemotiveerd, hier van afgeweken worden. De aanstellingsduur moet wel altijd minimaal 48 maanden zijn.

Professional Doctorate in Engineering (PDEng)

Deze module mag maximaal 3 keer worden ingezet. Er kan in deze call dus financiering voor maximaal 3 PDEng worden aangevraagd, mits ook een overeenkomstig aantal promovendi en/of postdocs wordt aangevraagd. Per positie gelden de volgende voorwaarden:

Financiering voor de aanstelling van een PDEng kan alleen aangevraagd worden als er ook financiering voor een promovendus of postdoc wordt aangevraagd. De aanstelling voor een PDEng-positie is maximaal 1,0 fte voor 24 maanden. De PDEng-trainee is in dienst van de aanvragende instelling en kan voor bepaalde tijd werkzaamheden binnen het onderzoek bij een industriële partner uitvoeren. Bij honorering van het onderzoeksvoorstel moet met de betrokken industriële partner(s) een overeenkomst afgesloten worden. In de subsidieaanvraag dient het achterliggende ‘Technological Designer Programme’ beschreven te worden.

Postdoc

Deze module mag maximaal 3 keer worden ingezet. Er kan in deze call dus financiering voor maximaal 3 postdocs worden aangevraagd. Per positie gelden de volgende voorwaarden:

De omvang van de aanstelling van een postdoc is minimaal 6 voltijdsmaanden en maximaal 48 voltijdsmaanden. De inzet kan naar eigen inzicht worden ingericht, maar is altijd minstens 0,5 fte óf de looptijd is minstens 12 maanden. Het product van fte x looptijd dient altijd minimaal 6 voltijdsmaanden te zijn. Voor een beperktere inzet van een postdoc staat het materieel budget ter beschikking.

Niet-wetenschappelijk personeel (NWP) bij universiteiten

Deze module mag maximaal 3 keer worden ingezet in deze call. Per aangevraagde promovendus of postdoc kan € 100.000 aan NWP worden aangevraagd, tot een maximum van € 300.000. Per module gelden de volgende voorwaarden:

Financiering voor de aanstelling van niet-wetenschappelijk personeel dat noodzakelijk is voor de uitvoering van het onderzoeksproject kan alleen worden aangevraagd als er ook financiering voor een promovendus of postdoc wordt aangevraagd. Voor NWP kan maximaal € 300.000 aangevraagd worden. Het kan hier gaan om student-assistenten, programmeurs, technisch assistenten of analisten. Afhankelijk van het functieniveau kan worden gekozen uit de salaristabellen NWP MBO, NWP HBO en NWP Academisch. De omvang van de aanstelling is minimaal 6 voltijdsmaanden en maximaal 48 voltijdsmaanden. De inzet kan naar eigen inzicht worden ingericht, maar is altijd minstens 0,5 fte óf de looptijd is minstens 12 maanden. Het product van fte x looptijd dient altijd minimaal 6 voltijdsmaanden te zijn. Voor een beperktere inzet van NWP staat het materieel budget ter beschikking.

Overig wetenschappelijk personeel (OWP) bij universiteiten

Deze module mag maximaal 3 keer worden ingezet in deze call. Per aangevraagde promovendus of postdoc kan € 100.000 aan OWP worden aangevraagd, tot een maximum van € 300.000. Per module gelden de volgende voorwaarden:

Financiering voor de aanstelling van overig wetenschappelijk personeel (OWP), zoals AIOS (arts in opleiding tot specialist), ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist), of mensen met een universitaire master of de titel drs. of ir., kan alleen aangevraagd worden als er ook financiering voor een promovendus of postdoc wordt aangevraagd.

Hiervoor kan maximaal € 100.000 aangevraagd worden. De omvang van de aanstelling is minimaal 6 voltijdsmaanden en maximaal 48 voltijdsmaanden. De inzet kan naar eigen inzicht worden ingericht, maar is altijd minstens 0,5 fte óf de looptijd is minstens 12 maanden. Het product van fte x looptijd dient altijd minimaal 6 voltijdsmaanden te zijn.

Vervanging van aanvragers

In deze call kan per (mede)aanvrager eenmaal de module vervanging worden aangevraagd tot een maximum van 3 vervangingsposten per aanvraag. Per vervangingspost gelden de volgende voorwaarden:

Met deze budgetmodule kan financiering worden aangevraagd voor de kosten van de te vervangen hoofd- en/of mede-aanvrager(s). Hiermee kan de werkgever van de betreffende aanvrager de kosten dekken om hem/haar vrij te stellen van onderwijs-, begeleidings-, bestuurs- of beheertaken (geen onderzoekstaken). De door de vervanging vrijgekomen tijd mag/mogen de aanvrager(s) alleen inzetten voor werkzaamheden in het kader van het project. In de aanvraag moet beschreven worden welke werkzaamheden in het kader van het project de aanvrager(s) in de vrijgestelde tijd zullen verrichten. Er kan voor maximaal het equivalent van 5 voltijdsmaanden vervanging worden aangevraagd. NWO financiert de vervanging op basis van de op het moment van subsidieverlening geldende salaristabellen (www.nwo.nl/salaristabellen) voor een senior wetenschappelijk medewerker (schaal 11.0).

Toelichting op budgetmodule Materieel

Deze module mag maximaal 3 maal worden ingezet. Er kan in deze call dus maximaal € 45.000 per fte aangevraagde wetenschappelijke positie (promovendus, postdoc, PDEng) per jaar worden aangevraagd. Per module gelden de volgende voorwaarden:

Per fte aangevraagde wetenschappelijke positie (promovendus, postdoc, PDEng) kan per jaar van de aanstelling maximaal € 15.000 materieel budget worden aangevraagd. Materieel budget voor kleinere aanstellingen wordt naar rato aangevraagd en door NWO beschikbaar gesteld.

De verdeling van het totaalbedrag aan materieel budget over de door NWO gesubsidieerde personeelsposities ligt bij de aanvrager. Het aan te vragen materieel budget is gespecificeerd naar de onderstaande drie posten:

Projectgebonden goederen/diensten

  • verbruiksgoederen (glaswerk, chemicaliën, cryogene vloeistoffen, etc.)

  • meet- en rekentijd (bijv. supercomputertoegang, etc.),

  • kosten voor aanschaf of gebruik van dataverzamelingen (bijv. van het CBS), waarvoor het totaalbedrag niet meer dan € 25.000 per aanvraag bedraagt.

  • toegang tot grote (inter)nationale faciliteiten (bijv., cleanroom, synchrotron, etc.)

  • werk door derden (bijv. laboratoriumanalyses, dataverzameling, etc.)

  • personele kosten voor een aanstelling van een postdoc en/of niet-wetenschappelijk personeel voor een kleinere omvang dan aangeboden onder deze personele budgetmodules.

Reis- en verblijfskosten ten behoeve van de aangevraagde personeelsposities

  • reis- en verblijfskosten

  • congresbezoek (maximaal 2 per jaar per aangevraagde wetenschappelijke personeelspositie)

  • veldwerk

  • werkbezoek

Uitvoeringskosten

  • zelf te organiseren binnenlands symposium/conferentie/workshop

  • kosten voor Open Access-publiceren (uitsluitend in full gold Open Access tijdschriften, geregistreerd in de ‘Directory of Open Access Journals’ https://doaj.org/)

  • kosten datamanagement

  • kosten voor vergunningaanvragen (bijv. dierproeven)

  • auditkosten (alleen voor instellingen die niet onderworpen zijn aan het onderwijsaccountantsprotocol van OCW), maximaal € 5.000 per aanvraag; voor projecten van drie jaar of korter maximaal € 2.500 per aanvraag.

Niet aangevraagd kunnen worden:

  • basisvoorzieningen binnen de instelling (bijvoorbeeld laptop, kantoormeubilair etc.)

  • onderhouds- en verzekeringskosten

Indien het maximumbedrag van € 45.000 per jaar per fte per aangevraagde wetenschappelijke positie niet toereikend is voor het uitvoeren van het onderzoek, kan, mits goed gemotiveerd in de aanvraag, daarvan afgeweken worden. Hiervoor dient voorafgaand aan de indiening goedkeuring door NWO te worden verleend.

Toelichting op budgetmodule Investeringen (t/m € 150.000)

In deze budgetmodule kan financiering worden aangevraagd tot maximaal € 150.000 voor investeringen in apparatuur, dataverzamelingen en/of software (bijv. lasers, specialistische computers of computerprogramma’s).

Toelichting op budgetmodule Investeringen (van € 150.000 t/m € 500.000)

In deze budgetmodule kan financiering worden aangevraagd voor projectgebonden investeringen in wetenschappelijk vernieuwende apparatuur en/of dataverzameling van (inter)nationaal belang. De kosten voor deze projectgebonden investeringen dienen in de aanvraag adequaat gespecificeerd en gemotiveerd te worden. Het minimaal aan te vragen bedrag is € 150.000. Het maximaal aan te vragen bedrag is € 500.000.

De kosten voor investeringen dienen in de aanvraag adequaat gespecificeerd en gemotiveerd te worden.

Subsidiabel zijn:

  • kosten voor investeringen in wetenschappelijke apparatuur;

  • kosten voor investeringen in datasets;

  • personeelskosten voor het opzetten van databases en de initiële digitalisering van het bibliografisch apparaat, indien deze niet gekocht kunnen worden;

  • personeelskosten voor medewerkers met essentiële technische expertise noodzakelijk voor de ontwikkeling of bouw van een investering.

Bij het aanvragen van financiering voor personeelskosten moet worden onderbouwd waarom deze personeelskosten noodzakelijk zijn. Indien de aanvrager deze expertise niet tot zijn beschikking heeft, moet worden aangegeven dat deze kosten moeten worden ingekocht. De interne inkoopprocedures en/of richtlijnen van de aanvrager zijn van toepassing.

Niet-subsidiabel zijn:

  • kosten voor infrastructurele voorzieningen die tot de gebruikelijke infrastructuur gerekend kunnen worden;

  • dataverzamelingen en eventuele bijbehorende software en bibliografieën die reeds op andere wijze beschikbaar zijn;

  • overige personeelskosten, waaronder personeelskosten voor de exploitatie en het uitvoeren van onderzoek met de faciliteit;

  • onderhoud en gebruik van de apparatuur. De kosten voor het gebruik van apparatuur door de onderzoekers die op een project aangevraagd worden kunnen via het materieel budget aangevraagd worden.

Toelichting op budgetmodule Kennisbenutting

Deze module mag maximaal 2 maal worden ingezet. Er kan in deze call dus maximaal € 50.000 aan financiering voor kennisbenuttingsactiviteiten worden aangevraagd. Per module gelden de volgende voorwaarden:

Het doel van deze budgetmodule is het bevorderen van de benutting van de uit het onderzoek voortkomende kennis5. Het aangevraagde budget mag niet hoger zijn dan € 25.000. Aangezien kennisbenutting in de verschillende wetenschapsgebieden zeer veel verschillende vormen kent, is het aan de aanvrager om te specificeren welke kosten nodig zijn, bijvoorbeeld voor het maken van een lespakket, een haalbaarheidsstudie naar toepassingsmogelijkheden, of kosten voor het indienen van een octrooiaanvraag. Het aangevraagde budget dient in de aanvraag adequaat gespecificeerd te worden. Indien het maximumbedrag niet toereikend is voor het uitvoeren van het onderzoek, kan, mits goed gemotiveerd in de aanvraag, daarvan afgeweken worden. Hiervoor dient voorafgaand aan de indiening goedkeuring door NWO te worden verleend.

Toelichting op budgetmodule Internationalisering

Deze module mag maximaal 2 maal worden ingezet. Er kan in deze call dus maximaal € 50.000 aan financiering voor internationalisering worden aangevraagd. Per module gelden de volgende voorwaarden:

Met budget voor internationalisering wordt het stimuleren van internationale samenwerking beoogd. Het aangevraagde budget mag niet hoger zijn dan € 25.000. Het aangevraagde bedrag moet gespecificeerd zijn. Indien het maximumbedrag niet toereikend is voor het uitvoeren van het onderzoek, kan, mits goed gemotiveerd in de aanvraag, daarvan afgeweken worden. Hiervoor dient voorafgaand aan de indiening goedkeuring door NWO te worden verleend.

Subsidiabel zijn:

  • reis- en verblijfskosten voor zover het om directe onderzoekskosten gaat voortvloeiende uit de internationale samenwerking en additionele kosten voor internationalisering die niet op een andere manier – bijvoorbeeld vanuit de benchfee – worden gedekt;

  • reis- en verblijfskosten voor buitenlandse gastonderzoekers;

  • kosten voor de organisatie van internationale workshops/ symposia / wetenschappelijke bijeenkomsten.

Toelichting op budgetmodule Money follows Cooperation (MfC)

De module Money follows Cooperation geeft de mogelijkheid om een deel van het project aan een kennisinstelling met een publieke taak buiten Nederland uit te voeren.

De aanvrager moet overtuigend onderbouwen op welke wijze de onderzoeker van de buitenlandse kennisinstelling specifieke expertise aan het onderzoeksproject bijdraagt die in Nederland niet op het voor het project noodzakelijke niveau beschikbaar is.

Deze voorwaarde geldt niet wanneer NWO een bilaterale overeenkomst omtrent Money follows Cooperation heeft gesloten met de nationale onderzoeksfinancier van het land waar de buitenlandse kennisinstelling zich bevindt.

Het aangevraagde budget binnen deze module moet minder dan 50% van het totale aangevraagde budget bedragen.

Een onderzoeker van de buitenlandse kennisinstelling dient aan de in paragraaf 3.1 van deze call for proposals gestelde vereisten voor medeaanvragers te voldoen, met uitzondering van de voorwaarde dat de medeaanvrager binnen het Koninkrijk der Nederlanden gevestigd dient te zijn.

De aanvrager ontvangt de subsidie en is verantwoordelijk voor het overmaken aan de buitenlandse kennisinstelling en het verantwoorden van het MfC-deel van de subsidie.

Het wisselkoersrisico ligt bij de aanvrager. Baten of lasten door wisselkoersen zijn derhalve niet subsidiabel. De aanvrager is verantwoordelijk voor:

  • de financiële verantwoording van alle kosten in zowel Euro’s als de lokale munteenheid, waarbij de gehanteerde wisselkoers zichtbaar moet zijn;

  • een redelijke vaststelling van de hoogte van de wisselkoersen. Op aanvraag van NWO moet de aanvrager een beschrijving van deze redelijke vaststelling te allen tijde kunnen geven.

NWO verstrekt geen subsidie aan medeaanvragers in het buitenland die vallen onder (inter-)nationale sanctiewet- en regelgeving. De EU Sanctions map (https://www.sanctionsmap.eu) is hiervoor richtinggevend.

3.3 Wanneer kan aangevraagd worden

De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 16 januari 2020, om 14:00 uur CE(S)T.

De deadline voor het indienen van aanvragen is 9 juli 2020, om 14:00 uur CE(S)T.

Bij het indienen van uw aanvraag in ISAAC dient u ook online nog gegevens in te voeren. Begin daarom ten minste één dag vóór de deadline van deze call for proposals met het indienen van uw aanvraag. Aanvragen die na de deadline worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

3.4 Het opstellen van de aanvraag

  • Download het aanvraagformulier vanuit het online aanvraagsysteem ISAAC of vanaf de website van NWO (onderaan de webpagina van het betreffende financieringsinstrument).

  • Vul het aanvraagformulier in.

  • Sla het formulier op als pdf en upload het in ISAAC.

NB. Het aanvraagformulier voor het opstellen van een uitgewerkte aanvraag zal op de website van het financieringsinstrument verschijnen tegen het einde van de fase van vooraanmeldingen.

3.5 Subsidievoorwaarden

Op alle aanvragen zijn de NWO-subsidieregeling 2017 en het Akkoord bekostiging wetenschappelijk onderzoek van toepassing.

Open Access

Alle wetenschappelijke publicaties van onderzoek dat is gefinancierd op basis van toekenningen voortvloeiend uit deze call for proposals dienen onmiddellijk (op het moment van publicatie) wereldwijd vrij toegankelijk te zijn (Open Access). Er zijn verschillende manieren voor onderzoekers om Open Access te publiceren. Een uitgebreide toelichting hierop vindt u op www.nwo.nl/openscience.

DORA

Op 18 april 2019 heeft NWO de San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA) ondertekend. DORA is een wereldwijd initiatief om bij de beoordeling van onderzoek en onderzoekers minder af te gaan op bibliometrische indicatoren (zoals publicaties en citaties) en meer op andere criteria. De verklaring bevat een set van aanbevelingen over de verbetering van onderzoeksbeoordeling. NWO onderschrijft de principes van de DORA- verklaring en past haar procedures hierop aan, onder meer door:

  • scherper te formuleren en onderbouwen welke criteria gebruikt worden voor het beoordelen van kwaliteit;

  • in deze call en het aanvraagformulier niet te verwijzen naar Journal Impact Factoren en H-index;

  • de referenten en leden van de beoordelingscommissie actief te informeren over wat de DORA-verklaring betekent voor de uitvoering van hun werkzaamheden, en hen te trainen om bij de beoordeling van onderzoeksvoorstellen de inhoudelijke kwaliteit van de onderzoeker en het voorstel centraal te stellen;

  • publicatielijsten in de aanvraag te maximeren en onderzoekers te vragen om op verhalende wijze aan te geven wat hun bijdrage is aan hun wetenschapsgebied.

Datamanagement

Bij goed onderzoek hoort verantwoord datamanagement. NWO wil dat onderzoeksdata die voortkomen uit met publieke middelen gefinancierd onderzoek zo veel mogelijk ‘vrij’ en duurzaam beschikbaar komen voor hergebruik door andere onderzoekers. NWO wil bovendien het bewustzijn bij onderzoekers over het belang van verantwoord datamanagement vergroten. Aanvragen dienen daarom te voldoen aan het datamanagementprotocol van NWO. Dit protocol bestaat uit twee stappen:

1. Datamanagementparagraaf

De datamanagementparagraaf maakt deel uit van de onderzoeksaanvraag. Onderzoekers dienen vier vragen te beantwoorden over datamanagement binnen hun beoogde onderzoeksproject. Hij of zij wordt dus gevraagd reeds voor aanvang van het onderzoek te bedenken hoe de verzamelde data geordend en gecategoriseerd moeten worden zodat zij vrij beschikbaar kunnen worden gesteld. Vaak zullen al bij het tot stand komen van de data en de analyse daarvan maatregelen getroffen moeten worden om opslag en deling later mogelijk te maken.

Onderzoekers kunnen zelf aangeven welke onderzoeksdata zij voor opslag en hergebruik relevant achten.

2. Datamanagementplan

Na honorering van een aanvraag dient de onderzoeker de datamanagementparagraaf uit te werken tot een datamanagementplan. Het datamanagementplan is een concrete uitwerking van de datamanagementparagraaf. De onderzoeker beschrijft in het plan of gebruik gemaakt wordt van bestaande data of dat het om een nieuwe dataverzameling gaat en hoe de dataverzameling dan FAIR: vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar gemaakt wordt. Uiterlijk 4 maanden na honorering van de aanvraag moet dat plan via ISAAC zijn ingediend bij NWO. NWO keurt het plan zo snel mogelijk goed. Goedkeuring van het datamanagementplan door NWO is voorwaarde voor de subsidieverlening. Het plan kan tijdens het onderzoek worden bijgesteld.

Meer informatie over het datamanagementprotocol van NWO staat op: www.nwo.nl/datamanagement.

Nagoya Protocol

Het Nagoya Protocol is op 12 oktober 2014 van kracht gegaan en zorgt voor een eerlijke en billijke verdeling van voordelen voortvloeiende uit het gebruik van genetische rijkdommen (Access and Benefit Sharing; ABS).

Onderzoekers die voor hun onderzoek gebruikmaken van genetische bronnen in/uit het buitenland dienen zich op de hoogte te stellen van het Nagoya Protocol (www.absfocalpoint.nl). NWO gaat er vanuit dat zij de noodzakelijke acties ten aanzien van het Nagoya Protocol nemen.

Ethische aspecten

Voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is het belangrijk dat onderzoeksvoorstellen die ethische vragen kunnen oproepen zorgvuldig worden behandeld. Voor bepaalde onderzoeksprojecten is een goedkeurende verklaring van een erkende Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC) of een Dier Experimenten Commissie (DEC) nodig. Daarnaast is voor bepaalde onderzoeksvoorstellen een vergunning nodig op grond van de Wet Bevolkingsonderzoek (WBO). Meer informatie over de METC is beschikbaar bij de Centrale Commissie Mensgebonden onderzoek (CCMO). Bij de Nederlandse Vereniging voor Dierexperimentencommissies is informatie over DEC te vinden en bij onder andere de Gezondheidsraad is informatie over de WBO beschikbaar.

Een aanvrager is verantwoordelijk voor het nagaan of zijn/haar onderzoeksvoorstel ethische vragen op kan roepen en voor het tijdig verkrijgen van een goedkeurende verklaring van de juiste ethische commissie en/of het tijdig verkrijgen van een vergunning op grond van de WBO, indien nodig.

NWO onderschrijft de code Openheid Dierproeven en de code Biosecurity. De aanvragers dienen de bestaande codes te onderschrijven en na te leven.

Bij honorering wordt de subsidie verleend onder de voorwaarde dat de verklaring van de juiste ethische commissie of vergunning op grond van de WBO wordt verkregen. Een onderzoeksproject kan pas starten als NWO (indien nodig) een kopie van de goedkeurende ethische verklaring en/of vergunning WBO ontvangen heeft. NWO verwacht dat de kandidaten rekening houden met het tijdpad van de beoordelingsprocedure en de tijd die nodig is voor de toetsing door een ethische commissie of de aanvraag voor een WBO vergunning. Voor complexe vragen op het gebied van ethische vraagstukken, behoudt NWO zich het recht voor een externe adviseur te raadplegen.

Wetenschappelijke integriteit

NWO heeft in haar subsidieregeling opgenomen dat al het onderzoek dat NWO financiert, uitgevoerd moet worden in overeenstemming met de nationaal en internationaal aanvaarde normen van wetenschappelijk handelen zoals neergelegd in de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit (2018). Met het indienen van de aanvraag committeert de aanvrager zich aan deze code. In geval van (mogelijke) schending van voornoemde normen bij een door NWO gefinancierd onderzoek, dient de aanvrager NWO hiervan onverwijld op de hoogte te stellen en dient deze alle ter zake relevante documenten aan NWO te overleggen. Meer informatie over de gedragscode en het beleid van NWO op het gebied van wetenschappelijke integriteit vindt u op de website: www.nwo.nl/integriteit.

3.6 Het indienen van een aanvraag

Het indienen van een aanvraag kan alleen via het online aanvraagsysteem ISAAC. Aanvragen die niet via ISAAC zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Een hoofdaanvrager is verplicht zijn/haar aanvraag via zijn/haar eigen ISAAC-account in te dienen. Indien de hoofdaanvrager nog geen ISAAC-account heeft, dient hij/zij dat minimaal een dag voor het indienen aan te maken. Dit om eventuele aanmeldproblemen op tijd te kunnen verhelpen. Indien de hoofdaanvrager al een account bij NWO heeft, hoeft deze geen nieuw account aan te maken om een nieuwe aanvraag in te dienen.

Voor vragen van technische aard verzoeken wij u contact op te nemen met de ISAAC-helpdesk, zie paragraaf 5.1.2.

4 Beoordelingsprocedure

4.1 Procedure

Ontvankelijkheid

De eerste stap in de beoordelingsprocedure is een toets of de aanvraag in behandeling genomen kan worden. Het SGW-bureau beoordeelt, in opdracht van het SGW-bestuur, de passendheid en de volledigheid van de aanvraag. Alleen aanvragen die aan de voorwaarden zoals beschreven in hoofdstuk 3 voldoen, zijn ontvankelijk en worden in behandeling genomen. De aanvraag dient in het Engels te worden opgesteld.

Vooraanmelding

De beoordelingscommissie bestaat uit acht disciplinair samengestelde panels: Cultuurwetenschappen, Economie en Bedrijfskunde, Filosofie en Religie, Gedrag en Onderwijs, Historische wetenschappen, Recht en Bestuur, Sociale wetenschappen en Taalwetenschappen. Per panel beoordeelt en rangschikt de commissie de vooraanmeldingen aan de hand van de in paragraaf 4.2 genoemde criteria. De voorlopige beoordeling van de vooraanmelding wordt aan de aanvragers voorgelegd waarna zij de mogelijkheid krijgen om hierop te reageren. Deze reactie zal door de commissie meegenomen worden in haar uiteindelijke advies aan het Domeinbestuur Sociale en Geesteswetenschappen. In deze fase worden geen referenten geraadpleegd. Het Domeinbestuur beslist op basis van het advies van de beoordelingscommissie over welke vooraanmeldingen worden uitgenodigd om een uitgewerkte aanvraag in te dienen. Het totaal aantal aanvragen dat tot de beoordelingsfase met referenten wordt toegelaten zal minimaal driemaal het aantal bedragen dat uiteindelijk kan worden gehonoreerd.

De meest kansrijke aanvragers ontvangen medio mei 2020 een uitnodiging om een uitgewerkte aanvraag in te dienen. De overige aanvragers ontvangen bericht dat zij geen uitgewerkte aanvraag in kunnen dienen. De uitgewerkte aanvraag dient een uitwerking te zijn van de beoordeelde vooraanmelding; significante wijzigingen in de onderzoeksopzet zijn daarmee in principe niet toegestaan.

Uitgewerkte aanvraag

Referenten en weerwoord

Als de ontvankelijkheidscontrole van de uitgewerkte aanvraag succesvol doorlopen is, legt NWO de ontvankelijk verklaarde aanvraag voor aan externe referenten. Dit zijn onafhankelijke adviseurs die deskundig zijn op het vakgebied van de aanvraag. NWO streeft ernaar per aanvraag drie referenten te raadplegen; ten minste twee referenten beoordelen elke aanvraag. De referenten beoordelen de aanvraag op grond van de beoordelingscriteria zoals die zijn uitgewerkt in paragraaf 4.2. De referentenrapporten worden geanonimiseerd verstuurd naar de aanvrager voor schriftelijke wederhoor (het weerwoord).

Beoordelingscommissie

De aanvragen (inclusief referentenrapporten en weerwoorden) worden beoordeeld door de beoordelingscommissie. Dit gebeurt in één van de acht disciplinaire panels. De disciplinaire panels zijn breed samengesteld. Het is de taak van de commissie om op basis van de aanvraag, de referentenrapporten en het weerwoord een eigen, zelfstandige afweging te maken van de kwaliteit van elke aanvraag. De commissie weegt de argumenten van de referenten (ook onderling) en bekijkt of in het weerwoord een goede reactie is geformuleerd op de kritische opmerkingen uit de referentenrapporten. Hierbij geldt dat de referentenrapporten in belangrijke mate richtinggevend zijn voor de uiteindelijke beoordeling, maar niet onverkort worden overgenomen door de commissie. De commissie heeft bovendien, anders dan de referenten, zicht op de kwaliteit van de overige ingediende aanvragen.

In een vergadering komt de beoordelingscommissie per disciplinair panel op basis van de beoordelingscriteria tot een prioritering van de in het panel beoordeelde aanvragen. Deze prioritering wordt als advies aangeboden aan het domeinbestuur Sociale en Geesteswetenschappen.

Besluitvorming uitgewerkte fase

De beoordelingscommissie brengt per panel een advies uit aan het domeinbestuur over de kwaliteit van de voorgelegde aanvragen. Het domeinbestuur neemt op basis van dit advies en de beschikbare financiële middelen een besluit over honorering of afwijzing van de aanvragen. Per panel worden de hoogst geprioriteerde aanvragen op basis van het beschikbare budget gehonoreerd.

Elke aanvrager wordt per brief over de uitslag geïnformeerd en ontvangt daarbij een rapport dat per (hoofd)beoordelingscriterium de gemiddelde gestandaardiseerde score van de commissieleden, de gestandaardiseerde eindscore en een korte tekstuele toelichting bevat. Een aanvrager kan binnen zes weken na dagtekening van het besluit bij de Raad van Bestuur van NWO bezwaar indienen.

Algemeen

Persoonlijke belangen

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen en betrokken NWO-medewerkers is de NWO code ‘Omgang met persoonlijke belangen’ van toepassing (https://www.nwo.nl/algemeen/subsidies/hoe-werkt-dat/code-omgang-met-persoonlijke-belangen).

Datamanagement

De datamanagementparagraaf in de aanvraag wordt niet beoordeeld en derhalve ook niet meegewogen in de beslissing om een aanvraag al of niet toe te kennen. Zowel de referenten als de commissie kunnen wel advies geven met betrekking tot de datamanagementparagraaf. Na honorering van een aanvraag dient de onderzoeker de paragraaf uit te werken in een datamanagementplan. Aanvragers kunnen hierbij gebruik maken van het advies van de referenten en commissie. Het project kan van start gaan zodra het datamanagementplan is goedgekeurd door NWO.

Kwalificatie

NWO voorziet alle uitgewerkte aanvragen van een kwalificatie. Deze kwalificatie wordt aan de aanvrager bekend gemaakt bij het besluit over al dan niet toekennen van financiering. Om voor financiering in aanmerking te kunnen komen, dient een aanvraag ten minste de kwalificatie zeer goed te krijgen. Voor meer informatie over de kwalificaties zie: https://www.nwo.nl/financiering/hoe-werkt-dat/kwalificatiesysteem+nwo.

Tijdsplanning

16 januari 2020, 14:00:00 CET

Deadline indiening vooraanmelding

februari – maart 2020

Beoordeling vooraanmeldingen

eind maart – begin april 2020

Reactiefase van de aanvragers naar aanleiding van advies beoordelingscommissie

medio mei 2020

Aanvragers horen of zij zijn uitgenodigd om de vooraanmelding uit te werken

9 juli 2020, 14:00:00 CEST

Deadline indienen uitgewerkte aanvragen

augustus – oktober 2020

Raadplegen externe referenten. Aansluitend ontvangen aanvragers de referentenrapporten met verzoek om wederhoor

oktober – november 2020

Beoordeling uitgewerkte aanvragen door beoordelingscommissie. De beoordelingscommissie komt tot een advies voor honorering

medio december 2020

Het Domeinbestuur Sociale en Geesteswetenschappen besluit op basis van het advies van de beoordelingscommissie over honorering. De aanvragers ontvangen bericht over de uitslag.

4.2 Criteria

Het instrument geeft onderzoekers de gelegenheid om verschillende typen aanvragen in te dienen, zowel groot als klein. Passendheid van de aangevraagde middelen in relatie tot het beoogde onderzoek zal bij de beoordeling dan ook worden meegewogen.

Vooraanmeldingen worden beoordeeld op de volgende drie criteria:

  • 1. Onderzoeksidee

    • Helderheid van de onderzoeksvragen en de probleemstelling;

    • Kwaliteit, urgentie en innovatieve karakter van de thematiek, aanpak, en methodologie.

  • 2. Wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact

    • Beoogde wetenschappelijke impact;

    • Beoogde maatschappelijke impact;

    • Beoogde wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke output.

  • 3. Onderzoekers en organisatie

    • Kwaliteit onderzoekers;

    • Relevantie van de publicaties voor het onderzoeksidee;

    • Nationale en internationale samenwerking;

    • Toegevoegde waarde van de onderzoekers voor het voorgestelde onderzoek;

    • Inbedding en organisatie van het voorgestelde onderzoek;

    • Doeltreffendheid van de onderzoeksopzet (structuur, aantal uitvoerders, aangevraagde middelen).

Criterium 1 telt voor 50% mee in het totaaloordeel, criterium 2 voor 30% en criterium 3 voor 20%.

Uitgewerkte aanvragen worden beoordeeld op de onderstaande drie criteria:

  • 1. Wetenschappelijke kwaliteit

    • Helderheid van het onderzoeksvoorstel, vraagstelling en doelstellingen;

    • Wetenschappelijk vernieuwende en/of grensverleggende elementen van het onderzoeksvoorstel/ de investering;

    • Doeltreffendheid van de voorgestelde methodologie;

    • Urgentie en relevantie van het onderzoeksvoorstel/ de investering;

  • 2. Inbedding, organisatie en budget

    • Kwaliteit van de betrokken onderzoekers;

    • Passendheid van de onderzoekers voor het voorgestelde onderwerp;

    • Nationale en internationale samenwerking;

    • Wetenschappelijke inbedding van het onderzoek;

    • Taak- en rolverdeling binnen het onderzoeksteam;

    • Kwaliteit en doeltreffendheid van de onderzoeksopzet (structuur, aantal uitvoerders, aangevraagde middelen);

    • Doeltreffendheid en haalbaarheid van het werkplan.

  • 3. Wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact

    • Wetenschappelijke impact

      • Het belang van de beoogde onderzoeksresultaten voor eigen en aanverwante vakgebied(en);

      • Beoogde bijdragen van onderzoeksresultaten aan eigen en aanverwante vakgebied(en).

    • Maatschappelijke impact

      • Beoogde maatschappelijke impact;

      • De manier(en) waarop het voorgestelde onderzoek en de potentiële onderzoeksresultaten tot maatschappelijke impact kan leiden;

    • Motivering voor focus op wetenschappelijke impact en/of maatschappelijke impact.

Criterium 1 telt voor 50% mee in het totaaloordeel, criterium 2 voor 30% en criterium 3 voor 20%.

Toelichting wetenschappelijke en maatschappelijke impact

In de NWO Open Competitie – SGW kunnen aanvragers zelf kiezen of zij in hun onderzoeksvoorstel focussen op het bereiken van wetenschappelijke impact, maatschappelijke impact, of een combinatie van beide. Maatschappelijke impact kan in brede zin gedefinieerd worden als elke culturele, economische, industriële, ecologische en/of sociale verandering die (ten dele) het resultaat is van de kennis en vaardigheden die opgedaan zijn door middel van het voorgestelde onderzoek. Aanvragers worden in een eventuele uitgewerkte aanvraag gevraagd hun impact focus te motiveren; in de vooraanmelding is dit nog niet nodig.

5 Contact en overige informatie

5.1 Contact

5.1.1 Inhoudelijke vragen

Op de website van de NWO Open Competitie – SGW (https://www.nwo.nl/sgwoc) is de meest recente informatie over de NWO Open Competitie -SGW te vinden. Daar staat ook een document met antwoorden op veel gestelde vragen. Aanvragers wordt aangeraden eerst de website te raadplegen voordat zij contact opnemen met NWO. Inhoudelijke vragen over deze NWO Open Competitie – SGW call for proposals kunt u mailen naar sgwoc@nwo.nl. U kunt ook contact opnemen met:

  • Eelco van Dongen, telefoon: +31 (0)70 349 40 05, ronde-coördinator

  • Marleen van de Vate, telefoon: +31 (0)70 344 09 67, ronde-coördinator

  • Charlotte Jalvingh, telefoon: +31 (0)70 344 06 71

  • Lydia Langerwerf, telefoon: + 31 (0)70 344 07 00

  • Maudy Lohaus, telefoon: +31 (0)70 349 42 15

  • Natalie Maasse, telefoon: +31 (0)70 349 44 56

5.1.2 Technische vragen over het elektronisch aanvraagsysteem ISAAC

Bij technische vragen over het gebruik van ISAAC kunt u contact opnemen met de ISAAC-helpdesk. Raadpleeg eerst de handleiding voordat u de helpdesk om advies vraagt. De ISAAC-helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer +31 (0)20 346 71 79. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via isaac.helpdesk@nwo.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie.


X Noot
1

Met aanvragers worden zowel hoofdaanvragers als medeaanvragers aangeduid. Verder geldt: de beperkende maatregelen betreffen uitsluitend aanvragen bij de NWO Open Competitie – SGW.

X Noot
2

Binnen de NWO Vernieuwingsimpuls wordt de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van de Extensie-regeling. Indien een aanvrager nog een aanvraag in de Vici mag indienen, maar uitsluitend op basis van een extensie, dan is het toegestaan om bij de Open Competitie – SGW in te dienen. Echter, bij het indienen van de vooraanmelding in de Open Competitie – SGW, dient de hoofd- en/of medeaanvrager te verklaren nooit meer een aanvraag in de Vernieuwingsimpuls in te zullen dienen. Dus, indien ervoor wordt gekozen om in te dienen in de Open Competitie – SGW, wordt hiermee elke toekomstige indiening bij de Vernieuwingsimpuls afgesloten.

X Noot
3

d.w.z.: binnen SGW, uitsluitend geldend voor alle open SGW-instrumenten, te weten NWO Open Competitie – SGW, Promoties in de geesteswetenschappen, Replicatiestudies. Hierbij geldt tevens: aanvragers kunnen geen nieuwe aanvraag binnen de Vrije Onderzoeksruimte indienen totdat het formele besluit over hun huidige aanvraag is genomen.

X Noot
4

Deze maatregel geldt alleen voor NWO-projecten die gehonoreerd zijn na 25 september 2018.

X Noot
5

In deze budgetmodule wordt aangesloten bij de definitie voor “kennisoverdracht” die de Europese Commissie hanteert in de Communautaire kaderregeling inzake staatssteun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie (PbEU 2014, C 198).

Naar boven