Bestemmingsplan Dirkzwager

Logo Schiedam

Burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam maken bekend dat de gemeenteraad van Schiedam, in haar vergadering van 1 oktober 2019, het bestemmingsplan ‘Dirkzwager’ (NL.IMRO.0606.BP0042) en de welstandsparagraaf ‘Beeldkwaliteitsplan Dirkzwager’ hebben vastgesteld. Voorafgaand aan dit besluit hebben burgemeester en wethouders van Schiedam hogere waarden (geluid) vastgesteld voor de bouw van de woningen, welke met dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt.

Bestemmingsplan en plangebied

De gemeenteraad heeft op 24 oktober 2017 een voorbereidingsbesluit genomen voor de Dirkzwagerlocatie. De raad heeft besloten om, in lijn met de uitgangspunten van de Woonvisie en de Ontwikkelingsvisie voor de Binnenstad, het voormalige bedrijfscluster van distilleerderij Dirkzwager te herstructureren naar een gemengd stedelijk woongebied. Om de herontwikkeling mogelijk te maken is de geldende bedrijfsbestemming gewijzigd naar een woonbestemming. Het bestemmingsplan biedt de ruimte om maximaal 150 woningen te bouwen, waarbij wordt ingezet op behoud van de monumentale panden en nieuwbouw in lijn met de uitgangspunten van het beschermd stadsgezicht van Schiedam.

De locatie Dirkzwager is gelegen aan de noordzijde van de binnenstad van Schiedam. Het gebied wordt begrensd door het water van de Noordvestgracht en de Schie. Aan de westzijde wordt het plangebied begrensd door de Sint Anna Zusterstraat en de Palmboomstraat.

Welstand

Om de gewenste ruimtelijke en architectonische (beeld)kwaliteit te borgen is in samenhang met het bestemmingsplan de welstandsparagraaf ‘Beeldkwaliteitsplan Dirkzwager’ vastgesteld. Op basis van deze welstandsparagraaf worden kwaliteitseisen gesteld voor de architectonische uitwerking van de bebouwing. De welstandsparagraaf geldt als aanvulling op de gemeentelijke welstandsnota.

Hogere waarden (geluid)

Het plangebied is deels gelegen binnen een wettelijke geluidszone. Voor het oostelijke gedeelte van het plangebied geldt dat de voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai uit de Wet geluidhinder wordt overschreden. Voor de bouw van 60 van de 150 woningen die het bestemmingsplan mogelijk maakt zijn daarom hogere waarden (geluid) vastgesteld. De procedure tot het vaststellen van hogere waarden (geluid) is gekoppeld aan het bestemmingsplan.

Ter inzage

Het raadsbesluit, het bestemmingsplan, de welstandsparagraaf en het besluit hogere waarde (geluid) liggen vanaf 10 oktober 2019 gedurende 6 weken ter inzage bij het Klant Contact Centrum (KCC) in het Stadskantoor, Stadserf 1 te Schiedam. Het KCC is op afspraak geopend. De stukken zijn in te zien via: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/viewer?planidn=NL.IMRO.0606.BP0042-0002.

Beroep

Gedurende de periode van terinzagelegging kan schriftelijk beroep worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Dirkzwager’, de welstandsparagraaf ‘Beeldkwaliteitsplan Dirkzwager’ en het verlenen van hogere waarden (geluid). Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te ’s-Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend, of kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat geweest te zijn.

Voor de behandeling van een beroep zijn griffierechten verschuldigd. Gedurende de periode van terinzagelegging kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de behandeling van een dergelijk verzoek zijn ook griffierechten verschuldigd.

Het bestemmingsplan, de welstandsparagraaf en het besluit hogere waarden (geluid) treden in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend, treedt de besluiten niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Crisis- en herstelwet

Op het besluit tot het verlenen van het bestemmingsplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing (artikel 1.1. Chw in samenhang met artikel 3.1, bijlage I Chw). Deze afdeling beperkt het beroepsrecht en stelt striktere eisen aan het beroepschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. Tevens kunnen de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Vragen en opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen over het bestemmingsplan, de welstandsparagraaf of het besluit hogere waarden (geluid) en de verdere procedure kunt u via telefoonnummer 14010 contact opnemen de heer S.J.C. Hovens, juridisch adviseur ruimtelijke ontwikkeling.

 

Naar boven