Verkeersbesluit

Logo Gooise Meren

Aanpassen parkeerregime parkeerplein Energiestraat - Naarden

Publicatiedatum: 9 oktober 2019

Wettelijke bepalingen

Gelet op de Wegenverkeerswet 1994 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is namens het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren een verkeersbesluit genomen.

Aanleiding verkeersbesluit

Voor het parkeerplein aan de Energiestraat naast het pand met het adres Energiestraat 3 Naarden (verder omschreven als het parkeerplein) wordt een verkeersmaatregel genomen waardoor personenauto’s niet meer op het parkeerplein mogen parkeren.

Doelstelling verkeersbesluit

Gelet op de Wegenverkeerswet is de volgende doelstelling van toepassing:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Overwegingen

Het parkeerplein is ingericht met lange parkeervakken voor het kunnen parkeren van vrachtwagens. Dit is echter nooit geformaliseerd. In de huidige situatie worden op het parkeerplein ook personenauto’s geparkeerd.

Als een personenauto op één van de vijf lange parkeerstroken wordt geparkeerd, dan is de resterende ruimte op de desbetreffende parkeerstrook in de meeste gevallen onvoldoende voor het kunnen parkeren van een vrachtauto. Hierdoor wordt de ruimte op het parkeerplein niet efficiënt gebruikt.

Als niet op het parkeerplein kan worden geparkeerd, moeten vrachtwagenchauffeurs op zoek naar een andere parkeerplaats. Dit is een lastige zaak. In de omgeving van het parkeerplein zijn geen parkeerplaatsen uitsluitend voor vrachtwagens beschikbaar. Veel reguliere parkeervakken staan vol.

Door het aanbieden van parkeerruimte uitsluitend voor vrachtwagens neemt de kans af dat vrachtwagenchauffeurs naar een parkeerplek moeten zoeken. Dit heeft een gunstig effect op de bereikbaarheid van het bedrijventerrein voor vrachtwagens.

Door het instellen van de verkeersmaatregel moeten automobilisten op zoek naar een alternatieve parkeerplaats. Gegeven de parkeerdruk kan het dichtstbijzijnde beschikbare parkeervak op enige afstand van het parkeerplein liggen waardoor automobilisten een grotere afstand tussen zijn auto en zijn eindbestemming moet overbruggen.

Het college van B&W meent dat het nadeel voor de automobilist opweegt tegen het voordeel voor de vrachtwagenchauffeur. Het zoeken naar een alternatieve parkeerplaats is voor een automobilist eenvoudiger dan voor een vrachtwagenchauffeur. Een automobilist heeft maar één parkeervak nodig, een vrachtwagenchauffeur veel meer.

In de huidige situatie mogen uitsluitend bussen parkeren op de parkeerstrook die aan de zijde van het water ligt. Gegeven de behoefte aan deze parkeerplaats in verband met touringcars met gasten die Naarden – Vesting bezoeken, blijft deze parkeerstrook bestaan.

Om het onderscheid tussen de parkeerstroken voor vrachtwagens en de parkeerstrook voor bussen duidelijk zichtbaar te maken, wordt het parkeerplein met witte markering en tekst in twee zones verdeeld: zone I uitsluitend voor de vrachtwagens en zone II uitsluitend voor de bussen.

Door het realiseren van twee zones neemt de parkeercapaciteit voor bussen in vergelijking met de huidige situatie af. Touringcars kunnen echter ook op het parkeerterrein Abri langs de Amersfoortsestraatweg parkeren.

Overleg politie

Gelet op de BABW heeft overleg met de politie plaats gevonden.

Bekendmaking

Dit verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op de website van de gemeente Gooise Meren.

De ondernemers in de directe omgeving van het parkeerplein worden met een brief met het verkeersbesluit als bijlage persoonlijk geïnformeerd.

Besluit

Op grond van de overwegingen is namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren besloten om op het parkeerplein aan de Energiestraat ter hoogte van het pand met het adres Energiestraat 3 Naarden

  • 1.

    een zone met de naam ZONE I te realiseren, waarin uitsluitend vrachtwagens mogen parkeren, door het plaatsen van bord E8-3 zoals opgenomen in bijlage I van het RVV1990 plus onderbord met daarop de tekst “ZONE I”;

  • 2.

    een zone met de naam ZONE II te realiseren, waarin uitsluitend bussen mogen parkeren, door het plaatsen van bord E8-4 zoals opgenomen in bijlage I van het RVV1990 plus onderbord met daarop de tekst “ZONE II”.

    Tekening

    Bij dit verkeersbesluit is een tekening gemaakt waarop de verkeersmaatregelen staan gevisualiseerd.

     

    Bussum, 9 oktober 2019

     

    namens Burgemeester en wethouders van Gooise Meren,

     

    Dhr. K. Iskender

    Adjunct - afdelingshoofd Mens en Omgeving

      

Bezwaar

U kunt tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren, postbus 6000, 1400 HA Bussum. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten: a. naam en adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Een bezwaar heeft geen opschortende werking van het besluit. Indien er sprake is van onverwijlde spoed, dan kunt u een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te laten treffen. U kunt dit verzoek indienen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin u uw woonplaats heeft. Voor het verzoek wordt griffierecht geheven.

Naar boven