Vaststelling bestemmingsplan Stad Appingedam – Scholenlocatie Olingermeeden

Logo Appingedam

 

Burgemeester en wethouders van Appingedam maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat de gemeenteraad op 19 september 2019 het bestemmingsplan 'Stad Appingedam – Scholenlocatie Olingermeeden' heeft vastgesteld.

 

Het bestemmingsplan ligt vanaf donderdag 3 oktober 2019 zes weken ter inzage.

 

Achtergrond

Uit het Programmaplan Huisvesting Scholen volgen maatregelen voor het aardbevingsbestendig maken van gebouwen in Noord-Groningen. Hieruit vloeit onder andere voort dat de kindcentra Olingertil en Opwierde moeten worden versterkt. Tijdelijke huisvesting/opvang is noodzakelijk voor circa één jaar en moet aan beide integrale kindcentra onderdak kunnen bieden. Ook voor de Delta/Bladergroenschool zijn maatregelen noodzakelijk. Het bouwen van een tijdelijke school, die uiteindelijk dienst gaat doen als permanente huisvesting voor RENN4 en een deel van zorginstelling Berjarijke, is binnen de huidige ruimtelijke kaders niet mogelijk. Ook de structurele verbetering van de verkeerssituatie rondom de Olingermeeden vraagt om aanpassing van de bestemmingen. Dit bestemmingsplan is opgesteld om een planologisch en ruimtelijk kader te ontwikkelen op basis waarvan de scholenlocatie aan de Olingermeeden op een kwalitatief goede wijze kan plaatsvinden. Om de gewenste ontwikkelingen mogelijk te maken is de nieuwe opzet van het bestemmingsplan op hoofdlijnen als volgt: 1. Een bouwvlak aan de Olingermeeden dat groot genoeg is om de tijdelijke huisvesting te kunnen faciliteren. 2. Het vervangen van de groenbestemming (bos en gras) voor inpassing van verkeer en de bouw van de school. 3. De bestemming verkeer (vanwege de huidige Olingermeeden) wordt omgezet in de bestemming maatschappelijk in verband met het creëren van een schoolerf. 4. Er is een uitgebreide strook toegevoegd langs de nieuwe Olingermeeden om te parkeren en te verblijven.

 

Wijzigingen

Er is één zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan ingediend. Op basis van deze zienswijze wordt het bestemmingsplan op twee punten aangepast en verduidelijkt. Er vindt een aanpassing plaats van het bestemmingsvlak met de bestemming 'dienstverlening'. Daarnaast is er een aanpassing/verruiming gemaakt van de bestemming 'groen', centraal in het plangebied. Daarnaast zijn er ambtshalve een drietal wijzigingen opgenomen. De regeling voor de regionale waterkering is afgestemd op de huidige situatie en in het plan opgenomen. Er is conform het Bestemmingsplan Stad Appingedam een bestaande waterpartij langs de Olingermeeden bestemd. Er is een beperkte aanpassing in de begrenzingen tussen de bestemmingen 'Groen' en 'Verkeer' gedaan ten behoeve van goede bochtstralen in de nieuwe ontsluitingsweg.

 

Inzage

  • Het bestemmingsplan ligt gedurende zes weken, van 3 oktober tot en met 13 november 2019, ter inzage bij de Publieksbalie in het stadskantoor aan de Wilhelminaweg 14 te Appingedam;

  • Het bestemmingsplan is digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl, planidentificatienummer NL.IMRO.0003.BPschoolzoneAPP-VA01.

 

Beroep en inwerkingtreding

Bent u het niet eens met dit bestemmingsplan? Dan kunt u beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. U kunt alleen beroep instellen:

  • van 3 oktober 2019 tot en met 13 november 2019;

  • als u belanghebbende bent en aantoont dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad in te dienen;

  • als u belanghebbende bent en bezwaar heeft tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling heeft aangebracht.

 

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Wilt u tegenhouden dat het bestemmingsplan in werking treedt? Dan kunt u, als u beroep heeft ingesteld, ook een 'verzoek om een voorlopige voorziening' indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Wordt uw verzoek toegekend? Dan schort de inwerkingtreding van het besluit op tot een beslissing is genomen over het beroep.

 

 

Naar boven