Verkeersbesluit instelling parkeerverbod zuidzijde Platanenlaan

Logo Leusden

L226339

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leusden bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Krachtens het Mandaatbesluit is deze bevoegdheid opgedragen aan een van de managers.

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

bij plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.bij maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vul hier de tekst van de oveDoordat er in toenemende mate langs beide zijden van de Platanenlaan wordt geparkeerd gebeurt het meer dan eens dat de vrije doorgang voor (vracht)verkeer wordt geblokkeerd. Dit dit speelt met name tijdens de nachtelijke uren omdat dan het merendeel van de direct-omwonenden thuis is. Namens de brandweer is aandacht gevraagd voor de gevaarlijke situaties die hierdoor kunnen ontstaan; de kans bestaat dat brandweervoertuigen bij een calamiteit niet (op tijd) ter plaatse kunnen zijn. Maar ook andere grotere voertuigen kunnen hierdoor in de problemen komen, waardoor verkeersonveilige situaties en of schades kunnen ontstaan. Het oostelijk deel van de Platanenlaan is ingericht en aangewezen als erf, als bedoeld in artikel 46 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Binnen zo’n gebied mag uitsluitend in de aangegeven vakken worden geparkeerd. Tegen bestuurders die hun auto buiten de vakken neerzetten kan verbaliserend worden opgetreden.

Op het westelijk deel van de Platanenlaan gelden echter geen parkeerverboden. Dit weggedeelte, tussen het hiervoor genoemde erf en de Berkenlaan, is ongeveer 80 meter lang. Hier is de rijbaan ongeveer 5 meter breed. Wanneer (over de volle lengte) langs beide zijden wordt geparkeerd, is de doorgang voor autoverkeer versperd. De bruikbaarheid van dit wegvak kan worden verbeterd door langs één zijde van de rijbaan een parkeerverbod in te stellen. Gelet op het huidige parkeergedrag gaat de voorkeur uit naar een parkeerverbod langs de zuidzijde van de rijbaan. Instelling van deze verkeersmaatregel kan tot gevolg hebben dat sommige buurtbewoners hun auto elders moeten parkeren. Binnen aanvaardbare loopafstand (omgeving Biezenkamp) is echter, zeker tijdens de nachtelijke uren, ruimschoots voldoende vrije parkeerruimte beschikbaar. Aan het mogelijk ongemak dat deze ‘uitwijkers’ van het voorgestelde verkeersbesluit ondervinden kennen wij een minder zwaar gewicht toe dan aan de veiligheid (in brede zin) van de direct-omwonenden.

Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers

Procedure  Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) is er overleg geweest met de politie (district Midden-Nederland). Deze heeft geen bedenkingen tegen instelling van dit verkeersbesluit.

Bekendmaking

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op www.leusden.nl

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen zijn wij tot het besluit gekomen om:

 

  • 1.

    door het plaatsen van borden model E1 uit Bijlage 1 van het RVV 1990, langs de zuidzijde van de Platanenlaan (gedeelte tussen de Berkenlaan en het bestaande erf) een parkeerverbod in te stellen.

Leusden, 1 oktober 2019

Het college van Leusden

Namens deze,

C.A. de Jong

manager

Mededelingen

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende zes weken vanaf de datum van publicatie schriftelijk bezwaar indienen tegen dit verkeersbesluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is, alsmede de gronden van het bezwaar.

Uw bezwaarschrift kunt u indienen bij het college van Leusden p/a secretariaat van de adviescommissie bezwaarschriften, Postbus 150, 3830 AD in Leusden.

 

Naar boven