Vergunning luchtvaartvertoning op Vliegbasis Woensdrecht (75 jaar bevrijding)

24 september 2019

Nr. MLA/131/2019

De Minister van Defensie,

Gelezen het verzoek van dhr. J.L. Voetelink van 11 juli 2019;

Gelet op artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Aan de commandant van de Vliegbasis Woensdrecht wordt vergunning verleend om een luchtvaartvertoning te houden ten behoeve van 75 jaar bevrijding op zaterdag 5 oktober 2019 binnen het plaatselijk luchtverkeersleidingsgebied Woensdrecht.

  • 2. De vergunning, bedoeld in het eerste lid, is van kracht op zaterdag 5 oktober 2019 van 10.30 uur tot 14.30 uur lokale tijd.

Artikel 2

Aan de vergunning zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • a. de gezagvoerders van de deelnemende militaire luchtvaartuigen dienen bij de voorbereiding en de uitvoering van de langsvluchten strikt de hand te houden aan de voorwaarden en bepalingen vervat in MAR-OPS;

  • b. de gezagvoerders van de deelnemende burgerluchtvaartuigen dienen zich bij de voorbereiding en de uitvoering van de demonstratievlucht te houden aan de artikelen 32 tot en met 36 van de Regeling luchtvaartvertoningen;

  • c. de minimum vlieghoogte voor langsvluchten is 500 voet AMSL;

  • d. de minimum vlieghoogte voor demonstratievluchten is de hoogte die op de display autorisatie van de deelnemende gezagvoerder staat vermeld;

  • e. het overvliegen van het publiek is niet toegestaan.

Artikel 3

  • 1. Gedurende de vertoning is de Postholder ANS/MLH/ATO aanwezig die bij de voorbereiding en de uitvoering van de langsvluchten strikt de hand houdt aan de voorwaarden en bepalingen vervat in STANAG 3533, Edition nr. 9, van 28 oktober 2013 (Flying and Static Displays). De deelnemende gezagvoerders dienen zich te houden aan de door of namens de Postholder ANS/MLH/ATO uitgegeven richtlijnen en het door of namens hem uitgegeven programma te volgen. Ten tijde van de vertoning liggen een lijst van deelnemers en het programma ter inzage bij de Postholder ANS/MLH/ATO.

  • 2. Tijdens de demonstratievlucht van de Spitfire van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht zal de gezagvoerder optreden als Flying Display Director ten aanzien van de uitvoering van de vlucht.

  • 3. Luchtverkeersdienstverlening wordt gegeven door de plaatselijke luchtverkeersleiding van het militaire luchtvaartterrein Woensdrecht.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van zaterdag 5 oktober 2019 en vervalt met ingang van zondag 6 oktober 2019.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze, De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon, Commodore

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding zal er een luchtvaartvertoning worden gehouden op de Vliegbasis Woensdrecht op zaterdag 5 oktober 2019.

Tijdens deze dag stelt de commandant van de Vliegbasis Woensdrecht de poorten van het militaire gedeelte van de Vliegbasis Woensdrecht open voor publiek. Om dit jubileum te vieren zijn veteranen en de omgeving van de vliegbasis speciaal uitgenodigd. Het programma tijdens deze open dag bestaat uit een grondgebonden tentoonstelling en een vliegprogramma. Tijdens het vliegprogramma tonen (militaire) gezagvoerders de luchtvaartuigen en zal er door de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht een demo worden verzorgd.

Een gedeelte van het vliegprogramma draagt het karakter van een luchtvaartvertoning waarbij lager wordt gevlogen dan de in paragraaf SERA.5005, onderdeel (f), van verordening (EU) nr. 923/2012 genoemde hoogtes. Op basis van artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet is voor het organiseren van de demonstraties een vergunning nodig.

Naar boven