Verkeersbesluit instellen parkeerschijfzone gedeelte Enschedesestraat

Logo Hengelo

2416522

Gemeente Hengelo

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Problematiek

Bewoners van de Enschedesestraat tussen de Wolter ten Catestraat en het spoorviaduct (huisnummer 96 tot en met 123) hebben aangegeven overlast te ondervinden van langparkeerders in hun woonstraat. Het betreft met name bezoekers en werknemers van de binnenstad van Hengelo. Om dit ongewenste langparkeren tegen te gaan is het mogelijk bij voldoende draagvlak een blauwe zone in te stellen (parkeerschijfzone). Er is een draagvlakonderzoek uitgevoerd onder de bewoners van het genoemde gedeelte van de Enschedesestraat. Hieruit blijkt dat een ruime meerderheid voorstander is voor het instellen van een parkeerschijfzone in de Enschedesestraat tussen de Wolter ten Catestraat en het spoorviaduct (huisnummers 96 tot en met 123). Voor het instellen van een parkeerschijfzone is een verkeersbesluit noodzakelijk.

Motivering

Overwegende:

dat er door bewoners van de Enschedesestraat tussen de Wolter ten Catestraat en het spoorviaduct (huisnummers 96 tot en met 123) is aangegeven dat er overlast is van langparkeerders van onder andere bezoekers en werknemers van de binnenstad van Hengelo;dat dit gebied tevens nabij de binnenstad van Hengelo ligt bij de grens van het betaald parkeergebied;dat er in het parkeerbeleid van de gemeente Hengelo mogelijkheden zijn om in deze gebieden een blauwe zone in te voeren;dat hiervoor een draagvlakonderzoek is uitgevoerd onder de bewoners van de Enschedesestraat tussen de Wolter ten Catestraat en het spoorviaduct (huisnummers 96 tot en met 123);dat een ruime meerderheid van de bewoners voorstander is voor het instellen van een blauwe zone; dat met een blauwe zone het langparkeren wordt tegengegaan en het kortparkeren wordt gestimuleerd;dat dit verkeersbesluit mede genomen wordt voor het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;dat dit verkeersbesluit mede genomen wordt voor het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van de functie van het gebied;dat de parkeerschijfzone wordt aangegeven met zoneborden en dat de trottoirbanden/parkeervakken worden voorzien van een blauwe streep.

Procedure

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. In het “Mandaatbesluit 2018” van de gemeente Hengelo is vastgesteld dat het afdelingshoofd van de afdeling Wegen, Groen en Water gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen.

Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van Politie eenheid Oost-Nederland, die kan instemmen met bovengenoemde maatregel. Er dient gelet op de handhavingscapaciteit en prioriteitstelling van Politie Twente rekening mee te worden gehouden, dat er geen structurele handhaving of controle zal gaan plaatsvinden. Indien nodig kunnen er op projectbasis handhavingsafspraken met de lokale politieleiding worden gemaakt.

 

BESLUIT

Instellen van een parkeerschijfzone op het gedeelte van de Enschedesestraat tussen de Wolter ten Catestraat en het spoorviaduct (huisnummers 96 tot en met 123) met een maximale parkeerduur van 1 uur op maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur en donderdagavond van 18.00 uur tot 21.00 uur door het plaatsen van verkeersbord E10zb en E11ze met onderbord OB203p met de tekst ma t/m za 9–18 h en do 18-21 h conform bijgevoegde overzichtstekening

Hengelo 1 oktober 2019

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Wanneer u belanghebbende bent kunt u, tijdens de inzagetermijn, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van B en W. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als een bezwaarschrift.

 

Naar boven