Publicatie productdossier AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring minimale wijziging productdossier BOB „ANTEQUERA”

Gelet op artikel 2 van het Instellingsbesluit Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de volgende publicatie in Publicatieblad C 003 van de Europese Unie van 7 januari 2019 bekend.

Met onderstaande bekendmaking wordt de goedkeuring van de minimale wijziging van een bestaand productdossier in het register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen bekendgemaakt.

Bekendmaking van een enig document dat is gewijzigd naar aanleiding van een aanvraag tot goedkeuring van een minimale wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, tweede alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012

(2019/C 3/07)

De Europese Commissie heeft deze aanvraag voor een minimale wijziging overeenkomstig artikel 6, lid 2, derde alinea, van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 664/2014 van de Commissie (1) goedgekeurd.

De aanvraag tot goedkeuring van deze minimale wijziging is openbaar gemaakt in de DOOR-databank van de Commissie.

ENIG DOCUMENT

„ANTEQUERA”

EU-nr.: PDO-ES-00327-AM02 – 19.3.2018

BOB (X) BGA ()

1. Naam

„Antequera”

2. Lidstaat of derde land

Spanje

3. Beschrijving van het landbouwproduct of het levensmiddel

3.1. Productcategorie

Categorie 1.5 Oliën en vetten (boter, margarine, spijsolie enz.)

3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

Olijfolie extra vierge verkregen uit de vruchten van de olijfboom (Olea Europea L.), exclusief geproduceerd aan de hand van fysieke of mechanische procedures, bij een temperatuur die de natuurlijke chemische samenstelling van de olie niet wijzigt, en waarbij de smaak, het aroma en de kenmerken van de vruchten waaruit hij is vervaardigd, worden behouden.

Het geur- en smaakpalet varieert van groene olijven over rijp fruit, amandel en banaan tot groen gras. De sterkte van de fruitsmaken varieert van gemiddeld tot hoog. Verder treedt een bittere en scherpe smaak op bij een sterkte die varieert van licht tot gemiddeld, maar steeds in perfecte harmonie met de enigszins zoete smaken.

De oliën die de beschermde oorsprongsbenaming „Antequera” dragen, moeten olijfoliën extra vierge zijn met de volgende kenmerken:

Fysisch-chemische parameters

Zuurgraad (%)

maximaal 0,3

Peroxidegetal (milli-equivalent zuurstof per kg olie)

maximaal 10

K270 (absorptiecoëfficiënt 270 nm)

maximaal 0,18

Organoleptische kenmerken:

Gemiddelde van het kenmerk fruitig

hoger of gelijk aan 4

Mediaan voor gebreken

gelijk aan 0

3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

Olijfolie extra vierge verkregen uit de vruchten van de olijfboom (Olea Europea L.), van de variëteit Hojiblanca waaraan in mindere mate variëteiten als Picual of Marteño, Arbequina, Picudo, Lechín de Sevilla of Zorzaleño, Gordal de Archidona, Verdial de Vélez Málaga en Verdial de Huévar kunnen worden toegevoegd.

Hojiblanca is de voornaamste en meest overvloedige variëteit aangezien deze meer dan 90% van de totale olijventeeltoppervlakte van het gebied in beslag neemt. De andere variëteiten worden als secundair beschouwd aangezien zij minder voorkomen in het gebied. De volgende variëteiten worden beschouwd als inheems, van plaatselijke herkomst: Hojiblanca en Gordal de Archidona.

3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

De voor de vervaardiging van het product gebruikte olijven zijn afkomstig van geregistreerde olijfgaarden die zich in het productiegebied bevinden en tot de toegestane variëteiten behoren.

De olie wordt geproduceerd in erkende molens die zich bevinden in het productiegebied en aan de beoogde voorwaarden voldoen.

De onderdelen van het productieproces zijn: het reinigen, wassen en persen van de olijven; het kneden van de brij; het scheiden van de vaste en vloeibare fase door continu te centrifugeren; het scheiden van de vloeistoffen door continu te centrifugeren; het klaren en het opslaan.

3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Het verpakken dient te geschieden in recipiënten van donker glas, donkere kunststof, met een voor gebruik in de voedingssector geschikt materiaal beklede metalen vaten of voor gebruik in de voedingssector geschikte recipiënten van keramiek, conform de geldende regelgeving, aangezien deze de fysisch-chemische en organoleptische eigenschappen van de olie langer bewaren en de kwaliteit van de inhoud niet wijzigen omdat licht het oxidatieproces van de olie versnelt en deze materialen het effect van licht beperken

3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

De voor elke geregistreerde onderneming specifieke commerciële etiketten worden gecontroleerd door de toezichthoudende raad voor wat betreft het gebruik van het BOB-logo. Op de etiketten moet verplicht de aanduiding „Denominación de Origen Antequera” staan of het symbool van de oorsprongsbenaming en het symbool van de Unie.

Alle soorten verpakking waarin de olie aan de consument wordt verkocht, moeten beschikken over het garantiezegel, het etiket of het contraetiket dat is genummerd en afgegeven door de toezichthoudende raad of is gecontroleerd door deze raad voor wat betreft het gebruik van het logo van de BOB. Deze contraetiketten worden uitsluitend aangebracht in de erkende verpakkingsbedrijven en dit op zo’n manier dat zij niet opnieuw kunnen worden gebruikt.

4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het productiegebied bestaat uit grondgebieden die zich bevinden in de volgende gemeenten van de provincie Malaga: Alameda, Almargen, Antequera, Archidona, Campillos, Cañete La Real, Cuevas Bajas, Cuevas de San Marcos, Fuente de Piedra, Humilladero, Mollina, Sierra de Yeguas, Teba, Villanueva de Algaidas, Villanueva del Rosario, Villanueva del Trabuco en Villanueva de Tapia, en in de provincie Córdoba de gemeente Palenciana.

5. Verband met het geografische gebied

Specificiteit van het geografische gebied

Het productiegebied bevindt zich in de natuurlijke streek van het dal van Antequera, in het uiterste westen van de laagvlakten (Depresiones Intrabéticas) van Andalusië. Het gebied grenst in het noorden aan de provincies Córdoba en Sevilla, in het westen aan de provincies Sevilla en Cádiz en in het oosten aan de provincie Granada. De zuidelijke grens wordt gevormd door de tot het Andalusische gebergte behorende bergketens, die het gebied scheiden van de bergen van Málaga, de bekkens van het dal van de Guadalhorce en het bergmassief van Ronda; al deze streken liggen in de provincie Málaga.

De streek vertoont bijzondere geomorfologische en klimatologische eigenschappen. Zij omvat een zacht glooiend laaggelegen terrein (hoogte 400-600 m) dat wordt omgeven door een serie in het noorden (Sierras Subbéticas) en het zuiden (Sistema Penibético) gelegen gebergten, die zorgen voor bijzondere microklimatologische en bodemkundige omstandigheden voor de olijventeelt.

De olijfboomgaarden liggen op een hoogte tussen de 450 en 600 m, op zeer kalkrijke bodems (carbonaten 20-70%) van gemiddelde diepte. Omdat in het dal van Antequera het water nauwelijks wordt afgevoerd, zijn in de loop der tijden door aanslibbing terreinen ontstaan van verschillende niveaus, met een grote hoeveelheid tertiaire afzettingen van onder meer rode klei uit het mioceen en het plioceen; daardoor zit er zeer veel kalium in de grond en wordt zeer veel vocht vastgehouden, wat resulteert in zeer gunstige omstandigheden voor de plantengroei in de boomgaard; meer dan 90% van het olijfbomenareaal hoeft niet te worden bevloeid. Antequera heeft een gematigd warm mediterraan klimaat, met een enigszins continentaal karakter vanwege de ligging in de laagvlakte van Andalusië. Deze situatie leidt tot grote temperatuurverschillen tussen zomer en winter en tussen dag en nacht. De gemiddelde temperaturen van de koudste maand (januari of december) liggen tussen 6 °C en 9 °C. De warmste maanden zijn juli en augustus, met een gemiddelde temperatuur tussen 22 °C en 27 °C.

Specificiteit van het product

De olijfolie extra vierge die de BOB „Antequera” draagt, wordt vanuit organoleptisch oogpunt gekenmerkt door de aanwezigheid van een gemiddelde tot hoge intensiteit van het kenmerk fruitig van groene olijven, met een gemiddelde gelijk aan of hoger dan 4, samen met een reeks positieve kenmerken van andere rijpe vruchten, amandel, banaan en groen gras. Deze oliën hebben bittere en scherpe smaken waarvan de intensiteit van licht tot gemiddeld varieert en die perfect harmoniëren met licht zoete smaken. Wat de fysisch-chemische kenmerken betreft, onderscheidt het product zich door een lage zuurgraad (lager dan 0,3%), een laag peroxidegehalte (lager dan 10) en een lage ultravioletabsorptie (K270) (lager dan 0,18).

Het product heeft een zeer evenwichtige vetzuursamenstelling. Het heeft een hoog oliezuurgehalte (tussen 78 en 81%), gemiddelde linolzuurgehalte (tussen 5 en 8%), een hoge verhouding tussen mono-onverzadigde en verzadigde vetzuren (tussen 11 en 15) en een gemiddelde verhouding tussen oliezuur en linolzuur (15 en 12), hetgeen leidt tot oliën met een lichte afdronk.

De oliën zijn redelijk stabiel dankzij hun hoge tocoferolgehalte. Dit verklaart waarom de oliën van Antequera rijk zijn aan vitamine E.

De onverzeepbare fractie van de oliën van Antequera heeft een hoog gehalte aan methyl-sterolen van meer dan 30 mg/100 g olie.

Causaal verband tussen het geografisch gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product

De inheemse variëteit Hojiblanca verdraagt de kalkhoudende grond van het gebied, omdat de boom calcium aan de bodem moet onttrekken, en het mediterrane klimaat met een enigszins continentaal karakter van de natuurlijke streek van het dal van Antequera, met koude en droge winters. Daardoor kunnen uit de olijven van de inheemse variëteit Hojiblanca, verkregen van olijfbomen uit dit gebied tijdens maanden met lage temperaturen, oliën worden geproduceerd die op zintuiglijk gebied een fruitige olie van groene olijven vormen met een gemiddelde van het kenmerk fruitig gelijk aan of groter dan 4, positieve kenmerken van andere rijpe vruchten, amandel, banaan en groen gras, alsook bittere en scherpe smaken waarvan de intensiteit van licht tot gemiddeld varieert en die vanuit fysisch-chemisch standpunt een lage zuurgraad (lager dan 0,3), een peroxidegehalte lager dan 10 en een ultravioletabsorptie lager dan 0,18 hebben.

De lage wintertemperaturen, die kenmerkend zijn voor het geografische gebied, vertragen de rijping van de olijven, vooral bij het inheemse ras Hojiblanca, hetgeen leidt tot een verandering van de zuurgraad van de oliën, en tot een verhoging van het oliezuurgehalte (78-81%) ten nadele van het gehalte aan verzadigde en onverzadigde vetzuren.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

De integrale versie van het productdossier van de naam kan worden geraadpleegd op de volgende website:

http://www.juntadeandalucia.es/organismos/agriculturapescaydesarrollorural/areas/industrias-agroalimentarias/calidad-promocion/paginas/denominaciones-calidad-aceite-oliva.html, een link naar het productdossier is te vinden onder de naam van de kwaliteitsbenaming,

of op de startpagina van de website van de Consejería de Agricultura, Pesca y Medio Ambiente de la Junta de Andalucía (http://www.juntadeandalucia.es/organismos/agriculturapescaydesarrollorural.html), door achtereenvolgens te klikken op: „Áreas de actividad”/„Industrias y Cadena Agroalimentaria”/„Calidad”/„Denominaciones de calidad”/„Aceite de Oliva Virgen Extra”; een link naar het productdossier bevindt zich onder de naam van de kwaliteitsbenaming.

(1) PB L 179 van 19.6.2014, blz. 17.

Naar boven