Onderwerp: het opheffen van de voetgangersoversteekplaats Het Oosterveld te Enschede

Logo Enschede

 

Datum : 16 september 2019

Ons kenmerk : V-2019-5289 1900090158

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door middel van het verwijderen van de zebra markering op de rijbaan, de voetgangersoversteekplaats als bedoeld in artikel 49 lid 2 op te heffen in het Oosterveld ter hoogte van huisnummer 1;

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

Het Oosterveld is een erftoegangsweg met een maximale toegestane snelheid van 30 km/h en is gelegen binnen de bebouwde kom van gemeente Enschede. In het Oosterveld ter hoogte van huisnummer 1 is een voetgangersoversteekplaats gelegen met bijbehorende borden. In het verleden lag ten noorden van de betreffende voetgangersoversteekplaats een basisschool. In het jaar 2009 is ten behoeve van de veiligheid van schoolgaande kinderen van de basisschool een voetgangersoversteekplaats gerealiseerd. Daarnaast is op de weg de tekst “schoolzone” aangebracht.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

In 2013 is bovengenoemde basisschool gesloopt. Echter is de aangebrachte markering ten behoeve van het zebrapad en de schoolzone nog niet verwijderd. De bewoners van het Oosterveld huisnummer 1 ervaren hinder van het verkeersbord behorende bij de voetgangersoversteekplaats tijdens het op- en afrijden van hun oprit. Bovendien heeft de gemeente Enschede als uitgangspunt dat voetgangersoversteekplaatsen niet aangebracht worden op erftoegangswegen met een maximale toegestane snelheid van 30 km/h. Daarnaast heeft de gemeente Enschede de wens om het aantal verkeersborden in de openbare ruimte zoveel mogelijk tot het noodzakelijke te beperken.

 

Hierboven is reeds benoemd dat de voetgangersoversteekplaats gerealiseerd is ten behoeve van de basisschool. Aangezien de basisschool is verdwenen, is ook de noodzaak voor een voetgangersoversteekplaats op die locatie verdwenen. Om de hiervoor genoemde redenen worden de markering in de vorm van een zebrapad en bijbehorende bebording verwijderd in het Oosterveld ter hoogte van huisnummer 1. De markering op de weg met de tekst “schoolzone” wordt eveneens verwijderd.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Met het verwijderen van de voetgangersoversteekplaats wordt de vrijheid van het verkeer gewaarborgd. Het verwijderen van de voetgangersoversteekplaats past eveneens bij het uitgangspunt om voetgangersoversteekplaatsen niet te realiseren op erftoegangswegen met een maximale toegestane snelheid van 30 km/h.

 

Situatieschets: Opheffen voetgangersoversteekplaats Het Oosterveld

 

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

 

Aldus vastgesteld op 13 september 2019.

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

G.E.S. Walgemoet,

hoofd afdeling Vergunnen

Naar boven