Verkeersbesluit aanwijzen onverplicht fietspad - Ligtenbergerweg Nijverdal

Logo Hellendoorn

 

Kenmerk: 2019-022457

 

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en bij mandaatbesluit, kenmerk 17INT01039, van het college van burgemeester en wethouders is het teamhoofd Ruimtelijke ontwikkeling bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer en eigendom van de gemeente Hellendoorn.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

 

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

 

De Ligtenbergerweg en omgeving wordt heringericht in het kader van natuurontwikkeling. Daarbij is het de wens om dit gebied verkeersarm te maken. Ook de verkeersveiligheid op de Ligtenbergerweg staat onder druk. Onder andere door aanrijdingen met wild en sluipverkeer. Onderdeel van deze herinrichting zijn onder andere maatregelen die het bestaande 60 km/uur-regime ondersteunen, zoals wegversmallingen en drempels, maar ook een haakse aansluiting van de Ligtenbergerweg op de Lage Esweg. Gemotoriseerd verkeer dient gebruik te maken van de verlegde Ligtenbergerweg. Het gedeelte Ligtenbergerweg blijft liggen en kan worde gebruikt door langzaam verkeer. Het is niet nodig om fietsers een verplichting op te leggen om de bestaande weggedeelte te gebruiken.

Het is dan ook gewenst om dit deel van de Ligtenbergerweg aan te wijzen als onverplicht fietspad.

 

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht over dit verkeersbesluit een positief advies uit.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om het gedeelte van de Ligtenbergerweg, nabij de Lage Esweg, te Nijverdal, dat na het verleggen van de aansluiting blijft liggen, aan te wijzen als onverplicht fietspad door het plaatsen van bord G13 van bijlage 1 bij het RVV1990.

Nijverdal 23 september 2019

Burgemeester en wethouders van gemeente Hellendoorn

Namens deze,

V.G.M. Rodijk

Teamhoofd Ruimtelijke ontwikkeling

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan College van Burgemeester en wethouders: per mail via gemeente@hellendoorn.nl of per post via Postbus 200, 7443 AE, Nijverdal.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

  • a.

    naam en adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    de gronden van het bezwaar.

     

Graag het kenmerk van dit verkeersbesluit vermelden bij het onderwerp in mail of brief.

Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Naar boven