Erfgoedverordening Winterswijk 2019

Logo Winterswijk

Concept Erfgoedverordening Winterswijk 2019

Het college heeft op 17 september 2019 het concept van de Erfgoedverordening Winterswijk 2019 goedgekeurd. Eén ieder heeft de komende 6 weken de gelegenheid hier een zienswijze op te geven (Van 24 september tot en met 5 november 2019).

Sinds juli 2016 is de Erfgoedwet van kracht. Met deze wetswijziging is de Erfgoedverordening gemeente Winterswijk 2010 op enkele punten achterhaald. Actualisatie is nodig. In hoofdlijnen bevat de Concept-Erfgoedverordening gemeente Winterswijk 2019 dezelfde bepalingen als de oude verordening als het gaat om de bevoegdheden van het gemeentebestuur om erfgoed aan te wijzen en te beschermen. Het doel van de actualisatie is drieledig:

 

  • 1.

    een actuele verordening die aansluit op landelijke wet- en regelgeving in opmaat naar de Omgevingswet;

  • 2.

    waar mogelijk een compacter en overzichtelijker verordening (bijvoorbeeld door het laten vervallen van bepalingen die ook al in andere wetgeving zijn verankerd);

  • 3.

    aansluiten bij landelijke en lokale trends.  

Om te komen tot een nieuwe verordening heeft de modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) als voorbeeld gediend. Tevens is gekeken naar andere vergelijkbare gemeentelijke erfgoedverordeningen. Dit heeft geleid tot een aantal aanpassingen op de bestaande verordening.

 

 

Naar boven