Betrekken De Gaest in de blauwe zone.

Logo Gennep

 

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GENNEP:

 

Gelet op het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994;

 

Mede gelet op het ter zake bepaalde in het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV), de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), de Wegenwet (WW) en het (onder)mandaatbesluit van de gemeente Gennep;

 

Wettelijke grondslag

 

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

 

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Doelstelling en motivering

 

Met het verkeersbesluit worden de volgende doelstellingen beoogd:

  • 1.

    Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • De Gaest betreft een éénrichtingsstraat / -steeg, uitgezonderd fietsers, is op a-niveau met klinkers ingericht van gevel tot gevel, heeft geen (verhoogde) trottoirs, heeft geen parkeervoorzieningen, heeft enkele in-/uitgangen tot aangrenzende panden en de rijbanbreedte varieert sterk van 5,4m tot 2,8m. Als gevolg van deze inrichting zijn geparkeerde voertuigen direct negatief van invloed op de veiligheid van de weggebruikers die deze voertuigen moeten ”ontwijken“.

 

  • 3.

    Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • Geparkeerde voertuigen beïnvloeden direct de bruikbaarheid van de straat / steeg nadelig. Dit geldt zeker voor de situatie waarbij grotere voertuigen gebruik moeten maken van de straat / steeg zoals bevoorrading, reiniging en hulpdiensten.

 

  • 4.

    Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

  • 5.

    Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

  • De Gaest maakt onderdeel uit van het historisch stadscentrum van Gennep. Het gemeentebestuur wil het karakter van het historisch stadscentrum behouden en versterken. Het weren van geparkeerde voertuigen in deze straat / steeg past in deze doelstelling.

 

  • 6.

    De regeling van positie, inrichting en werkwijze, alsmede het uitoefenen van toezicht op zelfstandige bestuursorganen die taken verrichten op het terrein van deze wet.

  • Met het instellen van een parkeerverbod kan de weggebruiker niet meer hinderlijk parkeren, het gewenste verkeersgedrag wordt verduidelijkt en de handhaafbaarheid wordt vergroot.

Overwegingen

De betreffende weg is eigendom van de gemeente Gennep en wordt momenteel volledig door de gemeente Gennep beheerd en onderhouden. De gemeente Gennep is als wegbeheerder verantwoordelijk voor de inrichting en vormgeving van de weg al naar gelang de functie van de weg.

 

Belangenafwegingen

Door het invoeren van een parkeerverbod moeten de huidige parkeerders elders parkeren. Met enige regelmaat staan er ca 4 voertuigen geparkeerd, veelal van de direct aanwonenden cq direct aangrenzende ondernemingen. Deze gaan in aanmerking komen voor een ontheffing voor de maximale parkeerduur in de aangrenzende blauwe zone.

 

Overleg

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Deze heeft een positief advies afgegeven.

 

Besluiten

 

Op grond van voorgaande overwegingen besluiten Burgemeester en Wethouders:

  • 1.

    Tot het instellen van een blauwe zone in De Gaest door de aangrenzende blauwe zone uit te breiden met De Gaest.

  • 2.

    Bebording aan te brengen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende bebordingsplan.

 

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking zodra de bebording is aangebracht en verwijderd.

 

Communicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

 

 

 

 

Gennep, 19 september 2019

Hoogachtend,

Burgemeester en Wethouders van Gennep

Namens dezen

De heer B. Achterberg

Beleidsondersteuner verkeer en mobiliteit

Rechtsbescherming

Wanneer u belanghebbende bent en u bent het niet eens met dit besluit, dan kunt u hiertegen een bezwaarschrift indienen bij: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gennep, Postbus 9003, 6590 HD Gennep. De termijn voor het indienen van het bezwaarschrift is zes weken en start met ingang van de dag, gelegen na de datum waarop dit besluit in de Staatscourant is gepubliceerd. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient tenminste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

 

Het bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kunt u een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening doen. Voorwaarde is wel dat u een bezwaarschrift heeft ingediend. Het verzoek moet u richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Roermond, Postbus 950, 6040 AZ Roermond. Bij het verzoekschrift dient u een afschrift van dit besluit te voegen. Voor het behandelen van een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening bent u griffierechten verschuldigd. De rechtbank zal u na ontvangst van het verzoek hierover inlichten.

Naar boven