Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 24 september 2019, kenmerk ACM/UIT/518170 tot wijziging van de voorwaarden, bedoeld in artikel 12b, eerste lid, en artikel 22, eerste lid, van de Gaswet, betreffende de vaststelling van het GXX-profiel

Zaaknummer: ACM/16/022679

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid, en artikel 23 van de Gaswet;

Besluit

ARTIKEL I

De Informatiecode elektriciteit en gas wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel B3.1.1 van Bijlage 3 komt te luiden:

B3.1.1

Met uitzondering van B3.1.2 tot en met B3.1.4 is deze bijlage alleen van toepassing op profielafnemers.

B

Artikel B3.1.2 van Bijlage 3 komt te luiden:

B3.1.2

Een representatief deel van de ondernemingen die zich bezighouden met het transporteren, leveren of meten van gas organiseert een overlegplatform.

C

Na artikel B3.1.2 van Bijlage 3 worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

B3.1.3

Het overlegplatform, bedoeld in B3.1.2, is samengesteld uit:

  • a. een delegatie van een representatief deel van de ondernemingen die zich bezighouden met het transporteren, leveren of meten van gas; en

  • b. de erkende programmaverantwoordelijken die gas transporteren voor profielafnemers.

B3.1.4

Het overlegplatform, bedoeld in B3.1.2, heeft tot taak de volgende verbruiksprofielen vast te stellen en te beheren:

  • (i) G1A, als bedoeld in B3.3.4;

  • (ii) G2A, als bedoeld in B3.3.4 van deze code, en in 4.3.1.11 van de Allocatiecode gas;

  • (iii) G2C, als bedoeld in B3.3.4 van deze code, en in 4.3.1.7 van de Allocatiecode gas;

  • (iv) GGV, als bedoeld in 4.3.1.3 en 4.3.1.4 van de Allocatiecode gas;

  • (v) GXX, als bedoeld in 4.3.1.5 en 4.3.1.6 van de Allocatiecode gas;

  • (vi) GIS, als bedoeld in 4.3.1.8 en 4.3.1.9 van de Allocatiecode gas; en

  • (vii) GIN, als bedoeld in 4.3.10 van de Allocatiecode gas.

ARTIKEL II

De Allocatiecode gas wordt gewijzigd als volgt:

Artikel B1a.2.1 van Bijlage 1a komt te luiden:

B1a.2.1

Uiterlijk op 1 juli van elk jaar stelt het overlegplatform, bedoeld in B3.1.2 van de Informatiecode elektriciteit en gas, de parameters voor het verbruiksprofiel voor de profielcategorie GXX ter beschikking aan de beheerder van het Centraal Systeem Stuursignaal.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 24 september 2019

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: C.M.L. Hijmans van den Bergh bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Met dit besluit wijzigt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) de Informatiecode elektriciteit en gas en de Allocatiecode gas. Het besluit legt de verantwoordelijkheid voor het opstellen van verbruiksprofielen gas duidelijker vast en verplaatst de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van het verbruiksprofiel GXX naar een andere partij.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De ACM stelt op grond van artikel 12f en artikel 23 van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van de Vereniging Nederlandse EnergieData Uitwisseling (NEDU) en Netbeheer Nederland dat de ACM op 1 december 2016 heeft ontvangen.

  • 3. Het voorstel gaat over verbruiksprofielen gas. Een verbruiksprofiel is een gemiddeld verbruikspatroon over de uren in een dag en over de dagen in het jaar voor een bepaald type gasaansluiting. Elk type aansluiting op het gasnetwerk heeft een ander verbruiksprofiel. Met deze profielen kunnen bijvoorbeeld programmaverantwoordelijken en leveranciers hun inkoop van gas optimaliseren. De verantwoordelijkheid voor het opstellen van die verbruiksprofielen is in de codes vastgelegd.

  • 4. Met hun voorstel willen de indieners de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van het GXX-profiel – een bepaald type grootverbruikaansluiting voor gas – overdragen van de netbeheerder van het landelijk gastransportnetwerk aan een overlegplatform dat georganiseerd wordt door de NEDU. Daarmee vallen alle gasprofielen onder de verantwoordelijkheid van het NEDU-overlegplatform. Om de verantwoordelijkheid van de NEDU voor het GXX-profiel in de codes vast te leggen, bevat het voorstel onder andere een verplaatsing van een reeks artikelen van de Allocatiecode gas naar de Informatiecode.

  • 5. Na overleg met de ACM hebben de indieners de opzet van het voorstel aangepast waardoor er geen artikelen meer verplaatst hoeven te worden. Dit gewijzigde voorstel heeft de ACM op 10 juli 2019 ontvangen. Het gewijzigde voorstel verduidelijkt daarnaast twee bestaande artikelen over wie welke gasprofielen vaststelt.

  • 6. De ACM is van mening dat het voorstel geen nieuwe technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535.1 Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden aan de Europese Commissie.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 7. De ACM constateert dat het voorstel op 8 november 2016 in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 12d en artikel 22, derde lid, van de Gaswet.

  • 8. De ACM constateert dat het voorstel voor wat betreft de wijziging van de Informatiecode elektriciteit en gas is ingediend namens een representatief deel van de ondernemingen die zich bezighouden met transporteren, leveren of meten van elektriciteit of gas, zoals artikel 22, eerste lid, van de Gaswet voorschrijft. Dit blijkt uit het feit dat het voorstel is aangenomen in de algemene ledenvergadering van NEDU van 28 september 2016, en dat op dat moment per marktrol binnen NEDU de stemgerechtigde leden het overgrote deel van de markt vertegenwoordigden.

3.2 Inhoudelijk

  • 9. Om historische redenen wordt het GXX-profiel door GTS bepaald, en de overige gasprofielen door een overlegplatform dat door de NEDU wordt georganiseerd. De ACM begrijpt uit het voorstel dat het voordelen biedt om het opstellen van verbruiksprofielen voor gas onder de verantwoordelijkheid van één partij te brengen, in plaats van twee partijen. In het voorstel is toegelicht waarom daarbij gekozen is voor het overlegplatform dat door de NEDU wordt georganiseerd.

  • 10. De ACM constateert dat het voorstel door de leden van de NEDU unaniem is ingediend en dat er in het overleg met representatieve organisaties geen bezwaren zijn geuit.

  • 11. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die de NEDU voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, en artikel 23 van de Gaswet.

  • 12. Op grond van het bovenstaande neemt de ACM het voorstel over in dit besluit.

4 Artikelsgewijze toelichting

  • 13. Artikel B3.1.2 en B3.1.3 van de Informatiecode elektriciteit en gas zijn een verduidelijking van het oorspronkelijke artikel B3.1.2 over de samenstelling van het overlegplatform dat de gasprofielen vaststelt.

  • 14. Artikel B3.1.4 maakt expliciet welke gasprofielen door het overlegplatform worden vastgesteld. Nieuw is dat ook het GXX-profiel door het overlegplatform wordt vastgesteld, waar dit voorheen door de netbeheerder van het landelijk gastransportnet gebeurde. Doordat dit artikel nu ook het GXX-profiel bevat is een aanpassing van artikel B3.1.1 nodig.

  • 15. Overeenkomstig wordt ook in Artikel B1a.2.1 van de Allocatiecode gas de verantwoordelijke partij die het GXX-profiel vaststelt aangepast. Daarnaast bevat het artikel een wijziging in de datum waarop informatie over het GXX-profiel wordt verstrekt.

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: C.M.L. Hijmans van den Bergh bestuurslid


X Noot
1

Richtlijn (EU) 2015/1535 van het Europees parlement en de Raad van 9 september 2015 betreffende een informatieprocedure op het gebied van technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij.

Naar boven