Afstoting kunstwerken via Afstotingsdatabase.nl in het kader van de Erfgoedwet 2016

Wageningen University & Research gaat een deel van de kunstcollectie ontzamelen.

Het gaat om stukken die niet langer actief worden ingezet en die voor WUR van te weinig kwaliteit, onderscheidende kwaliteit of presentatiewaarde zijn.

Erfgoedwet

WUR bestaat uit de Universiteit, een publiekrechtelijke instelling vallend onder het Ministerie van Onderwijs & Wetenschap, en Wageningen Research, sinds 2000 geprivatiseerd. Gezien deze achtergrond is WUR bij ontzamelen gehouden aan de Erfgoedwet en aan openbare bekendmaking via de Staatscourant.

Transparant, zorgvuldig en verantwoord

Daarnaast wordt de Leidraad Afstoten Museale Objecten toegepast om verantwoord, zorgvuldig en transparant te ontzamelen. Dat betekent dat de stukken ook op de Afstotingsdatabase te zien zijn [in te voegen link]. Bent u van mening dat het voorgenomen besluit een bepaald stuk te ontzamelen niet terecht is? Dan mag u deze zienswijze indienen. Eventuele reacties worden meegewogen in het definitieve besluit tot ontzameling.

Voor collectiebeherende instellingen

Beheert u een collectie die openbaar toegankelijk is en heeft u belangstelling in één of meerdere stukken? Dan horen we het graag. Na sluitingstermijn van de periode op de Afstotingsdatabase reageren we op eventuele belangstelling voor herplaatsing. Na nadere afstemming kunt u het stuk op een vooraf vastgestelde datum komen ophalen onder de voorwaarde dat u transport organiseert en bekostigt en het werk niet op de markt brengt.

Vervolg

Werken die niet als beschermwaardig worden gemeld en die niet worden herplaatst, worden verkocht conform de richtlijnen in de LAMO. Medewerkers kunnen eerst bieden op de te ontzamelen stukken via een besloten veiling. Overige werken worden nadien openbaar verkocht.

Reactie

Reageren kan via de Afstotingsdatabase.

Naar boven