Verkeersbesluit Geldropseweg -Gabriël Metsulaan – Ring 12 september 2019

Logo Eindhoven

Besluit

 

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven neemt een verkeersbesluit voor de volgende straten:

 

 

  • Geldropseweg

Wettelijk kader

Voor de volgende inrichtingselementen in het plan is een verkeersbesluit vereist:

  • Het omvormen van het eenrichtings verplicht (brom)fietspad in een tweerichtings verplicht (brom)fietspad;

  • Het verplaatsen van de bushalte naar een locatie 50 meter ten westen van de huidige locatie in de vorm van een haltekom;

Het gemeentebestuur is bevoegd tot het nemen van dit besluit. De basis hiervoor is artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994.

De onderstaande belangen zijn de basis voor het verkeersbesluit. Zij staan in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het instandhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  •  

Aanleiding

De Geldropseweg is bij de gemeente Eindhoven in beheer. In het kader van de nieuwbouw van het Augustinianum dient een veilige fietsroute van en naar school gerealiseerd te worden. Uiteindelijk is gekozen om de huidige route van eenrichtingsverkeer van het (brom)fietspad om te zetten naar een (brom)fietspad in twee richtingen. Om voldoende opstelruimte van en naar het autobedrijf op de Geldropseweg te kunnen realiseren komt één rijstrook voor autoverkeer te vervallen. Om de situatie rondom de toegangen overzichtelijker te maken, wordt ook de bushalte verplaatst . De nieuwe locatie van de halte ligt 50 meter ten westen van de huidige situatie. De bus halteert in de toekomst niet meer op de weg, maar krijgt een haltekom.

Belangenafweging

Dit gedeelte van de Geldropseweg is een wijkontsluitingsweg met een maximum snelheid van 50 km/h. De straat is onderdeel van het openbaar vervoer-netwerk, hoofdfietsroutenet.

Op dit moment is er geen veilige fietsroute van en naar de recent nieuw gebouwde school Augustinianum. Veel scholieren die ‘s ochtends uit de richting Eindhoven komen maken gebruik van oneigenlijke routes, zoals het trottoir of in de tegenrichting van het huidige eenrichtings(brom)fietspad.

Om de scholieren een veilige, vrijliggende route van en naar school te bieden, is besloten om het huidige eenrichtings(brom)fietspad om te vormen naar een vrijliggend (brom)fietspad in twee richtingen.Fietsers worden uitgezonderd van de verplichte rijrichting.

Samenspraak

Uiteraard is het Augustinianum nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de nieuwbouw en bijbehorende routes. Daarnaast heeft op dinsdag 23 april 2019 een gesprek plaatsgevonden met het autobedrijf aan de Geldropseweg. Beide partijen zijn akkoord met de voorliggende oplossing.

Advies politie

De politie ziet erop toe dat de verkeersregels worden nageleefd. Daarom is het plan ook met haar besproken. Zij is akkoord met dit besluit.

Besluit

Het verkeersbesluit nemen voor:

  • Het omvormen van het eenrichtings verplicht (brom)fietspad in een tweerichtings verplicht (brom)fietspad dat wordt aangegeven door borden G12a in combinatie met onderbord OB505;

  • Het verplaatsen van de bushalte naar een locatie 50 meter ten westen van de huidige locatie in de vorm van een haltekom;

De maatregelen zijn aangegeven op tekening 18-063-TK-BI-002-B, gedateerd op 18-04-2019.

 

Eindhoven, 12 september 2019

Hoogachtend,

namens burgemeester en wethouders van Eindhoven,

G.M Swaans-van der Helm

hoofd afdeling Verkeer Milieu en Duurzaamheid

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen, tot uiterlijk 6 weken na publicatie van het besluit, schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste:

de naam en het adres van de indiener

de dagtekening

een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht

de gronden van het bezwaar.

Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit.

Wel kan een belanghebbende, met een spoedeisend belang, binnen dezelfde termijn een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Het verzoek om een voorlopige voorziening moet voldoen aan dezelfde eisen als een bezwaarschrift.

 

Naar boven