Besluit tot vaststelling van de methode van regulering voor de productie en distributie van elektriciteit en drinkwater in Caribisch Nederland 2020-2025, Autoriteit Consument en Markt

Zaaknummer: ACM/18/034526

  • 1. De Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) voert sinds 1 juli 2016 het toezicht uit op de Wet elektriciteit en drinkwater BES. Op basis van artikel 2.5, vierde lid, en artikel 3.14, vijfde lid, van de Wet elektriciteit en drinkwater BES stelt de ACM de zogenoemde methode van regulering vast voor de drinkwater- en elektriciteitsbedrijven in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). De uitkomsten van de methode werken uiteindelijk door in de tarieven die de ACM voor elke netbeheerder vaststelt. De ACM zal vanaf 1 januari 2020 jaarlijks nieuwe tarieven vaststellen op basis van deze methode, welke de huidige methode voor de periode 2017-2019 dan vervangt. De methode is daarmee een belangrijk onderdeel van de tariefregulering van de ACM.

  • 2. Met het oog op de zorgvuldige voorbereiding van het methodebesluit heeft de ACM, gelet op artikel 2.1, eerste lid, van de Regeling van de Minister van Economische Zaken van 10 juni 2016, nr. WJZ/15003661, houdende regels met betrekking tot de productie en de distributie van elektriciteit en drinkwater op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Stcrt. 2016, nr. 33268) belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een bijlage bij het methodebesluit heeft de ACM haar reactie op die zienswijzen gegeven en aangegeven of dit heeft geleid tot aanpassing ten opzichte van het ontwerp methodebesluit.

  • 3. De ACM maakt het methodebesluit bekend in deze publicatie van de Staatscourant. Het methodebesluit treedt in werking op 1 januari 2020. De ACM heeft verder mededeling gedaan van het besluit aan alle partijen die een zienswijze naar voren hebben gebracht.

  • 4. Als u het methodebesluit wilt inzien, dan kunt u hiervoor een afspraak maken met de Directie Energie van ACM in Europees Nederland onder telefoonnummer +31 (0) 70 722 2000. Het methodebesluit is ook gepubliceerd op de internetpagina van de ACM (www.acm.nl), onder de rubriek “Onderwerpen”, “Caribisch Nederland”.

  • 5. Tegen het methodebesluit staat op grond van de Wet administratieve rechtspraak BES geen (directe) rechtsmiddelen open.

Naar boven