Kennisgeving definitief instemmingsbesluit gasopslag Norg, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 20 september 2019 tot en met vrijdag 1 november 2019 ligt het besluit voor het opslagplan gasopslag Norg ter inzage. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit kunnen beroep instellen.

Waarom dit instemmingsbesluit?

De Nederlandse Aardoliemaatschappij B.V. (hierna: NAM) heeft een verzoek tot instemming met het opslagplan gasopslag Norg ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat (hierna: EZK). Het opslagplan gaat over de gasopslag Norg, gelegen binnen het gebied van de opslagvergunning Norg zoals verleend op basis van de Mijnbouwwet. Geografisch gezien ligt het gasveld in de provincies Drenthe en Groningen, in de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier en in het verzorgingsgebied van het waterschap Noorderzijlvest.

Sinds 1997 wordt er gas opgeslagen in de gasopslag Norg. Het opslagplan Norg betreft een wijziging van een eerder ingediend opslagplan. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de huidige situatie is de effectieve verruiming van de opslag van 5 miljard Nm3 naar 6 miljard Nm3.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op grond van artikel 39, eerste lid onder b, en artikel 34, vierde lid van de Mijnbouwwet en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht doorloopt de Minister van EZK voor dit besluit de uniforme openbare voorbereidingsprocedure.

Het ontwerpinstemmingsbesluit heeft van vrijdag 26 april tot en met donderdag 6 juni 2019 ter inzage gelegen. Bij de vaststelling van het besluit is rekening gehouden met de ingebrachte zienswijzen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het instemmingsbesluit en andere onderliggende stukken van vrijdag 20 september 2019 tot en met vrijdag 1 november 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Het instemmingsbesluit en de overige stukken worden gelijktijdig ter inzage gelegd. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Noordenveld, Raadhuisstraat 1, 9301 AA Roden, T 050 502 72 22

  • Gemeentehuis Westerkwartier, Tolbertstraat 66, 9351 BJ Leek, T 14 0594.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpinstemmingsbesluit kunnen beroep instellen tegen het instemmingsbesluit. Dit kan bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

U kunt uw beroepschrift binnen zes weken indienen. Deze termijn start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat u een beroepschrift kunt indienen van zaterdag 21 september tot en met vrijdag 1 november 2019. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • naam en adres van de indiener

  • handtekening en datum van ondertekening

  • omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Stuur uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Wilt u meer weten?

Meer informatie over gaswinning Groningen en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven