Kennisgeving definitief vaststellingsbesluit Groningen gasveld 2019–2020, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 20 september 2019 tot en met vrijdag 1 november 2019 ligt het besluit voor de operationele strategie Groningen gasveld 2019–2020 ter inzage. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit kunnen beroep instellen.

Waarom dit vaststellingsbesluit?

In Noordoost-Groningen vinden door gaswinning aardbevingen plaats. Het kabinet heeft op 29 maart 2018 besloten om de gaswinning zo snel als mogelijk, maar uiterlijk in 2030 te beëindigen. De hoogte van de gaswinning wordt tot die tijd jaarlijks bepaald.

Wat gaat er gebeuren?

Door een wijziging van de Mijnbouwwet wordt vanaf 2019 jaarlijks een besluit genomen, waarin de Minister van Economische Zaken en Klimaat (hierna: EZK) de operationele strategie vaststelt. In deze operationele strategie staat onder meer aangegeven wat de hoogte van de winning is en op welke manier het Groningenveld wordt geopereerd. De benodigde hoeveelheid Groningengas wordt beschouwd als de sluitpost van de totale vraag naar gas met een lage verbrandingswaarde (laagcalorisch). Er mag niet meer of minder worden gewonnen dan voor leveringszekerheid nodig is.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op grond van artikel 52d, zevende lid, van de Mijnbouwwet en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht doorloopt de Minister van EZK voor dit besluit de uniforme openbare voorbereidingsprocedure.

Het ontwerp-vaststellingsbesluit heeft van maandag 24 juni 2019 tot en met maandag 5 augustus 2019 ter inzage gelegen. Bij de vaststelling van het besluit is rekening gehouden met de ingebrachte zienswijzen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het vaststellingsbesluit en andere onderliggende stukken van vrijdag 20 september 2019 tot en met vrijdag 1 november 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Het vaststellingsbesluit en de overige stukken worden gelijktijdig ter inzage gelegd. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de volgende locaties:

  • Gemeente Delfzijl, Johan van den Kornputplein 10, Delfzijl, T 14 05 96

  • Gemeente Loppersum, Molenweg 12, Loppersum, T 0596 54 82 00

  • Gemeente Midden-Groningen, Gorecht-Oost 166, Hoogezand, T 0598 37 37 37

  • Provincie Groningen, Sint Jansstraat 4, Groningen, T 050 316 49 11

  • Provincie Drenthe, Westerbrink 1, Assen, T 0592 36 55 55

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerp-vaststellingsbesluit kunnen beroep instellen tegen het vaststellingsbesluit. Dit kan bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

U kunt uw beroepschrift binnen zes weken indienen. Deze termijn start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat u een beroepschrift kunt indienen van zaterdag 21 september tot en met vrijdag 1 november 2019. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • naam en adres van de indiener

  • handtekening en datum van ondertekening

  • omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Stuur uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Wilt u meer weten?

Meer informatie over gaswinning Groningen en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureauenergie-projecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven