Verkeersbesluit parkeerschijfzones gedeelte Amsterdamseweg bij de Oude en Nieuwe Karselaan en de Vijverlaan

Logo Amstelveen

Zaaknummer: Z18-047764

Burgemeester en wethouders van Amstelveen besluiten om de parkeerhavens aan de westzijde van de Amsterdamseweg voor de panden nummers 199 tot en met 207 en aan de oostzijde van de Amsterdamseweg voor de panden nummers 118 tot en met 188 aan te wijzen als parkeerschijfzone. De parkeerplaatsen in de parkeerhavens worden voorzien van een blauwe streep, met uitzondering van de gehandicaptenparkeerplaats. De maximale parkeerduur is 1,5 uur. De tijden gelden van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zij geven dit aan met borden E10 en E11 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 met opschrift “max 1,5 h” en het aanbrengen van blauwe strepen als bedoeld in artikel 25, lid 1, van dit Reglement, zoals aangegeven op de tekeningen PAB-PV-2019-96A en B.

Wettelijke grondslag

Het besluit is gebaseerd op:

  • de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 tot:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

  • het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg (lid 1c);

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

     

Het besluit wordt als volgt gemotiveerd:

Langs het gedeelte van de Amsterdamseweg tussen de Molenweg en het pand Amsterdamseweg 207 zijn winkels gevestigd, deels met bovenwoningen. Er is sprake van een hoge parkeerdruk. Dit bemoeilijkt het kort parkeren op winkeltijden overdag.

 

Het is gewenst dat er voor de bezoekers van de winkels parkeerplaatsen beschikbaar zijn om kort te kunnen parkeren. Met de blauwe zones wordt een gebruiksvriendelijke regeling voor deze bezoekers ingevoerd. De tijden zijn afgestemd op de winkeltijden en sluiten aan op de tijden voor de bestaande laad- en loshaven voor de panden Amsterdamseweg 183 en 185 die zijn bepaald op maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 10.00 uur. Er worden voor de parkeerplaatsen in de parkeerschijfzone geen ontheffingen verleend, zodat de plaatsen beschikbaar kunnen worden gehouden voor kort parkeren.

 

Bij het pand Amsterdamseweg 188 geldt de maatregel alleen voor de parkeerhaven die tussen de rijbaan en het fietspad ligt.

 

De maatregel bevordert een doelmatig gebruik van de beschikbare parkeergelegenheid.

 

Het besluit is overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer om advies voorgelegd aan de gemandateerde specialist van het team verkeersadvisering namens de korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. In de buurt is een informatiebrief verspreid. De maatregelen zijn besproken met een vertegenwoordiging van de winkeliers en de Vereniging Amstelveense Detailhandel. De uniforme openbare voorbereidingsprocedure van Afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht is gevolgd. Een ontwerpverkeersbesluit is op 11 oktober 2018 bekendgemaakt. In de periode van 12 oktober 2018 tot en met 22 november 2018 kon een zienswijze worden ingediend.

 

Van de mogelijkheid een zienswijze in te dienen is gebruik gemaakt. De zienswijzen leiden tot aanpassing van het ontwerpverkeersbesluit. De parkeerschijfzone aan de westkant van de panden Amsterdamseweg 171 tot en met 185 (oneven nummers) is vervallen en verplaatst naar de parkeerhaven voor de panden Amsterdamseweg 118-136 (even nummers) ten zuiden van de Vijverlaan. Daarnaast zijn de tijden waarop het gebruik van een parkeerschijf verplicht is ingekort van 18.00 uur naar 17.00 uur. De nieuwe tijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Met de verplaatsing wordt het winkelend publiek beter gefaciliteerd. Beide aanpassingen verbeteren ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel de situatie voor omwonenden. In verband met de verplaatsing is in de titel van het verkeersbesluit de Vijverlaan toegevoegd. De aanpassingen zijn verwerkt in de onderstaande tekeningen PAB-PV-2019-96 en B. Deze tekeningen vervangen de in het ontwerpverkeersbesluit opgenomen tekening P&A-PP-2018-03. Met inachtneming van deze wijzigingen is het ontwerpverkeersbesluit omgezet in een definitief verkeersbesluit.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (artikel 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders is van toepassing. Er is ondermandaat verleend aan de juridisch adviseur verkeer van de gemeente.

 

De genoemde wegen liggen binnen de bebouwde kom en zijn in beheer bij de gemeente Amstelveen.

Tekeningen

Amstelveen, 3 september 2019

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,

namens dezen,

mr. J.C.M. Otten

juridisch adviseur verkeer

Mogelijkheid tot het indienen van een beroepschrift

Tegen dit besluit kan binnen zes weken na bekendmaking een beroepschrift worden ingediend. Hieraan zijn kosten verbonden. Het beroepschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Het instellen van beroep is alleen mogelijk:

  • 1.

    Voor die belanghebbenden die tijdig tegen het ontwerpverkeersbesluit hun zienswijze naar voren hebben gebracht;

  • 2.

    voor die belanghebbenden die redelijkerwijs niet in staat zijn geweest hun zienswijze tegen het ontwerpverkeersbesluit kenbaar te maken;

  • 3.

    voor alle belanghebbenden tegen de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpverkeersbesluit. Deze wijzigingen betreffen het verplaatsen van de parkeerschijfzone aan de westkant voor de panden Amsterdamseweg 171 tot en met 185 (oneven nummers) naar de parkeerhaven voor de panden Amsterdamsweg 118-136 (even nummers) ten zuiden van de Vijvererlaan en inkorting van de tijden waarop het gebruik van een parkeerschijf verplicht is van 18.00 uur naar 17.00 uur.

Het beroepschrift richt u aan de Rechtbank Amsterdam, Sector Bestuursrecht, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam.

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Als u beroep heeft ingesteld, geldt de beslissing nog wel. Wilt u dat het gemeentelijke besluit tijdens uw beroepsprocedure tijdelijk wordt opgeschort? Dien dan een verzoek om voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Als de voorzieningenrechter uw verzoek toekent, is het besluit opgeschort.

Een verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Naar boven